Μέι: Οριστικά Brexit μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Έως το τέλος του Μαρτίου του 2017 θα ενεργοποιήσει η Βρετανία τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου των Συντηρητικών η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ανοίγοντας το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, η πρωθυπουργός είπε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας εξόδου, μέχρι το τέλη Μαρτίου του 2017 και ότι θα φέρει στις επόμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον Απρίλιο ή Μάιο του 2017, ένα «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» που θα ανατρέπει την Πράξη του 1972 με την οποία η χώρα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της Μέι, η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ένωση μέχρι την άνοιξη του 2019 και πριν τις βρετανικές εκλογές του 2020.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε την αρχική της δήλωση, ότι «Brexit σημαίνει Brexit».

Σε μια δήλωση που τονίζει την ανεξαρτησία του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι είπε στην Κυριακάτικη Τάιμς ότι δεν θα περιμένει τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές του 2017 για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, όπως εκτιμούσαν πολλοί. Η χρονική στιγμή θα καθοριστεί από «τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου» κι όχι από το τι εξυπηρετεί τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Με αυτή τη στάση η Μέι καθησυχάζει όσους ψήφισαν υπέρ του Brexit εκτιμώντας πως η εθνική κυριαρχία της χώρας διαβρώνεται από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας απετέλεσαν άλλωστε βασικό σημείο της ομιλίας Μέι στο συνέδριο. Οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασίζονται στο Ουεστμίνστερ κι όχι στις Βρυξέλλες είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία της στο συνέδριο η Μέι είπε ότι δεν υπάρχει «ελαφρύ» ή «σκληρό» Brexit.

Απορρίπτοντας συμφωνίες τύπου Νορβηγίας ή Ελβετίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως η Βρετανία θα διαπραγματευτεί ως ανεξάρτητη χώρα μια επωφελή συμφωνία. Με δηλώσεις της στη Τάιμς, πάντως, η Τερέζα Μέι είπε ότι επιθυμεί μια «σωστή συμφωνία» για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα παραμονή στην Κοινή Αγορά.

Αναγνωρίζοντας ένα ακόμα από τα βασικά αιτήματα των οπαδών του Brexit, η Τερέζα Μέι επανέλαβε πως η Βρετανία θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της μεταναστατευτικής πολιτικής, συμπληρώνοντας πως αναζητά ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε μετανάστες που έχουν τα επιθυμητά για τη Βρετανία προσόντα να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι πιο γρήγορη και να φέρει τη χώρα σε μεγαλύτερη απόσταση από την Ευρώπη από όσο εκτιμούσαν αρχικά πολλοί.

Εσωτερικά εμπόδια όμως υπάρχουν ακόμα και η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε στο συνέδριο τους πολιτικούς που επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση του δημοψηφίσματος να μην «υπονομεύσουν» τη δημοκρατική εντολή.

Το «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Κοινοτήτων και από τη Βουλή των Λόρδων. Και παρόλο που θα είναι δύσκολο για βουλευτές και Λόρδους να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τη λαϊκή βούληση και τους ψηφοφόρους τους, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κωλυσιεργιών που θα κάνουν δύσκολη την ζωή της κυβέρνησης.

 

Μέι: Έξοδος από την ΕΕ μόνο μετά από συμφωνία εντός της Βρετανίας

Η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, μέχρι να υπάρχει συναντίληψη για τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε η νέα Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η δήλωση γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι πολίτες ψήφισαν παραμονή στην Ε.Ε., σε αντίθεση με την Αγγλία και την Ουαλία.

Το άρθρο 50 εκκινεί τη διαδικασία αποχώρησης μίας χώρας από την Ε.Ε.. Από την ενεργοποίησή του, η διαδικασία διαρκεί δύο έτη, εκτός αν όλες οι χώρες – μέλη της Ένωσης αποφασίσουν να την παρατείνουν.

Στέρτζον: Λάθος να μην μας δοθεί η ευκαιρία δεύτερου δημοψηφίσματος

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι, εάν οι Σκωτσέζοι θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η κεντρική κυβέρνηση θα ήταν λάθος να το εμποδίσει.

