Επικαιρότητα

(Non)trend εκλογικές σκέψεις!

[cresta-social-share]

Ευθυνόφοβος. Σε συνέχεια του προηγουμένου άρθρου μου, έτσι θα χαρακτηρίσω τον Έλληνα ψηφοφόρο που ανήκει στο 43.43% που δεν πήγε στην κάλπη να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Συνήθως δεν αναλώνομαι να επαναλαμβάνω πράγματα που έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά αλλά αυτή τη φορά θα μου επιτρέψετε την εξαίρεση.
Σας παραθέτω μερικά στατιστικά:

-43,43% του εκλογικού σώματος δεν έφτασε πότε στην κάλπη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
-2,42% των ψηφοφόρων που προήλθαν στην κάλπη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους ψηφίζοντας λευκό ή άκυρο.
-6,41% επίσης όσων προήλθαν ψήφισαν κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εκπροσώπηση στη βουλή.

Το συμπέρασμα που ψηλαφώ, προσωπικά, είναι ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει εκπρόσωπο στη βουλή. Και καταλήγω στην εξής αντίφαση επαγωγικά: Ευχόμαστε την πολιτική σταθερότητα η οποία, βεβαίως, χρειάζεται, ευχόμαστε η κυβέρνηση αυτή να παραμείνει για ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει τόσο περισσότερο διάστημα το μισό εκλογικό σώμα θα παραμείνει δίχως εκπρόσωπο στη βουλή. Το παραθέτω ασχολίαστο καθώς οι επιλογές του καθενός έχουν γίνει θεωρώντας δεδομένο ότι αποτελούν επιλογές και όχι έλλειψη εύρεσης σημασίας στην εκλογική αναμέτρηση.

Ως προς τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι το λιγότερο θλιβερή η εκλογή βουλευτών με λίστες. Στην αρχαία Αθήνα η δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως άμεση. Τείνουμε να αγγίξουμε δημοκρατικά το απέναντι άκρο, δηλαδή την πλήρως έμμεση δημοκρατία. Η σημασία, η βαρύτητα αν θέλετε του σταυρού στο ψηφοδέλτιο είναι η υγιής κρίση του κάθε προσώπου ξεχωριστά και των ιδεών και των επιλογών του και της πολιτικής ζωής του γενικότερα. Και σκεφτείτε τη διττή σημαντικότητα του σταυρού:

-Εξωτερική αξιολόγηση των υποψηφίων προς όφελος των κομμάτων.

-Αυτόαξιολόγηση με συνέπεια την επιδοκιμασία ή την μεταστροφή των ίδιων των υποψηφίων.
Υπό άλλες προϋποθέσεις θα ασκούσα οξύτατη κριτική και στην ενισχυμένη πλειοψηφία, όμως, επειδή καθετί κρίνεται στον καιρό του, αποδέχομαι την αναγκαιότητα του ισχύοντος εκλογικού συστήματος στη συγκεκριμένη φάση.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στατιστικό που δε μπορώ να αφήσω ασχολίαστο αποτελεί ότι το 77,62% της βουλής που προέκυψε αποτελεί κόμματα που έχουν υπερψηφίσει τουλάχιστον ένα μνημόνιο. Σε αντιδιαστολή αναλογιστείτε το θρίαμβο του "ΟΧΙ" στην προηγούμενη αναμέτρηση, το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Νομίζω πως αυτή η ηχηρή απόκλιση, η οποία χρονικά δεν απέχει πολύ, μετουσιώνεται ως το ακριβές ανάγλυφο της σκέψης του Έλληνα ψηφοφόρου. Πλήρης σύγχυση, σε αρκετές περιπτώσεις άγνοια, φόβος και επιθετική ψήφος όταν τα πράγματα είναι κάμποσο ελεγχόμενα, φόβος και αμυντική ψήφος όταν οι αποφάσεις είναι μεγαλύτερης ευθύνης.

Δύο ακόμα παρατηρήσεις αισθάνομαι ότι ΠΡΕΠΕΙ να κάνω. 387.054 πολίτες αυτής της χώρας έριξαν στην κάλπη ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, σκεπτόμενοι τι; Στα τηλεοπτικά πάνελ διάφοροι προσέγγιζαν το θέμα ως επιλογή πλέον και όχι ως ψήφο αντίδρασης, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι τα ποσοστά του συγκεκριμένου κόμματος παραμένουν υψηλά για τα δεδομένα του σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Παραμένουν υψηλά παρά το γεγονός ότι έχουν γνωστοποιηθεί πρακτικές και θέσεις του κινήματος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ψήφοι αυτοί συνεχίζουν να αποτελούν ψήφους αντίδρασης. Ποιος μπορεί να θέσει ένα χρονικό περιθώριο στην αντίδραση; Κανείς! Γιατί η αντίδραση ποικίλλει ανάλογα άλλοτε με τη διάρκεια της δράσης, άλλοτε με την έντασή της και άλλοτε και με τα δύο στοιχεία.

Το κόμμα του κύριου Λαφαζάνη δε θα έχει εκπρόσωπο στην παρούσα βουλή. Η ανάγνωση που κάνω είναι η πολιτική ήττα των υποστηρικτών της δραχμής. Είναι η ταφόπλακα που θέτει το εκλογικό σώμα σε κάθε απόπειρα υπεράσπισης τέτοιων θέσεων.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις και την πανελλήνια κατακραυγή τους, προσωπικά, η λύση είναι μία: Αποκλεισμός δημοσκοπήσεων σε όλη τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη και ένα εκούσιο ή ακούσιο δημοκοπικό βατερλό μπορεί να οδηγήσει, βέβαια, σε πολιτική διαστρέβλωση της κατανομής του κοινοβουλίου. Όταν ένα εργαλείο δε λειτουργεί σωστά, τουλάχιστον βασική επιδίωξη γίνεται η αποφυγή βλάβης.

 

Αυτές οι σκέψεις για αρχή! Και τα υπόλοιπα εν καιρώ!