Νέα αρχαιολογική θηριωδία από τους τζιχαντιστές

συνεχίζουν να καταστρέφουν απτόητοι ό,τι οι ίδιοι θεωρούν "ειδωλολατρικό"

[cresta-social-share]

Αίσθηση απογοήτευσης έχει κατακλύσει τον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγες μέρες, καθώς βγήκε στη δημοσιότητα η είδηση πως οι τζιχαντιστές άρχισαν να κατεδαφίζουν την αρχαία ιρακινή πόλη Νιμρούντ (Nimrud).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν μία εβδομάδα, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους είχαν εισβάλλει στο Αρχαιολογικό μουσείο της Μοσούλης και είχαν επιδοθεί σε τρομερές καταστροφές αρχαιοτήτων. Η αρχαία πόλη Νιμρούντ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, και στην αρχαιότητα ήταν η πρωτεύουσα της Ασσυριακής αυτοκρατορίας δίπλα στον ποταμό Τίγρη. Χρονολογείται ότι είναι πάνω από 3.000 χρόνια και θεωρείται ένα από τα ιστορικά και αρχαιολογικά κοσμήματα και σήματα κατατεθέν της αρχαίας ιστορίας και πολιτιστικής συνέχειας του Ιράκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τζιχαντιστές αφού λεηλάτησαν την πόλη από κάθε τι πολύτιμο που μπορούσαν να αποσπάσουν επέστρεψαν με μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα για να ισοπεδώσουν την περιοχή. Όπως και στην περίπτωση της καταστροφής των αγαλμάτων στην Μοσούλη, έτσι και στην Νιμρούντ, οι τζιχαντιστές θεωρούν όλα τα αγάλματα και πολιτιστικά αγαθά ως αντικείμενα μεγάλης βλασφημίας και αντιμετωπίζονται ως ειδωλολατρικές απεικονίσεις, που στο όνομα του αληθινού Θεού του Ισλάμ για αυτούς, θα πρέπει να μετατραπούν σε χώμα.

H UNESCO, δεν έμεινε σιωπηλή μπροστά σε αυτό το γεγονός και χαρακτήρισε την ισοπέδωση των αρχαιοτήτων, ως ένα έγκλημα πολέμου που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο και κάλεσε για διεθνή αποδοκιμασία σε αυτές τις πρακτικές που περιορίζουν δραματικά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Μάλιστα, το γεγονός ότι συνεχίζονται εκτεταμένα με δραματικό ρυθμό οι απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές και οι καταστροφές σε πολιτιστικά μνημεία ανάγκασε το Ιράκ να καταφύγει σε καταγγελία στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Φαίνεται από αυτές τις πράξεις ότι τον τελευταίο καιρό οι τζιχαντιστές δρουν βάσει σχεδίου και καταστρέφουν αρχαιολογικά σημεία χωρίς κανένα ενδοιασμό. Θεωρούν ότι ακολουθώντας μια αυστηρή και άσπλαχνη εκδοχή του Ιερού νόμου της Σαρίας συγκεντρώνουν περισσότερη δύναμη, εγκαθιδρύονται ως ανίκητοι-ήρωες πολεμιστές στα μάτια ενός φοβισμένου έθνους που αδυνατεί να αντιδράσει και συσσωρεύουν υποστηρικτές με το να σκοτώνουν όποιον εναντιώνεται στις απόψεις τους δημιουργώντας ένα γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας , το οποίο σιωπηλά εξαπλώνεται και σε χώρες της Δύσης και πιο συγκεκριμένα και στην Ευρώπη. Η πολιτιστική εκκαθάριση της περιοχής από τα ειδωλολατρικά δαιμόνια ακολουθείται ένθερμα από τους τζιχαντιστές για να προφυλάξει το ψευδοκράτος τους από την αμαρτία και για να επιτύχουν όπως πιστεύουν οι ίδιοι μια ευνοϊκή αντιμετώπιση από το Θεό. Οι αντιλήψεις αυτές αποτελούν ακραίο παράδειγμα του σκοταδισμού και του θρησκευτικού φανατισμού που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

Συμπερασματικά, θέλω να παραθέσω μία φράση από τον Arnold J. Toynbee, έναν Βρετανό ιστορικό, ο οποίος είχε πει ότι «οι πολιτισμοί, όταν χάνονται, είναι θύματα αυτοκτονίας, όχι δολοφονίας». Ο πολιτισμός αποτελεί την ταυτότητα ενός έθνους είτε είναι υλικός (αρχαία μνημεία, αρχαιολογικά ευρήματα) είτε είναι άυλος (ήθη, έθιμα, παραμύθια, ιστορίες). Οι τζιχαντιστές καταστρέφοντας όλα αυτά τα αρχαία μνημεία, συγχρόνως καταστρέφουν και ένα έθνος, στο οποίο ανήκουν. Τις περισσότερες φορές όμως το παρελθόν είναι αυτό που καθορίζει πως θα εξελιχτεί το μέλλον. Ο βανδαλισμός ως προς τις αρχαιότητες, έχει ως απόρροια, να καταστρέφεται εξίσου, η ταυτότητα του ανθρώπου. Ο ιρακινός πολιτισμός που πλήττεται από την τρομοκρατία, είναι παγκόσμιας σημασίας και έτσι αποσαθρώνεται η παγκόσμια ανθρωπιστική ταυτότητα.