«Θεωρώ ότι το να προσπαθήσει κάποιος να μπλοκάρει ένα δημοψήφισμα, αν είναι σαφές ότι είναι αυτό που θέλει ο λαός στη Σκωτία, θα ήταν εντελώς λάθος», δήλωσε η κ. Στέρτζον στο Sky News, αφού συναντήθηκε με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Η κ. Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι Σκωτσέζοι είχαν την ευκαιρία τους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας το 2014 και ότι δεν πρόκειται να ζητήσει επισήμως την έναρξη συνομιλιών για το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν έχει προηγουμένως συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κ. Στέρτζον επιθυμεί την παραμονή της Σκωτίας στην Ε.Ε. και οι Σκωτσέζοι στο σύνολό τους ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία στις 23 Ιουνίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, αποτελεί τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο προκάτοχος του κ. Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ανέλαβε με τη σειρά του το υπουργείο Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον Τζορτζ Όζμπορν -υπέρμαχο της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. και στενό συνεργάτη του προκατόχου της κ. Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον-, ο οποίος παραιτήθηκε.

O κ. Τζόνσον έχει πολλάκις προκαλέσει αντιδράσεις για τις εκκεντρικές του φράσεις και παρουσίες. Έχει αποκαλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα «μισο-κενυάτη», τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μαλάκα» που ερωτοτροπεί με κατσίκα (wanker), τους ιθαγενείς της Παπούα Νέας Γουινέας «κανίβαλους», έχει συγκρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Τρίτο Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ έχει αποκαλέσει μαύρους Βρετανούς ως «αραπάκια» (piccaninnies).

uk-boris-johnson-london-2012-1
Ο Μπόρις Τζόνσον, ως δήμαρχος του Λονδίνου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η ίδια η Τερέζα Μέι, τον αποκάλεσε εμμέσως ‘ανίκανο’, λέγοντας πως το μόνο που κατάφερε ποτέ να διαπραγματευτεί ο Μπόρις Τζόνσον, είναι να αγοράσει -ως δήμαρχος του Λονδίνο- τέσσερις μεταχειρισμένες υδραντλίες, τις οποίες η ίδια, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, δεν επέτρεψε να αγοραστούν τελικώς.

Επιπλέον, η μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Άμπερ Ραντ διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Μάικλ Φάλον παραμένει στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Λίαμ Φοξ, ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας υπέρ του Brexit, αναλαμβάνει υπουργός Διεθνούς Εμπορίου. Ο κ. Φοξ διετέλεσε υπουργός Άμυνας (2010-2011) ενώ είχε επίσης αναλάβει διάφορες άλλες θέσεις σε κυβερνήσεις των Τόρις κατά το παρελθόν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διόρισε τον Ντέιβιντ Ντέιβις ως επικεφαλής του νέου υπουργείου το οποίο θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποχώρησή του από αυτήν.

Σε άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Conservative Home τη Δευτέρα, ο κ. Ντέιβις, σθεναρός υποστηρικτής του Brexit, εξέφερε την άποψη ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να βιαστεί να επικαλεστεί το Άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Νέα ένοικος της Downing Street η Τερέζα Μέι

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, διορίζοντας λίγο αργότερα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας την Τερέζα Μέι.

Την ανακοίνωση έκαναν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπως μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

[sc name=»YouTube Video Source» source=»Η πρώτη ομιλία της Τερέζα Μέι ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου / BBC» ]

Ήδη ο Λευκός Οίκος συνεχάρη την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μετά από το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επεσήμανε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η κ. Μέι υποσχέθηκε να διαμορφώσει έναν νέο «ισχυρό» ρόλο για τη χώρα της μετά από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα.

«Καθώς θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς», εξήγησε η κ. Μέι.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας. «Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Τέλος εποχής για τον Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε την Τρίτη από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, και σήμερα από την πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο.

