Σουρεαλισμός στου Μνημονίου τα προαπαιτούμενα

[cresta-social-share]

Πρωτοφανείς και σουρεαλιστικές καταστάσεις ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια πολιτική σκηνή με τον κυβερνητικό θίασο να αποδίδει άριστα τους κύριους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο έργο "ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ".

Σε μια παράσταση, που θα τη ζήλευε κι΄ο Ιονέσκο, βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να ερμηνεύει δραματικά τον ρόλο "αμάρτησα για την πατρίδα στο Ευρώ της" και έναν αλλοπρόσαλλο χορό βουλευτών από διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και από τη μονομπλόκ ομάδα των ΑΝΕΛ να καταθέτει σπονδή στο ΝΑΙ, που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένη λέξη.

Βλέπουμε σε μια πλατφόρμα τον Λαφαζάνη, ως καρικατούρα επαναστάτη, έτοιμο να μπουκάρει με το ασκέρι του στο Νομισματοκοπείο, να επιμένει στο ΟΧΙ του αλλά να μην εγκαταλείπει τον υπουργικό θώκο και ταυτοχρόνως να ομνύει στη στήριξη του Πρωθυπουργού! Ενός Πρωθυπουργού, που λέει ΝΑΙ σ΄εκείνο, το οποίο ο Λαφαζάνης το ξορκίζει! Μαζί του στην πλατφόρμα ένα τσούρμο αντιευρωπαϊστών/δραχμιστών, με κάποιους εξ αυτών να σπρώχνονται να βγούν μπροστά, δίπλα στον αρχηγό και -γιατί όχι;- σιγά σιγά να λάμψουν αυτοί στη θέση του.

Βλέπουμε την αντιπολίτευση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον ρόλο της δούλας, να δίνει το 'ναι' της σ΄εκείνον, που στο παρελθόν δεν της επέτρεψε να υποθέσει, ότι μπορεί να της έδινε ούτε καν μια ανοχή ή ένα ίσως, έτοιμη να ξανακάνει τη βρώμικη δουλειά και να "βάλει πλάτη" στο 3ο, στο αριστερό μνημόνιο.

Βλέπουμε και τους φερέλπιδες του Ποταμιού πανευτυχείς στον ρόλο του θα-μπούμε-κι΄-εμείς-στην-πρωταγωνιστική-ομάδα να μη χάνουν ευκαιρία να πουν το δικό τους 'ναι'.

Βλέπουμε στον ρόλο της Ιέρειας τη Ζωή να τα δίνει όλα σ΄αυτή τη σουρεαλιστική παράσταση και μέσα σε γενική χλεύη να βρίσκει στήριξη μόνο από τους υπόδικους ΧρυσΑυγίτες. Γνωρίζοντας, δε, ότι ίσως δεν της μένουν πολλές συμμετοχές ακόμα σ΄αυτόν το ρόλο, ήδη έχει αρχίσει το κάστινγκ για να στήσει δικόν της θίασο.

Βλέπουμε τον πρωταγωνιστή Πρωθυπουργό να μένει ενεός μπροστά σε όλο αυτό το παράλογο σκηνικό, αδύναμος να υποστηρίξει με σθένος την επιλογή του. Αδύναμος να απαντήσει στο 'όχι' και στο 'παρών' των 39 συντρόφων του. Αδύναμος να αντικαταστήσει τους υπουργούς του, που καταψηφίζουν τα μέτρα που προτείνει, αλλά δεν παραιτούνται. Αδύναμος να πει ένα ευχαριστώ σ΄αυτούς που του προσφέρουν τη στήριξη, που χρειάζεται. Αδύναμος να ζητήσει μια συγγνώμη απ΄όσους λοιδόρησε και υπονόμευσε στο παρελθόν.
Βλέπουμε ένα λαό σαστισμένο, διχασμένο, απελπισμένο στις ουρές των τραπεζών να παρακολουθεί την παράσταση, για την οποία ξέρει, ότι πληρώνει πανάκριβο εισιτήριο.

Βλέπουμε στο βάθος της σκηνής, στο ημίφως, έναν κυριούλη σε αναπηρικό καροτσάκι να κραδαίνει ένα πλακάτ, να μονολογεί ρυθμικά Gree-xit Gre-xit και να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για τους απρόσμενους εγχώριους υποστηρικτές του σχεδίου του!