International Talks

Κυνηγώντας… το κέρδος

[cresta-social-share]

Οι εικόνες των αιμόφυρτων, σφαγμένων ή κακοποιημένων ζώων σίγουρα σοκάρουν. Παράλληλα, όμως, εκπλήσσουν, καθώς κανείς απορεί με την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα αυτών των κυνηγών. Πώς είναι δυνατόν να φέρονται τόσο φρικτά και αποτρόπαια απέναντι σε τόσο όμορφα και ξεχωριστά πλάσματα της φύσης; Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η αναλγησία του ανθρώπου δεν έχει όρια μπροστά στα χρήματα και το κέρδος.

1 4 5

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτυπώνουν τα τραγικά αποτελέσματα ενός φαινομένου που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για τη λαθροχειρία, το παράνομο δηλαδή κυνήγι, που διεθνώς είναι γνωστό ως poaching. Μέσα στον ορισμό της λέξης συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε ενέργεια που αντιβαίνει στο εφαρμοσμένο νομικό δίκαιο σχετικά με την προστασία των ανανεώσιμων φυσικών πηγών ή που αποσκοπεί στην κατοχή, μεταφορά, κατανάλωση ή πώληση μελών της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές, καθώς απειλούνται με εξαφάνιση ολόκληροι πληθυσμοί και διαταράσσεται η βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (CITES), περισσότεροι από 20.000 χιλιάδες αφρικανικοί ελέφαντες έπεσαν θύματα λαθροθηρίας μέσα στο 2013, ένας αριθμός που αποκαλύπτει την αδυναμία των διεθνών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου. Ο ελέφαντας είναι ένα από τα κατεξοχήν αγαπητά θηράματα των κυνηγών λόγω του ελεφαντόδοντου, το οποίο προέρχεται κυρίως από την Τανζανία, την Κένυα και την Ουγκάντα. Θεωρείται σύμβολο οικονομικής δύναμης και είναι περιζήτητο στις ασιατικές αγορές, όπως στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού η λαθροχειρία απειλεί σοβαρά την επιβίωση του είδους, παρά τη μείωση του μέχρι πριν λίγα χρόνια ανοδικού ρυθμού της.

2

Το φαινόμενο βέβαια αγγίζει κι άλλα μέρη του κόσμου εκτός από την Αφρική. Στη Β. Αμερική η μαύρη αρκούδα είναι στο στόχαστρο για να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς λόγους, σε εξωτικά φαγητά ή σαν αφροδισιακό. Στο Μεξικό χιλιάδες άγριοι παπαγάλοι αιχμαλωτίζονται κάθε χρόνο για να πουληθούν σε επίδοξους αγοραστές. Στην Κόστα Ρίκα, το Μπελίζ και τον Παναμά σπάνια θηλαστικά όπως ο τάπιρος του Μπερντ ζουν υπό την απειλή των λαθροκυνηγών.

Όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τη λαθροχειρία διοχετεύονται συνήθως στη μαύρη αγορά. Η σπανιότητά τους έχει οδηγήσει στη δημιουργία μύθων γύρω από το όνομά τους κυρίως σε χώρες της Ασίας, όπου είναι συνήθης η διάδοση τέτοιων πρακτικών. Χαρακτηριστικά, η τίγρης ή ο ρινόκερος θεωρούνται ότι συμβάλλουν μέχρι και στη θεραπεία του καρκίνου. Το παράνομο κυνήγι εντείνεται, επίσης, λόγω της φτώχειας των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές αυτές. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, σκοτώνουν τα ζώα για να φάνε το κρέας τους ή για να το πουλήσουν κι έτσι να θρέψουν τις οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι δρόμοι του εμπορίου ελέγχονται από εγκληματικές ομάδες, που βλέπουν στη λαθροχειρία έναν εύκολο τρόπο αύξησής των κερδών τους. OLYMPUS DIGITAL CAMERA6

Το κυνήγι των άγριων ζώων φαίνεται ότι συνδιάζεται με το κυνήγι του κέρδους: όσο περισσότερα ζώα θανατώνονται, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζουν κάποιοι. Ας ελπίσουμε τα διεθνή μέτρα προστασίας να δημιουργήσουν ένα φραγμό στο φαινόμενο αυτό και να μην έρθει η στιγμή που θα βλέπουμε τους ελέφαντες και τους ρινόκερους στα ντοκιμαντέρ σαν ένα είδος που ΚΑΠΟΤΕ υπήρξε.