Britain's Prime Minister David Cameron, his wife Samantha and their children Nancy, Florence and Elwen, centre, wave as they leave 10 Downing Street, in London, Wednesday, July 13, 2016. Cameron will formally resign during a meeting with Queen Elizabeth II at Buckingham Palace, then Theresa May, the Home Secretary, will take over. (AP Photo/Frank Augstein)
AP Photo/Frank Augstein

Η αποχώρηση του κ. Κάμερον έρχεται έναν χρόνο μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές, όπου κατάφερε τον σχηματισμό μονοκομματικής, αυτοδύναμης κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ωστόσο, η ήττα του στο δημοψήφισμα, όπου υποστήριξε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., τον οδήγησε στην παραίτηση.

Αυλαία για τον Κάμερον: «Κάποτε, ήμουν το μέλλον»

Σε κλίμα συγκίνησης και με χειροκρότημα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Κοινοτήτων έπεσε η αυλαία της πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον.

Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του θυμήθηκε μια ατάκα που ο ίδιος -ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης- είχε πει στον πρωθυπουργό Μπλερ: «Κάποτε ήμουν το μέλλον».

Νωρίς το απόγευμα θα μεταβεί στα Ανάκτορα για να παραιτηθεί. Ο Κάμερον ήταν ο 12ος πρωθυπουργός που σχημάτισε κυβέρνηση στο όνομα της Ελισάβετ Β’.

https://youtube.com/watch?v=p-zevG9xwZc

Η τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργού έγινε στη Βουλή, στο πλαίσιο των ‘Ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργού’.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα όσα πέτυχε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των Συντηρητικών, του άλλοτε εταίρου του στην κυβέρνηση Νικ Κλεγκ, αλλά και του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι θα παραμείνει στη δημόσια ζωή.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η διάδοχός του πρέπει να κρατήσει την Βρετανία «όσο πιο κοντά στην ΕΕ γίνεται».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπενθύμισε τις διαφορές στην πολιτική, αλλά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υπηρεσία που πρόσφερε στη δημόσια ζωή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νόμο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του Σέικερ Άμερ από το Γουαντάναμο.

Μετά τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Μπάκιγχαμ θα μεταβεί η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι για να λάβει από τη βασίλισσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Ντάουνινγκ Στριτ ως η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι πρώτες ανακοινώσεις της θα αφορούν τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ενώ -όπως έχει γίνει γνωστό- η Μέι έχει αποφασίσει να ορίσει υπουργό αρμόδιο για τη διαχείριση του Brexit.

Η Τερέζα Μέι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές στην ιστορία της Βρετανίας, αφού καλείται να διαχειριστεί την απόφαση για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών της η Μέι ξεκαθάρισε πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας λίγες ελπίδες σε εκείνους που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ. Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει» δήλωσε.

Νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι θα έχει αναλάβει πρωθυπουργός μέχρι την Τετάρτη, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον για την διάδοχό του στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Τόνισε παράλληλα ότι η κ. Μέι, νυν υπουργός Εσωτερικών, θα έχει την πλήρη στήριξή του.

[sc name=»YouTube Video Source» source=»Αποχωρεί από την Downing Street την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον» ]

Μετά την απόσυρση από την «κούρσα» για τη διαδοχή της Άντρια Λίντσομ, η διαδικασία ψηφοφορίας για τα 150.000 μέλη του ιστορικού κόμματος της βρετανικής Κεντροδεξιάς και Δεξιάς, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, είναι άνευ νοήματος, καθώς η μόνη υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών και της κυβέρνησης είναι η κ. Μέι.

Η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας κάλεσε σήμερα τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι κέρδισε την κούρσα και αναδείχθηκε στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της μόνης άλλης υποψήφιας πως εγκαταλείπει, η Μέι είπε σε δημοσιογράφους: «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε μια επιτυχία (…). Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας».

Η ως σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας αναμένεται ότι θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στο αξίωμα του πρωθυπουργού μεθαύριο Τετάρτη, αφού ο τελευταίος υποβάλει, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα, την παραίτησή του στο Μπάκιγχαμ.

