Πολιτικά

Γιατί η ΝΔ πρέπει να αλλάξει πρόσωπο;

[cresta-social-share]

Το μήνυμα στη Ρηγίλλης από την μεγάλη ήττα της περασμένης Κυριακής ήταν σαφές. Εξίσου σαφές είναι και το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης δεν ευθύνεται για αυτή την ήττα, καθώς, αν και προσωρινός πρόεδρος, έκανε ό,τι μπορούσε, κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του κόμματος και να πάρει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 28%.

Το μήνυμα, λοιπόν, που έδωσε ο κόσμος με τη μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι ότι παρόλο που και τα δύο κόμματα έχουν υπογράψει, πλέον, μνημόνιο (το ποιο από τα δύο είναι σκληρότερο δεν θα αναλυθεί εδώ), ο κόσμος δεν θέλει τις πολιτικές και τα πρόσωπα του παρελθόντος, αλλά κάτι νέο και διαφορετικό. Ο κόσμος, με λίγα λόγια, προτίμησε προφανώς το μνημόνιο να εφαρμοστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη ΝΔ. Είναι προφανές ότι το κόμμα της δεξιάς δεν θα καταφέρει στο μέλλον το κάτι παραπάνω και δεν θα αναγεννηθεί, εκτός αν αλλάξει πρόσωπα και πολιτικές. Πρέπει να ανανεωθεί και να σταματήσει να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πώς θα γίνει, όμως, αυτό όταν έχουν εκλεγεί ξανα πρόσωπα, όπως ο Γεωργιάδης, η Βούλτεψη, η Μπακογιάννη και άλλοι, που εκφράζουν την παλιά δεξιά, που θέλουν όλοι να ξεχάσουν; Αυτό το... ξεσκαρτάρισμα πρέπει να κάνει ο νέος πρόεδρος, που θα εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Και μιας και "πιάσαμε" το θέμα του προέδρου, πολλά είναι τα πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρεία με επίσημη υποψηφιότητα μόνο αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι στιγμής. Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, πολύ πιθανό να κατέβουν στην "κούρσα" της διαδοχής, οι Ψωμιάδης, Τατούλης, Βορίδης, Γεωργιάδης και μερικοί ακόμη, ενώ ανοιχτό ακόμη και τώρα είναι το ενδεχόμενο να "κατεβεί" ο Μεϊμαράκης. Ας αφήσουμε στην άκρη τις περιπτώσεις του Ψωμιάδη και του Τατούλη, που κατ' εμέ είναι αστείες, αν όχι γελοίες. Από την άλλη, ο Μεϊμαράκης είναι ένας δυναμικός πολιτικός, αλλά αμφιλεγόμενος και εκπροσωπεί, σίγουρα, το παλιό, την ώρα που η παράταξη χρειάζεται ανανέωση. Όπως προανέφερα, δεν οφείλεται σε αυτόν το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε στην προεκλογική πολιτική που άσκησε. Ο ίδιος την προσπάθεια την έκανε, αλλά το κόμμα χρειάζεται κάτι νέο, χρειάζεται να ξεκόψει από ό,τι τη συνδέει με επιβεβαιωμένα ή μη σκάνδαλα, από πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος. Χρειάζεται ένας νέος σε ηλικία, αλλά έμπειρος στα κοινά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληροί δε, πολλές προδιαγραφές, όπως την ηλικία και το ότι βρίσκεται στα πράγματα από 15 ετών, έχοντας υπουργικές θέσεις στο βιογραφικό του. Όμως, προέρχεται από πολιτικό "τζάκι" και σε συμβολικό επίπεδο δεν κάνει για αρχηγός της παράταξης, η οποία θέλει κάτι νέο, άφθαρτο. Όσον αφορά τον Άδωνι και τον Βορίδη, είναι βέβαιο ότι το κόμμα δεν θα αλλάξει με κατάλοιπα της ακροδεξιάς.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει όλοι να στηρίξουν μια ή δύο δυνατές, νεανικές και άφθαρτες επιλογές, αν θέλουν το καλό του κόμματος βέβαια. Ήδη, έχει αρχίσει να επικρατεί πανικός με τη διαδοχή, κάτι που κατά την προσωπική μου εκτίμηση, θα στοιχίσει πολύ στο κόμμα. Επίσης, αφού καλώς ή κακώς έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή σκληρών μέτρων, καλό είναι οι νεοδημοκράτες  να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση και όχι να της βάζουν εμπόδια. Καλό δε θα ήταν να υπάρχει και μια ουσιαστική αντιπολίτευση στην χώρα, χωρίς φανφάρες και ειρωνείες. Αν θέλει να δείξει η ΝΔ πως ό,τι κάνει το κάνει για την πατρίδα και το ελληνικό λαό, ας το δείξει όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το κόμμα της Ρηγίλλης μπορεί να έχει την τύχη του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.