Επικαιρότητα

Εκλογικά ποσοστά: πως αυτά μεταφράζονται πολιτικά;

[cresta-social-share]
Εκλογικά ποσοστά: πως αυτά μεταφράζονται πολιτικά;

Κατά γενική ομολογία οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν απαραίτητες για να μπορέσει να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο, αφού με την απόσχιση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφιση του μνημονίου στηρίχθηκε στην αντιπολίτευση. Απαραίτητες για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ισορροπία της κυβέρνησης, περιττές, ωστόσο, για τον ελληνικό λαό, ο οποίος μέσα σε επτά μήνες κλήθηκε να ψηφίσει δύο φορές σε Εθνικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα, με συγκεκριμένη λαϊκή εντολή που μεταφράστηκε διαφορετικά από την κυβέρνηση για λόγους που δεν θα αναλύσουμε εν προκειμένω.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών αποτυπώνεται εκκωφαντικά με το ποσοστό αποχής να εκτινάσσεται στο 43,9% από το 36,4% που βρίσκονταν στις Βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Από το υπόλοιπο 56,1%, το 2,45% αποτελούσε λευκά και άκυρα, συνεπώς, πρακτικά 1 στους 2 Έλληνες πολίτες ψήφισε κάποιο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας τα εκλογικά του ποσοστά με μια μικρή πτώση της τάξεως του 0,9% σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την Βουλή, απέδειξε ότι η αριστερή πλατφόρμα του κόμματος μεγαλύτερη ζημιά «έκανε» εντός του κόμματος παρά εκτός, καθώς επίσης και ότι ο λαός του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, ουσιαστικά πρώτη, όπως το είχε θέσει και ο ίδιος προεκλογικά, για να κυβερνήσει την χώρα.

Η ΝΔ επίσης κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες Εθνικές εκλογές κερδίζοντας ένα 0,3% με μόνη προεκλογική υπόσχεση την πρόθεσή της να προβεί σε ευρεία συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα χωρίς να υπόσχεται στον λαό κάτι παραπάνω, όπως συνηθίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φυσικά δηλώσεις τύπου Άδωνι Γεωργιάδη «Αν χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα στους μετανάστες» κανείς δεν πήρε στα σοβαρά, αλλιώς η κεντροδεξιά παράταξη θα έχανε ψήφους αντί να κερδίσει, τουλάχιστον από τους μη φασίστες ψηφοφόρους. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το τρίτο κόμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον αρχηγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, τρεις μέρες πριν τις εκλογές να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρόλα αυτά, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της από 6,3% σε 7%. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής το 2012 μπορεί να μην ήξεραν τι πραγματικά είναι το κόμμα που στήριζαν, αφού το ίδιο το κόμμα προέβαλε τις κοινωνικές ενέργειες που έκανε για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού- πλην των αλλοδαπών φυσικά. Μετά από την προκλητική δήλωση του αρχηγού του κόμματος, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν και πως πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση και φέρουν την ευθύνη των επιλογών τους.

Σημαντική νίκη για το ΠΑΣΟΚ που κατέβηκε ως μέρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την ΔΗΜΑΡ και ανέβασε τα ποσοστά του από 4,7%- ποσοστό που δικαιολογείται μετά την διάλυση του ΠΑΣΟΚ καθώς και την διάσπαση που υπήρξε με το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Παπανδρέου και βρέθηκε στην τελευταία θέση στην Βουλή- σε 6,3%, αποτελώντας την τρίτη δημοκρατική δύναμη, όπως είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του πολιτικού κινήματος το ΠΟΤΑΜΙ, όταν εκείνο βρισκόταν σε αυτή την θέση με 6,05%. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το ΠΟΤΑΜΙ αποσπά 4,1% και φαίνεται πως είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών αφού η πτώση των 2 μονάδων για ποσοστά σχετικά μικρά, μεταφράζεται ως αδυναμία του κόμματος να πείσει την εκλογική του βάση ότι είναι κάτι διαφορετικό από το παλαιό πολιτικό καθεστώς, όπως υποστήριζε έντονα.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο 5,5% και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, αφού βασίζεται στους δικούς του ψηφοφόρους και πέρα από την κριτική που ασκεί παραδοσιακά στα κυβερνητικά κόμματα αλλά και στο εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει να πει κάτι καινούριο για να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Βέβαια, σε περίπτωση που δεν κατέβαινε ο Λαφαζάνης με την Λαϊκή Ενότητα, θα ανέβαζε λίγο τα ποσοστά του, αφού και οι δύο μιλούν για επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα και διαγραφή του μνημονίου. Σχετικά με τους ΑΝΕΛ αν και έχασαν μια ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και βρίσκονται στο 3,7% θεωρούν το ποσοστό τους ως μια νίκη απέναντι στις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν οι ΑΝΕΛ να μένουν εκτός βουλής. Και γιατί άλλωστε να μην το θεωρήσουν; Αφού από την στιγμή που πέρασαν το εκλογικό κατώφλι του 3% είναι πάλι στην κυβέρνηση.

Αναφορικά με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, πρόκειται για την συνέχεια του πρώτου κόμματος του Βασίλη Λεβέντη «Ελεύθεροι» που ήταν ένα οικολογικό κόμμα και δημιουργήθηκε το 1984. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του τελευταίου κόμματος της Βουλής στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είναι ότι ενώ τόσα χρόνια τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων τον απέκλειαν συστηματικά, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος και τα ποσοστά του κυμαίνονταν γύρω στο 1,7% (ποσοστό στις εκλογές του Ιανουαρίου), πλέον έφτασε στο 3,4%. Η μεταστροφή της συμπεριφοράς των μέσων καθώς και η προσέλκυση των ψηφοφόρων του, δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις δηλώσεις του «[…] έχω κάτι γνωριμίες και αν με βγάλετε πρώτο κόμμα, σε δύο μήνες η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια» αλλά κυρίως σε εύστοχες κριτικές που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια στα μεγάλα κόμματα.

Οι εκλογές τελείωσαν με νικητές και ηττημένους. Αυτό που έχει σημασία πλέον είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με ανανεωμένη την λαϊκή εντολή να βρει ισοδύναμα μέτρα για να αμβλύνουν όσο μπορούν την ανθρωπιστική κρίση και με αποφασιστικότητα να επαναφέρουν την αξιοπρέπεια της χώρας και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.