Brexit: Nέα αρχηγός των Συντηρητικών η Τερέζα Μέι

Μοναδική υποψήφιος, άρα και αρχηγός των Συντηρητικών είναι πλέον η Τερέζα Μέι, μετά την παραίτηση της Άντρεα Λέντσομ από την κούρσα διαδοχής της ηγεσίας του κόμματος.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Λέντσομ τόνισε πως η χρονοβόρος διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού δεν είναι απαραίτητη, αφού η Τερέζα Μέι απολαμβάνει της στήριξης τουλάχιστον 60% του κόμματός της.

Από την κούρσα για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία και την ηγεσία της βρετανικής Κεντροδεξιάς είχαν αποκλειστεί, σε προηγούμενους γύρους ψηφοφοριών στην κοινοβουλευτική ομάδα οι Μάικλ Γκόουβ, Στέφεν Κραμπ και Λίαμ Φοξ.

Περισσότερα σε λίγο.

Παραιτήθηκε από αρχηγός του UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ

Παραιτήθηκε από αρχηγός του UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Φάρατζ προχώρησε στην παραίτησή του στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο.

Κύριος στόχος στο μανιφέστο του UKIP είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αντιευρωπαϊστής πολιτικός τόνισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το κόμμα και να υποστηρίζει τα ‘κινήματα ανεξαρτησίας’ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

[sc name=»YouTube Video Source» source=»YouTube / Guardian Wires» ]

Το UKIP είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο έχει ελάχιστη εκπροσώπηση στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μ. Βρετανίας μετά τις εκλογές του 2015, όταν κατέλαβε 1 εκ των 650 εδρών της Βουλής. Ωστόσο, σε αυτό ευθύνεται το πλειοψηφικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας. Το UKIP είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη με 12.6%.

Ο κ. Φάρατζ τόνισε ότι ποτέ δεν αποσκοπούσε στο να γίνει πολιτικός καριέρας και ότι, μετά την εκπλήρωση του βασικού στόχου ο οποίος τον οδήγησε να ασχοληθεί με τα κοινά, δηλαδή του Brexit από την Ε.Ε., είναι λογικό να αποχωρήσει.

Αρνήθηκε επίσης να δώσει «χρίσμα» σε οποιονδήποτε επίδοξο διάδοχό του στην ηγεσία του UKIP.

Βρετανία: Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 15%

Μείωση του συντελεστή φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 15% προανήγγειλε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζόρτζ Όζμπορν.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζει πως προχωρά σε αυτήν την κίνηση ώστε να παραμείνουν στη Βρετανία οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

«Πρέπει να υπηρετήσουμε έναν υπέρτατο εθνικό στόχο προκειμένου να κρατήσουμε τις “δουλειές” στη Βρετανία» τόνισε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο «δυσάρεστων επιπτώσεων» μετά την απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σταδιακή μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% (σήμερα βρίσκεται στο 20%) θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη χώρα.

O συντελεστής 15% στα κέρδη των επιχειρήσεων που προτείνει ο Όζμπορν θα αποτελέσει τον χαμηλότερο συντελεστή μεγάλης οικονομίας, φλερτάροντας με το συντελεστή 12.5% των «οικονομικών παραδείσων» Ιρλανδίας και Κύπρου. Ο αντίστοιχος συντελεστής στη Γαλλία είναι 33.3%, στη Γερμανία 30%, και στην Ελλάδα στο 29%.

Παράλληλα, ο κ. Όσμπορν υπογράμμισε ότι ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της χώρας, θα πρέπει να επιδιώξει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Στον πάγο οι κατασκευαστικές

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών συρρικνώθηκε τον Ιούνιο η κατασκευαστική παραγωγή στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της Markit Economics.

Συγκεκριμένα, ο κατασκευαστικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 46 μονάδες, έναντι 51,2 μονάδων τον Μάιο.

Οι αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν πτώση στις 50,7 μονάδες. Σημειώνεται ότι η επίδοση των 50 μονάδων συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.

