Επικαιρότητα

‘Μαθήματα Ευρωπαϊκής συμπεριφοράς στους πρόσφυγες’

[cresta-social-share]

Υπάρχουν διάφορα πράγματα για τα οποία θα ήταν προτιμότερο να τα γνωρίζουμε σαν –κακόγουστα ίσως- αστεία, παρά ως πραγματικότητα. Εν προκειμένω, η πρόταση αυτή αφορά τη στάση της Νορβηγίας, την οποία αποφάσισε να υιοθετήσει και το Βέλγιο, στους εισερχόμενους πρόσφυγες, στους οποίους θα παραδίδονται μαθήματα συμπεριφοράς, ώστε να φέρονται με σεβασμό στις γυναίκες.

Έχει γίνει γνωστό, ότι την αφορμή για την απόφαση αυτή, την έδωσε ο ογκώδης αριθμός σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων σε κοπέλες στη Γερμανία, (Κολονία και Βερολίνο) από αιτούντες άσυλο μετανάστες. Είναι επίσης γνωστό, το ότι το «Προσφυγικό» συνιστά πρόβλημα και μάλιστα μείζον. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό. Αλλά ανεξαρτήτως των πολιτικών και κοινωνικών μας πεποιθήσεων, οφείλουμε πρώτα στους εαυτούς μας να είμαστε δίκαιοι με τους ανθρώπους. Το ζήτημα ασφαλώς και είναι λεπτό, μα όχι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Εάν ένας άνθρωπος θέλει να συμπεριφερθεί με κακία, θα το κάνει. Είτε τον «διδάξει» η Ευρώπη αλλιώς, είτε όχι. Ασφαλώς και η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής των προσφύγων, διαφέρουν από τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Μα τόσο η καλοσύνη όσο και η κακία είναι αισθήματα που υπερβαίνουν την ανθρώπινη κουλτούρα.

Η προσπάθεια διδαχής της «καλής ευρωπαϊκής συμπεριφοράς» στους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, αποφαίνεται άκρως ρατσιστική. Ένας εγκληματίας θα είναι πάντοτε κατακριτέος,  αλλά η στάση που ακολουθούν Νορβηγία και Βέλγιο προς επίλυση του θέματος αγγίζει τα όρια του τραγικού. Αρχικά διότι ταυτίζονται όλοι οι πρόσφυγες ως εγκληματίες και έπειτα, όταν τείνεις την χείρα προς βοήθεια στον αδύναμο, δεν μπορείς να του ζητάς με αυτόν τον τρόπο το αντάλλαγμα. Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και του ότι οι άνθρωποι αυτοί, άφησαν πίσω τα σπίτια τους, η στάση της «διδαχής» παρατίθεται εκβιαστική.

Αντί για αυτά τα «μαθήματα» ίσως θα ήταν αρκετό να γνωστοποιηθούν στους πρόσφυγες τα δικαιώματά τους από την εκάστοτε χώρα υποδοχής. Όποια διαφορετική συμπεριφορά προς το πρόσωπό τους κρύβει τον κίνδυνο να αντιμετωπιστούν σαν «δεύτερης τάξεις» πολίτες. Και αυτό θα καλούσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει ένα ακόμα προβληματικό παρακλάδι στο «δέντρο» του Προσφυγικού.