Επικαιρότητα

Η Τουρκία θέλει. Το αξίζει όμως;

[cresta-social-share]

Στη συζήτηση για το προσφυγικό η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο, καθώς από εκεί προέρχεται το κύμα των προσφύγων. Για να περιορίσει τον αριθμό, η Τουρκία ζητάει αρκετά. Ζητάει χρήματα, αλλά πάνω απ΄όλα ζητάει να εισχωρήσει περισσότερο στην Ευρώπη. Το να εισέλθει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή ένωση είναι πάγιο αίτημά της, αλλά σε τι μπορεί να συγκριθεί η Τουρκία με την Ευρώπη;

Η Ευρώπη διακατέχεται από οικονομική ελευθερία και ελεύθερη αγορά. Από ελευθερία του τύπου. Από ανεξιθρησκία. Σίγουρα δεν λειτουργούν όλα τέλεια, αλλά η κουλτούρα της Τουρκίας έχει όλα αυτά που απεχθάνεται η ευρωπαϊκή ιδεολογία. Το τουρκικό κράτος επιβάλλει πολλά στον λαό της και προσπαθεί να τον κατευθύνει. Από την άλλη ο λαός της είναι ένας παρωχημένος λαός, εθνικιστικός σε αρκετό βαθμό και φανατικά θρησκευόμενος. Όλα αυτά φυσικά και ισχύουν και στην Ευρώπη, αλλά αφορούν κάποιον μικρό αριθμό σε κάποιες χώρες και δεν αφορούν ολοκληρωτικά κάποια χώρα. Μάλιστα, τα εθνικιστικά και θρησκευτικά παραληρήματα, η Ευρώπη προσπαθεί να τα εξοντώσει.

Κάθε χώρα έχει κάποια κουλτούρα και κάποιο πολιτισμό. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει φυσιογνωμία οποιαδήποτε χώρα, αλλά μερικές φορές επιβάλλεται. Η Τουρκία με το παρόν προφίλ της δεν έχει καμία θέση στην ευρώπη. Οι μπούρκες, τα χαρέμια, ο εθνικισμός και ο ισλαμικός φανατισμός δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη. Δεν έχει καμία θέση στο όραμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η ιδέα την συμμαχίας. Αν επιθυμεί η Τουρκία να μπει στην ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να κάνει μεταμόσχευση ιδεολογίας και κουλτούρας. Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο, καθώς η συνήθεια είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Ο λαός έτσι συνήθισε και αυτό δεν αλλάζει γιατί αυτά που πιστεύει θεωρεί ότι είναι και τα σωστά.

Δεν είμαι εναντίον της Τουρκίας σαν χώρα. Είμαι ενάντια σε αυτά που πρεσβεύει η Τουρκία. Είμαι εναντίον του φανατισμού και των εξτρεμιστικών ιδεολογιών. Είμαι εναντίον του εθνικισμού. Είμαι εναντίον του ισλαμικού φανατισμού, όπως και όλων των άλλων θρησκειών. Η ευρώπη δεν είναι καλύτερη επειδή έχει ανώτερης φύσης ανθρώπους, αλλά επειδή προσφέρει τα ερείσματα για να υπάρξουν ανώτερης κουλτούρας άνθρωποι. Προσφέρει κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική ελευθερία. Η Τουρκία, από την άλλη, χωλαίνει. Μία ένταξή της, λοιπόν, θα αποτελεί έναν νάνο σε μια παρέα με γίγαντες. Θα είναι έξω από τα νερά της και δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορεί να δεχτεί την ευρωπαϊκή κουλτούρα και να κάνει προοδευτικές αλλαγές. Από την άλλη, οι λαοί όλου του κόσμου πρέπει να προοδεύουν και να εκσυγχρονίζονται με την βοήθεια αυτών που ξέρουν και όχι να παραγκωνίζονται. Το σίγουρο είναι ένα:

O νάνος πρέπει να ψηλώσει.

* ο είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.