Η πλειοψηφία των στοιχείων (80%) συλλέχθηκαν πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, καθώς η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 13 και 29 Ιουνίου.

Δεν θα είναι υποψήφιος αρχηγός των Συντηρητικών ο Μπόρις Τζόνσον

Σε μια κίνηση – έκπληξη, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγετικό στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς και βασικός υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Της απόφασης του πρώην δήμαρχου του Λονδίνου προηγήθηκε η επίθεση στον Τζόνσον από τον στενό του συνεργάτη κατά το δημοψήφισμα, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος το πρωί έθεσε ο ίδιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα του κόμματος, αλλά και της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τζόνσον, ο οποίος θεωρείτο φαβορί για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον και δεν είχε κρύψει τις ηγετικές του φιλοδοξίες, τόνισε ότι, αφού συμβουλευτήκε στελέχη των Συντηρητικών και πολιτικούς του συμμάχους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος δεν είναι το πρόσωπο που χρειάζεται η χώρα και η βρετανική Κεντροδεξιά ως επικεφαλής.

Ο κ. Τζόνσον αποτελέσε ουσιαστικά τον πολιτικό ηγέτη της καμπάνιας του Brexit.

Υποψήφιος ο Μάικλ Γκόουβ

Κάνοντας την έκπληξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκόουβ, αντί να στηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, ανακοίνωσε ότι θέτει και ο ίδιος υποψηφιότητα.

Ο κ. Γκόουβ, εκ των βασικών πολιτικών υποστηρικτών του Brexit, δήλωσε ότι θέτει υποψηφιότητα καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο Μπόρις δεν μπορεί να αποτελέσει ηγέτη ή να φτιάξει δυνατή ομάδα ώστε να προχωρήσει στη μεγάλη αποστολή της διαπραγμάτευσης του Brexit».

Φαβορί η Τερέζα Μέι

Την υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας στη Βρετανία ανακοίνωσε και η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, εκφράζοντας τη δέσμευσή της να συσπειρώσει τους Βρετανούς.

«Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την Ε.Ε.», ανέφερε η Μέι.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να «κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

Υπάρχουν και χειρότερα

Τέτοια πολιτική κρίση η Βρετανία έχει να ζήσει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι όμως η πρώτη φορά που τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα ηγεσίας.

Οι Συντηρητικοί ζουν όσο ποτέ τον εσωτερικό εμφύλιο που μαίνεται στο κόμμα εδώ και σαράντα χρόνια γύρω από την Ευρώπη. Μόνο που τώρα έχουν σκορπίζει χάος και στη χώρα.

Οι Εργατικοί προσπαθούν με μανία να ανατρέψουν τον δικό τους ηγέτη, κατηγορώντας τον ότι δεν έκανε αρκετά στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Και μπορεί ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να μην είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ, παρ’όλα αυτά, ήταν ο μόνος ηγέτης μεγάλου κόμματος στην Αγγλία, του οποίου η εκστρατεία του στρεφόταν γύρω από τα θετικά της παραμονής στην ΕΕ, εν αντιθέσει με την ‘εκστρατεία φόβου’ των Συντηρητικών.

172 βουλευτές του Εργατικού κόμματος υπερψήφισαν την πρόταση μομφής κατά του Κόρμπιν, ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι δεν παραιτείται. Ο Κόρμπιν μπορεί να ανατραπεί -σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος- μόνο αν βρεθεί νέος υποψήφιος με την στήριξη 50 βουλευτών. Οι βουλευτές του τώρα φαίνεται να στηρίζουν την άλλοτε στενή συνεργάτιδα του Κόρμπιν, Άντζελα Ίγκλ, ώστε να ανατρέψουν τον καρεκλο-μανή, όπως τον χαρακτηρίζουν, ηγέτη τους.

