Επικαιρότητα

Η ακροδεξιά του τίποτα

[cresta-social-share]

Με αφορμή το νεοσύστατο κόμμα του Καρατζαφέρη και του Μπαλτάκου, το οποίο θα κινείται προφανώς στον χώρο της ακροδεξιάς, θα μπορούσε να γίνει μια εκτενής αναφορά για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή έχει υψηλά ποσοστά τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο παρελθόν υπήρχαν κόμματα όπως το ΛΑΟΣ. Στην Ευρώπη σε πολλές χώρες τα ακροδεξιά κόμματα παρουσιάζουν άνοδο σημαντική με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόμμα της Λεπέν. Στην Σουηδία το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών δείχνει πιο ισχυρό από ποτέ. Αλλά και στην Γερμανία και την Ολλανδία, τα ακροδεξιά κόμματα έχουν ανεβάσει πολύ τα ποσοστά τους. Ίδιο σκηνικό υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Αυστρία υπάρχει το ‘’freedomparty’’ και στην Ιταλία η σκληρή δεξιά της Λίγκας του Βορρά.

Τα ακροδεξιά κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, καθώς και το προσφυγικό. Οι προτάσεις της ακροδεξιάς ουσιαστικά περιστρέφονται γύρω από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την διατήρηση των εθνών-κρατών. Φυσικά, τέτοιες απόψεις ελοχεύουν κινδύνους και οδηγούν τους ανθρώπους στο να μη ζουν ελεύθερα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο στην ακροδεξιά, γιατί αντιτίθεται στις αξίες της.

Όλοι οι μουσουλμάνοι δεν είναι τζιχαντιστές. Όλοι οι έγχρωμοι δεν είναι κακοποιοί. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά τους, αλλά δεν είναι όλοι. Μια ακόμα πιο ενισχυμένη ευρωπαϊκή ακροδεξιά θα είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Θα σημαίνει τον κίνδυνο για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Άλλωστε αναρωτιέμαι. Τι ευεργετικό έχει να προσφέρει η ακροδεξιά; Η απάντηση είναι τίποτα. Είναι η ακροδεξιά του τίποτα. Μπορεί να προσφέρει μόνο φόβο για το διαφορετικό. Μπορεί, όμως, ο άνθρωπος να ζήσει με τον φόβο;

* ο είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.