Επικαιρότητα, Πολιτικά

Ναι, έχουμε δημοκρατία

[cresta-social-share]
Ναι, έχουμε δημοκρατία

Με αφορμή την επέτειο της 17 Νοέμβρη, ακούγονται πολλές απόψεις περί δυσφήμισης της δημοκρατίας. Το «η χούντα δεν τελείωσε το 74’, το γιατί τώρα έχουμε δημοκρατία;» ή το «η χούντα έκανε έργα και άφησε μηδενικό χρέος» είναι οι πιο χαρακτηριστικές ατάκες που λέγονται. Πραγματικά νιώθω ντροπή και μόνο που συγκρίνεται η σημερινή πραγματικότητα με την χούντα.

Η χούντα ήταν ένα στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε δια της βίας. Τα όποια καλά που ίσως έγιναν δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την ελευθερία της έκφρασης, την πρωτοβουλία του ατόμου και τα δικαιώματα που περιορίστηκαν. Ανήκω σε μία γενιά που δεν έζησε την χούντα και ούτε ποτέ θέλω. Θλίβομαι να ακούω, όμως, απόψεις υπέρ της χούντας, υπέρ ενός στρατιωτικού μορφώματος.

Σύγκριση μεταξύ χούντας και δημοκρατίας δεν υπάρχει. Προφανώς και έχουμε δημοκρατία σήμερα. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, δεν παύει την δημοκρατία. Το γεγονός ότι μπορεί να μην λειτουργεί καλά, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Άλλο να προσπαθείς να την βελτιώσεις ή να προσπαθείς να εκδημοκρατίσεις κάποιους θεσμούς και άλλο να λες δεν έχουμε δημοκρατία. Δεν έχουμε χούντα. Δημοκρατία έχουμε. Άλλωστε, αυτή είναι και η μαγεία της δημοκρατίας. Να μπορείς να αποκαλείς την δημοκρατία χούντα επειδή έτσι θέλεις. Άραγε, στην πραγματική χούντα θα υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα χωρίς συνέπειες;

Όσο για τα έργα και το μηδενικό χρέος που άφησε η χούντα όχι απλά γελάω, αλλά ξεκαρδίζομαι. Όταν το κακό που σου κάνει κάποιος είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά όλα τα καλά που σου προσφέρει τι να το κάνεις; Την στιγμή που κλονίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την στιγμή που ο στρατός έχει ηγετικό ρόλο και την στιγμή που η παρρησία είναι περιορισμένη όλα τελειώνουν. Δεν σε νοιάζει κάτι άλλο.

Χούντα ήταν και πέρασε. Δεν την έζησα και ούτε θέλω ποτέ να την ζήσω. Μερικοί την δημοκρατία δεν την τιμούν. Την εξευτελίζουν και την υποβαθμίζουν. Εύχομαι να μην ισχύσει ο κανόνας που λέει ότι για να εκτιμήσεις κάτι, πρέπει να το χάσεις.

* ο είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.