Ο Κόρμπιν όμως δεν είναι καθόλου καρεκλο-μανής. Εξελέγη τον Οκτώβρη με 60% από τη βάση του κόμματος. Οι βουλευτές που «επαναστατούν» και εξελέγησαν το Μάη του 2015, όταν το κόμμα έχασε τις εκλογές, ανήκουν στο κίνημα «New Labour», που χαρακτηρίζεται ως νεοφιλελεύθερο.

Αυτό ακριβώς το κίνημα καταψήφισε η βάση του κόμματος τον Οκτώβρη. Η βάση απέρριψε τη νεοφιλελεύθερη στροφή του κόμματος που αγνοεί τις εργατικές περιοχές της χώρας εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή του Τόνι Μπλέρ.

Η ανατροπή του Κόρμπιν φαντάζει δύσκολη, αφού νέος αρχηγός του κόμματος θα εκλεγεί εν νέου από τη βάση του κόμματος, η οποία ακόμη στηρίζει ένθερμα τον Κόρμπιν.

Τυχόν ανατροπή του Κόρμπιν όμως θα οδηγήσει πολύ κόσμο της εργατικής τάξης στο δήθεν «αντισυστημικό», αλλά σίγουρα ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο, UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

Το αντάρτικο των βουλευτών επίσης συμπίπτει χρονικά με την δημοσίευση της Έκθεσης Τσίλκοτ (“The Chilcot Enquiry”) την επόμενη εβδομάδα, για το ρόλο της Βρετανίας στον Πόλεμο στο Ιράκ και αναμένεται να καταδικάσει την απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο. Πάρα πολλοί από τους βουλευτές που τώρα “επαναστατούν” είτε βρίσκονταν στην κυβέρνηση, είτε στήριξαν με την ψήφο τους την εισβολή στο Ιράκ…

Και όλα αυτά ενώ η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν ατέλειωτο κύκλο αστάθειας, οικονομικής και γεωπολιτικής. Τη στιγμή που οι Συντηρητικοί ψάχνουν να βρουν τη νέα τους ταυτότητα, οι Εργατικοί θα μπορούσαν συσπειρωμένοι να τους αντιμετωπίσουν.

Αποφάσισαν όμως να μην το κάνουν.

Τουσκ: Η Βρετανία στην ενιαία αγορά μόνο με ελεύθερη μετακίνηση πολιτών

Η συμμετοχή στην ενιαία αγορά πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα και την ελευθερία μετακίνησης προσώπων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απευθυνόμενος προς το Ηνωμένο Βασίλειο, εν όψει Brexit.

Δεν μπορεί να υπάρχει συμμετοχή α λα καρτ στην ενιαία αγορά, ξεκαθάρισε.

Τα σχόλια του κ. Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 – πλην Μ. Βρετανίας – ηγετών, αφορούν τη βούληση των Βρετανών να περιορίσουν τη μετανάστευση στη χώρα τους, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην κοινή αγορά.

«Οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι ως 27», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιθυμία της να αποχωρήσει, ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες», κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σκωτσέζικο… ντουζ Βρετανία και ΕΕ

Έντονες πιέσεις προς το Λονδίνο, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., άσκησαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι θεσμικών οργάνων και η Ευρωβουλή, ενώ προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να γίνουν «εκπτώσεις» στις διαπραγματεύσεις.

Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες, κατέδειξε σαφέστατα ότι το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αντίθετα θα πάρει χρόνο και θα περάσει από πολλές φάσεις, κόντρες και αντιπαραθέσεις.

Κι αυτό γιατί οι Βρετανοί θέλουν να φύγουν με τις μικρότερες απώλειες, ενώ οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν το αντίθετο, ώστε η έξοδος αυτή να θεωρηθεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν στο μέλλον.

Είναι προφανές ότι το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν καλό, ωστόσο καμία πλευρά δεν επέδειξε διάθεση αντιπαράθεσης, με δεδομένη την ανησυχία που έχει προκαλέσει το Βrexit διεθνώς και κυρίως στις αγορές.

