Επικαιρότητα

Όσα θα ζήσουμε στο νέο έτος

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2016

[cresta-social-share]

20150704_FNP501

Το πέρασμα του 2015 τελείωσε. Ένα έτος ντυμένο το μανδύα της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, της κόλασης στη Μέση Ανατολή, της προσφυγιάς, της ύφεσης. Ο λαός μας θα βρεθεί και στη νέα χρονιά,  να στηρίζεται σε αυτό το άγνωστο «κάτι» που ευγενικά μας υποδείχνει να συνεχίζουμε να ελπίζουμε στο καλύτερο ξημέρωμα. Ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη, θα συνεχίσουν να γράφονται μερικά από τα σημαντικότερα κεφάλαια του αιώνα μας και ειδικότερα της δεκαετίας που διανύουμε.

3500

-Οι εκλογές των ΗΠΑ για την ανάδειξη του νέου πλανητάρχη βρίσκονται σε εξέχουσα θέση στο νέο έτος.

Trump or Hilary, who’s gonna be?

Hillary-Trump

Η πραγματικότητα είναι ότι η εκλογή ενός από τους δύο, θα κάνει την προεδρία Ομπάμα να λησμονηθεί. Διότι η μεν, στηρίζει την πολιτική καμπάνια της στο ότι είναι γυναίκα. Ο δε, δοκιμάζει τα όρια της ανοχής των Αμερικανών στους ρατσιστές, με τις δηλώσεις του. Παρ΄όλα αυτά, ο ίδιος προηγείται. Μαζί του και το σχέδιό του να χτίσει φράχτες στα σύνορα.

Μέγιστη διεθνής πρόκληση συνιστά το προσφυγικό ζήτημα

Το οποίο διακλαδώνεται σε δύο σημεία. Στην ανάγκη να παύσει ο εμφύλιος πόλεμος που είναι και η αιτία των μεταναστευτικών ροών, μα και την ανάγκη η Ε.Ε. να οργανώσει την ένταξη και αφομοίωση των ζωντανών θυμάτων του πολέμου, στους κόλπους της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι μπήκαν στη Γηραιά Ήπειρο το έτος που πέρασε.

RTX1T0QI_IV

Βεβαίως στο φόντο του προσφυγικού προβλήματος βρίσκεται το χαλιφάτο των Τζιχαντιστών (Daesh). Θα παρακολουθήσουμε άραγε μια Ευρωπαϊκή χερσαία στρατιωτική επέμβαση κατά των εξτρεμιστών; Ιστορικά έχει φανεί, ότι οι εναέριες επιδρομές δεν αρκούν για να νικηθούν τέτοιες οργανώσεις. Ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, προς εξάλειψη του Daesh, από τη Δύση. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει για τα ισχυρά Ευρωπαϊκά κράτη να παύσουν τις αγορές πετρελαίου και τη συνεργασία με το ISIS, για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης. Μια νίκη της Δύσης, ενάντια στους Τζιχαντιστές θα σηματοδοτούσε και ένα καλό πρόσχημα ώστε να αρχίσουν να βελτιώνονται οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Η γειτονική μας χώρα, Τουρκία,  αναμένεται να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι.

turkey

Αμέσως μετά την είσπραξη των δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη, προς επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, προέβη σε ακόμα περισσότερες πράξεις βιαιότητας κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέλη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι συνελήφθηκαν από την αστυνομία καθώς και μέλη του Κουρδικού κόμματος.  Από εκεί ξεκινά και ο σημερινός άτακτος πόλεμος με τους κούρδους αντάρτες και τις τουρκικές δυνάμεις.

kurds-isis

Απορίας άξιο, καθώς είναι η μόνη χερσαία δύναμη που αντιμετωπίζει το Daesh με επιτυχία.

Οι Τούρκοι όμως, όπως απέδειξαν Ρωσικά μέσα, έχουν ένα καλά στημένο εμπόριο με τους Τζιχαντιστές.

isis-oil

Η Ρωσία αναμένεται να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των Τζιχαντιστών και των εχθρών του Άσαντ. Πολλοί είναι εκείνοι που πίστεψαν ότι η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους ήταν μια προσπάθεια να ξεκινήσει πόλεμος του ΝΑΤΟ ενάντια στην Τουρκία. Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα είναι σε εγρήγορση και με τα δάχτυλα στη σκανδάλη.

spetsnaz_unit_by_makarov771-d6xsfj7

Μακριά από τα της Ευρώπης, ο πλανήτης θα ασχοληθεί και με την ταραγμένη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ενώ για τα φώτα της δημοσιότητας οι δύο χώρες φαίνονταν να τα πηγαίνουν αρκετά καλά, ιδιαίτερα μετά και τις συμφωνίες σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα των διεκδικήσεων φαίνονται να βρίσκονται σε έντονη ρήξη. Η Κίνα, χτίζοντας αρκετά τεχνητά νησιά στα νότια παράλιά της, διεκδικεί και αρκετά μίλια γύρω από αυτά, ως δικά της ύδατα.

ThePalmDeiraJul07CopyrightNakheel2S

Οι ΗΠΑ θέλοντας να δείξουν την άρνησή τους επ’ αυτού, διότι κατά τους ίδιους θεωρούνται -ακόμα- διεθνή ύδατα, έστειλαν καταδιωκτικό πλοίο εντός αυτών των μιλίων, προκαλώντας έντονες κινέζικες αντιδράσεις. Η πολιτική ιδιαιτερότητα αυτών των πράξεων, βρίσκεται στο ότι πιθανόν η Κίνα σε λίγα χρόνια να μπορέσει να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε χρεοκοπία, με μια πιθανή υποτίμηση των ομολόγων της.

Ελπίζουμε για το καλύτερο.