Η έννοια της Ευρώπης ολισθαίνει;

[cresta-social-share]

Ευρώπη σημαίνει Σένγκεν και γεωπολιτική ασφάλεια και κυριαρχία. Όταν αυτά τα δύο απειλούνται κάτι γίνεται λάθος. Έχει δοθεί το βάρος στην οικονομία και έχει μετατραπεί η Ευρώπη ως μια νομισματική ένωση, όπου όλοι ασχολούνται με δημοσιονομικές προσαρμογές. Προφανώς και η οικονομία είναι ουσιώδες ζήτημα, αλλά η έννοια της Ευρώπης εμπεριέχει μια γενική συνεργασία των χωρών με στόχο την δημιουργία μιας πολιτισμένης και δημοκρατικής κοινωνίας. Αντιμέτωπη με το προσφυγικό, η Ευρώπη δείχνει σημάδια αδυναμίας και μοιάζει απροετοίμαστη με ενέργειες που αντιτίθενται στην κουλτούρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δεν γίνεται η Αυστρία να κλείνει τα σύνορα και να λέει δεν δέχεται πρόσφυγες. Δεν γίνεται η Αλβανία, η οποία την δεκαετία του 90 ήταν η χώρα από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, να κλείνει τα μάτια στο προσφυγικό. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δεχτούν εκείνον τον αριθμό προσφύγων τον οποίο αντέχουν. Το να κλείνεις τα μάτια σε ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και κυρίως να προφυλάξει το μέλος της, το οποίο είναι τα σύνορά της, την Ελλάδα. Η ιστορία πρέπει να γράψει για την βοήθεια και την προστασία των προσφύγων και όχι για την αδιαφορία και την εκμετάλλευση.

Η Ευρώπη ολισθαίνει, αλλά οι απόψεις περί απομόνωσης και αντιευρωπαϊσμού δεν αποτελούν ορθολογικές λύσεις. Η λύση για όλα τα ζητήματα θα δοθεί εντός Ευρώπης. Τόσο το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, όσο και το προσφυγικό είναι μείζονα προβλήματα, τα οποία θα λυθούν μέσα στην Ευρώπη και όχι στην απομόνωση. Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς και η γεωπολιτική μας ασφάλεια εξαρτάται από την συνεργασία μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να διαλυθεί, όπως ακούγεται, αντιθέτως θα δυναμώσει. Το ζητούμενο, όμως, είναι να υπάρξει περισσότερη και ποιοτικότερη Ευρώπη για όλους .

* ο είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.