Από τη συζήτηση για το Βrexit δεν προέκυψε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, καθώς ο κ. Κάμερον πληροφόρησε τους ομολόγους του ότι το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 (έναρξη επίσημης διαδικασίας εξόδου από την Ε.Ε.) θα το υποβάλει ο διάδοχός του, που θα οριστεί μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Προέκυψε, όμως, ότι:

  • Οι «27» δεν θα κάνουν καμία προκαταρκτική διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη υποβολή αιτήματος εξόδου από το Λονδίνο
  • δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ευνοϊκή μεταχείριση του Ηνωμένου Βασιλείου στον καθορισμό της σχέσης για την επόμενη μέρα.

Η κατηγορηματική δέσμευση των Ευρωπαίων, ότι πρώτα πρέπει να υποβληθεί το αίτημα για αποχώρηση και μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση, έγινε όταν διαπίστωσαν ότι οι Βρετανοί επιδιώκουν προκαταρκτικές συζητήσεις για την επόμενη μέρα, ώστε να βάλουν τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει στο δικό τους «καλούπι».

«Αυτός που εγκαταλείπει την οικογένεια δεν θα πρέπει να περιμένει ότι αυτό συνεπάγεται διατήρηση των κεκτημένων και κατάργηση των υποχρεώσεών του», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία απέκλεισε οποιοδήποτε καθεστώς «αλά καρτ».

Όπως είπε, η πρόσβαση, για παράδειγμα, μιας τρίτης χώρας, όπως θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. συνεπάγεται την τήρηση των τριών βασικών ελευθεριών, εκ των οποίων η μία είναι η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής επικράτειας. Το βασικό επιχείρημα των οπαδών του Βrexit ήταν η κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης για τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε.

«Εμείς καθορίζουμε την ημερήσια διάταξη και όχι αυτός που φεύγει», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε οποιαδήποτε μυστική διαπραγμάτευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία του «διαζυγίου».

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την έξοδο ακόμη και σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία εξόδου και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι «για τους Βρετανούς η ιστορία με την Ευρώπη τελειώνει, για τους “27” όμως συνεχίζεται».

Πίεση στο Λονδίνο άσκησε χθες και η Ευρωβουλή, υιοθετώντας ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ην. Βασίλειο να καταθέσει επισήμως το συντομότερο την αίτηση αποχώρησής του από την Ε.E., προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση.

Στις 16 ή 29/9 το χρονοδιάγραμμα

Στις 16 ή στις 29 Σεπτεμβρίου σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο νέος πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου αναμένεται να γνωστοποιήσει στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμόσει για την υλοποίηση του Βrexit.

Ο νέος πρωθυπουργός που θα διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για τα επόμενα βήματα, δηλαδή πότε θα υποβάλει το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρο 50, αλλά και το πώς βλέπει τη σχέση για την επόμενη μέρα.

Αλλαγές στην Ε.Ε.

Η σημερινή, δεύτερη μέρα της συνόδου, στην οποία δεν θα λάβει μέρος ο κ. Κάμερον, θα δώσει την ευκαιρία στους «27» να συζητήσουν για την επόμενη μέρα και τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν με στόχο την επαναπροσέγγιση των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προανήγγειλε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο, η οποία θα αποφασίσει για τα θέματα που θα ανοίξουν, ενώ σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στόχος είναι οι αποφάσεις να ληφθούν τον Μάρτιο του 2017, ταυτόχρονα με την επέτειο των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Τη Δευτέρα στο Βερολίνο η κα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθεί μια νέα ώθηση στην Ε.Ε. με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Σημαντικές αλλαγές θα προωθηθούν και στην Ευρωζώνη με στόχο την εμβάθυνσή της με πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα.

Ορισμένες από αυτές είναι η πρόβλεψη θέσης μόνιμου προέδρου του Εurogroup, η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, η δημιουργία ειδικού οργάνου βουλευτών και ευρωβουλευτών για την επιτήρηση της οικονομίας και η πρόβλεψη κοινού προϋπολογισμού.

Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται ανάληψη έκτακτων πρωτοβουλιών

Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα λειτουργήσει αφυπνιστικά για την Ευρώπη εξέφρασε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον οποίο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι.

