Επικαιρότητα

Feminism or “Equalism”

[cresta-social-share]

Το οποιοδήποτε συμβάν παίρνει μορφή στον πλανήτη που ζούμε, βρίσκεται εντός των κόλπων αυτού που ονομάζουμε κοινωνία. Και ουκ ολίγα από τα συμβάντα αυτά, ασχολούνται με το πώς θα έπρεπε να δομείται η κοινωνία αυτή.

Από το βήμα της διεθνούς συνδιάσκεψης για τα δικαιώματα των γυναικών, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Γυναικών για τη Δημοκρατία, στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριζε πως είναι αδύνατον η φύση του άνδρα να θεωρηθεί ίδια με αυτή της γυναίκας. «Η θρησκεία μας έχει καθορίσει μια θέση για τις γυναίκες στην κοινωνία: τη μητρότητα», είπε μεταξύ άλλων. «Δεν μπορείς να ζητήσεις από μια γυναίκα να κάνει τις ίδιες δουλειές με έναν άνδρα, όπως έκαναν τα παλιά κομμουνιστικά καθεστώτα». «Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να το κατανοήσουν, κάποιοι άλλοι όχι. Δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει στις φεμινίστριες γιατί αυτές δεν δέχονται ούτε καν την ιδέα της μητρότητας».

erdogan-kemal

Το βέβαιο είναι, πως ο φεμινισμός βιώνει μια έξαρση τούτη την περίοδο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ρωσία και τις ΗΠΑ, με, στη μεν χώρα του προέδρου Πούτιν, οι κινητοποιήσεις των αυτοαποκαλούμενων "φεμινιστριών" να είναι συχνότερες και από ρωσική χιονόπτωση, στη δε χώρα της NASA, να σημειώνεται η πιο πρόσφατη λεκτική και ψυχολογική επίθεση, στον επιστήμονα Matt Taylor από μια «φεμινίστρια» εξαιτίας ενός… ρούχου.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος αυτός;

Συνοπτικά, ο Matt Taylor είναι ίσως η πιο άξια επιλογή για το Νόμπελ φυσικής για το 2014, μετά την επιτυχή προσγείωση του δορυφόρου «ROSETTA» στην επιφάνεια του κομήτη Charyumov Gerasimenko, αμέτρητα χιλιόμετρα μακριά από τη γη. Εγχείρημα που η ανθρωπότητα καταφέρνει για πρώτη φορά.

o-MATT-TAYLOR-facebook

 

Η αποστολή του βέβαια και η επιτυχία της δεν έδειξε να ενδιαφέρει ένα αριθμό "φεμινιστριών" οι οποίες επιτέθηκαν λεκτικά στον Matt εξαιτίας της μπλούζας που φορούσε, διότι ήταν «προκλητική» και «δεν έδειχνε σεβασμό στις γυναίκες». Βέβαια την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο με το συμβάν αυτό, προβάλλονταν στα διεθνή μέσα τα οπίσθια της Kim Kardashian.

Kim-Kardashian-3

Ήταν πιο προκλητικό το ρούχο του Matt και παρουσίαζε το γυναικείο φύλο, μονάχα ως μέσο ικανοποίησης του «πρωτεύοντος ενστίκτου», από μια διασημότητα, που προβάλει η ίδια το σώμα της κατά αυτόν τον τρόπο;

Ακόμη και αν υποθέσουμε, ότι όντως ήταν, δεδομένου ότι «μια γυναίκα μπορεί να φοράει ότι θέλει», σύμφωνα και με τις πεποιθήσεις της οργάνωσης των FEMEN, τότε, με ποιο σκεπτικό οι ίδιες αυτές κοπέλες, προτρέπουν τις γυναίκες όλου του κόσμου, να μην ντύνονται προκλητικά, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο το σώμα τους; Και αν θέλει κανείς να γνωρίσει το σύνορο της υποκρισίας, αρκεί να αναρωτηθεί, γιατί όλες αυτές οι «φεμινίστριες» που μάχονταν για να ζητήσει ο Matt συγνώμη για ένα ρούχο, δεν έβγαλαν μιλιά ποτέ, για τους αμέτρητους βιασμούς κοριτσιών στην Ινδία και τις εκατοντάδες δολοφονίες γυναικών; Στη χώρα αυτή της Ασίας που περισσότερο από οτιδήποτε κοινωνικά, υπάρχει ανάγκη –σοβαρού– φεμινιστικού κινήματος.

-

Ίσως επειδή ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα και με τρόπους που θα τους παρέχουν προβολή.

Η ιστορία αυτή έσβησε με τον Matt Taylor να ζητά συντετριμμένος και με δάκρια στα μάτια, δημόσια συγνώμη, αναφέροντας, πως δεν ήθελε να κάνει κακό σε κανέναν. Τη συγνώμη του συνοδοιπόρησαν δεκάδες χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση.

1415980764848_Image_galleryImage_Matt_Taylor_Rosetta_Proje

Γιατί γίνεται όμως λόγος για φεμινισμό και τι ακριβώς είναι το φεμινιστικό κίνημα; Γιατί αποκαλείται feminism και όχι “equalism”; Το βέβαιο είναι, πως εάν κάποιος δεν αισθάνεται ίσος με την υπόλοιπη κοινωνία, δεν θα καταφέρει ποτέ να ενταχθεί ως ίσος σε αυτή.

Όταν το ημερολόγιο έδειχνε την 20η ημέρα του Σεπτέμβρη που μας πέρασε, από την πόλη της Νέας Υόρκης και από το κεντρικό κτήριο του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, διατυπωνόταν η ομιλία της ηθοποιού Emma Watson, σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων στα πλαίσια της καμπάνιας “He For She” (He for She campaign)

319730_1280x720

«Για την επίτευξη της κοινωνικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, χρειάζεται να βοηθήσουν όσο περισσότεροι άνδρες γίνεται και να γίνουν συνήγοροι της κατάστασης». Είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Τοποθετήθηκα έξι μήνες πριν σε αυτή τη θέση και όσο περισσότερο ασχολούμουν με το θέμα του φεμινισμού, τόσο περισσότερο ερχόταν στην αντίληψή μου, ότι οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών πολλές φορές καταλήγουν συνώνυμα του μίσους κατά των ανδρών».

Όταν γίνεται λόγος για το ότι ένα μέρος της κοινωνίας πλήττεται, αφορά το σύνολο αυτής και όχι την πληγείσα περιοχή. Για αυτό και η ομιλία της ηθοποιού, διέρχεται μέσω του ότι, το ζήτημα της φυλετικής ισότητας, μεταξύ ανδρών και γυναικών, επιζητά τη στήριξη της ανδρικής κοινότητας, περισσότερο από ότι της γυναικείας. Ακριβώς επειδή η απάθεια χτίζει και μονιμοποιεί καταστάσεις.

Και όσο περισσότερο η απάθεια αυτή, εξακολουθεί να υφίσταται, τόσο περισσότερο, άνθρωποι σαν τον Matt Taylor θα στιγματίζονται και εμείς θα συναντάμε το ρητό του υπέροχου George Carlin: «Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη των ηλίθιων σε μεγάλα γκρουπ».

Η ουτοπία, μιας φυλετικά δίκαιης αντιμετώπισης, μεταξύ των δύο φύλων, σε οικουμενικό επίπεδο, είναι στο χέρι μας.

* ο είναι φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, του Παντείου Πανεπιστημίου. Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, βρέθηκε για έξι μήνες στην Κωνσταντινούπολη.