Επικαιρότητα

Σένγκεν-Προσφυγικό: σημειώσατε Χ

[cresta-social-share]

Σε απειλούν ότι θα βγεις από την συνθήκη Σένγκεν, αν δεν υλοποιήσεις τα αναγκαία για την υποδοχή των προσφύγων. Προφανώς και στην Ευρώπη δεν επιθυμούν μια ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων, ειδικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Βγαίνεις από την συνθήκη, κλείνουν τα σύνορά σου και γίνεσαι αποθήκη ψυχών ή φτιάχνεις τα hot spot, γίνονται οι ταυτοποιήσεις και αρκετοί πρόσφυγες πηγαίνουν στη χώρα αρεσκείας τους; Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση και υπάρχει μια διττή διάσταση στο φλέγον ζήτημα.

Από την μία, η έξοδος από την Σένγκεν είναι μια εθνική ήττα. Δεν γίνεται να απομονώνεσαι με οποιαδήποτε μορφή από την Ευρώπη. Δεν γίνεται να θεωρείς εχθρό σου την Ευρώπη, πολύ απλά γιατί δεν είναι. Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων κερδίθηκε βάζοντας τα θεμέλια της υλοποίησης για το όραμα της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρειάζεται να μεριμνήσουν περισσότερο, καθώς η χρηματική βοήθεια δεν αρκεί. Η ελληνική κυβέρνηση είτε από απροθυμία, είτε από δειλία, είτε από ανικανότητα, δείχνει να μην μπορεί ή να μην ξέρει να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Η λύση της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι ούτε τα τελεσίγραφα, ούτε οι απειλές, αλλά η άμεση βοήθεια για την επίλυση.

Από την άλλη, οι πρόσφυγες δεν κάνουν τουρισμό. Καθημερινά άνθρωποι πνίγονται. Προσπαθούν να ζήσουν λίγο καλύτερα. Προσπαθούν να γευτούν λίγο ευρωπαϊκό πολιτισμό, λίγο καλύτερες συνθήκες ζωής. Το να κλείσεις τα σύνορα ή να τους γυρνάς πίσω δεν αποτελεί λύση. Απλά με αυτόν τον τρόπο κλείνεις τα μάτια στο πρόβλημα. Το ότι τα κλείνεις, όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Κάποτε η ιστορία θα γράψει γι΄αυτό. Πρέπει να γράψει για τις προσπάθειες υποστήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών προς τους πρόσφυγες και όχι για την περιφρόνηση.

Σε μια Ελλάδα με οικονομικά προβλήματα και σε μια Ευρώπη υπό αμφισβήτηση, ξαφνικά σκάει και αυτό το πρόβλημα. Θα ήταν ουτοπικό να ευχηθώ να λυθούν γρήγορα τα προβλήματα, γι΄αυτό όντας πραγματιστής θα πω πως οι δυσκολίες, συνήθως, σε κάνουν πιο δυνατό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη και η συνθήκη Σένγκεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα δυναμώσουν με την παρέλευση των προβλημάτων αστάθειας και κρίσης. Το ζήτημα είναι να βρίσκεται και η Ελλάδα εκεί, όχι ως ουραγός, αλλά ως ισότιμο μέλος.

 

 

 

* ο είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.