«Η Ευρώπη έχει φθάσει σε μία προβλέψιμη κρίση, εξαιτίας του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε έκτακτες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αντικατασταθεί η λιτότητα με την ανάπτυξη, η διαίρεση με τη σύγκλιση, η ανεργία με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και οι ατέλειωτες διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία» τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, σε παρέμβασή του σε συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών και με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα, τόνισε ότι αντιμετωπίζεται (από τους Ευρωπαίους) με εξαιρετική ευγένεια, ενώ η Ελλάδα, όπως είπε, όταν έκανε δημοψήφισμα υπέστη πολύ χειρότερη αντιμετώπιση. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει συνολικό ζήτημα εθνικής αναδίπλωσης και ευρωσκεπτικισμού. «Πρέπει να σκεφθούμε την ευρωπαϊκή ατζέντα, να γίνει ένας προοδευτικός πόλος που θα πάρει τη ηνία στην Ευρώπη» είπε. Τέλος, ζήτησε τη διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς να την εποπτεύουν οι θεσμοί, η Κομισιόν και η Ευρωβουλή και όχι διακυβερνητικές συνεννοήσεις.

Κάμερον: Στενότερη δυνατή σχέση

Η Μ. Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αναζητήσουν για το μέλλον τη στενότερη δυνατή σχέση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit, οι περισσότερες τοποθετήσεις των ηγετών ήταν σε τόνο απογοήτευσης και θλίψης για την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και προσέθεσε πως παράλληλα έγινε μια εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, η Μ. Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και επισήμανε ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

«Η Μ. Βρετανία δεν θα στρέψει την πλάτη της στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντ. Κάμερον και υπογράμμισε ότι η χώρα συνεχίζει να είναι εταίρος, φίλος και σύμμαχος των κρατών μελών της ΕΕ και μοιράζεται μαζί τους την ίδια ιστορία και τις ίδιες αξίες.

Σκωτία: Μπαράζ συναντήσεων με αξιωματούχους της ΕΕ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα δεχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην Επιτροπή στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας). H Στρέτζον συναντήθηκε επίσης σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

59% θέλουν ανεξαρτησία της Σκωτίας

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον» δήλωσε και προανήγγειλε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την προστασία των συμφερόντων της Σκωτίας.

Σημειώνεται ότι στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, η Σκωτία, σε ποσοστό 62%, τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζω ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας και πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την Ε.Ε. παρά τη θέλησή μας» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο BBC.

«Αν η βουλή της Σκωτίας αναγκαστεί να θέσει βέτο στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το πράξει. Βεβαίως και μας ενδιαφέρει η υπόλοιπη Βρετανία, αλλά ως πρωθυπουργός της Σκωτίας, προτεραιότητά μας είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων της Σκωτίας», συμπλήρωσε η κ. Στέρτζον.

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Sunday Post, οι Σκωτσέζοι, σε ποσοστό 59%, τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2014, κατά τη διάρκεια του σχετικού δημοψηφίσματος, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 45%.

Σκωτία: Απευθείας διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να διαφυλαχθεί η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινάει η Σκωτία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.» επισήμανε η πρωθυπουργός της Σκωτίας και προανήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για μία σειρά νομικών, οικονομικών και διπλωματικών ζητημάτων.

«Μεταξύ των επιλογών» – εξήγησε – «είναι και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας». «Πρέπει πρώτα, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η σωστή νομοθεσία, προτού προχωρήσουμε σ’ αυτό το βήμα» έσπευσε να συμπληρώσει.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο δημοψήφισμα, η Σκωτία τάχθηκε υπέρ της ΕΕ, σε ποσοστό 62%, ενώ στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, 51,9% του εκλογικού σώματος, στήριξε το Brexit.

Το 2014, η Σκωτία διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση και την αποχώρησή της από το Ην. Βασίλειο, το οποίο απορρίφθηκε με ποσοστό 55%.