Επικαιρότητα

Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

[cresta-social-share]

Το τελευταίο διάστημα τα εγχώρια αλλά και διεθνή μέσα καλύπτουν με υπερβάλλοντα ζήλο τη νέα αρχαιολογική ανακάλυψη του τύμβου της Αμφιπόλεως. Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις σχετικά με το περιεχόμενο, και αυξημένο ενδιαφέρον από την πλειονότητα των πολιτών. Ωστόσο, μέσα από αυτή την ανακάλυψη εγείρονται -πέρα από τις ευκαιρίες που προκύπτουν- και πολλά ερωτήματα.

Σε μία χώρα οικονομικά και κοινωνικά κακοποιημένη, η ανασυγκρότηση και ο επαναπροσδιορισμός της στη διεθνή κοινότητα βασίζεται στη νοητική νεκρανάσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μπορεί, άραγε, ένας τάφος να αναστήσει ένα ολόκληρο κράτος; Ηγετικές προσωπικότητες και πολίτες έχουν παραμερίσει προσωρινά την ανεργία, τους υψηλούς φόρους και τους χαμηλούς μισθούς και επικεντρώνονται στην εκμάθηση της ιστορίας της τρίτης δημοτικού, ούτως ώστε να μπορούν να εκφέρουν γνώμη σχετικά με τον τάφο, εάν και όταν βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Μέσα από τον τάφο αναδύονται παρομοίως η σάπια παιδεία και η ετεροχρονισμένη διαφθορά που διέπει την ελληνική κάστα. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν όχι μόνο για το ποιο μυστικό κρύβει ο τύμβος, αλλά και για τα μυστικά που θα πλάσουν οι ιθύνοντες για να ξεπουλήσουν, να αμαυρώσουν ή να παρατήσουν επιμελώς την αρχαιολογική ανακάλυψη. Εάν όντως μέσα στον τάφο βρίσκεται ο βασιλιάς Αλέξανδρος, είναι σίγουρο πως θα τρίζουν τα κόκαλα του. Στον αντίποδα των δικών του φιλοδοξιών, η Ελλάδα του σήμερα υφίσταται ραγδαία σμίκρυνση λόγω κακοδιαχείρισης.

Παρόλα αυτά, μέσα από αυτή τη νέα ιστορία, υπάρχει η ελπίδα η Ελλάδα να καταφέρει να επαναπατρίσει ένα μέρος των φιλελλήνων που τελευταία άρχισε να φθίνει. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την αποκοπή του Έλληνα από τον ιμπεριαλιστικό και αλαζονικό γόρδιο δεσμό του πρόσφατου και μακρινού παρελθόντος. Το παρελθόν χρίζει ανασκόπησης μόνο για διδακτικούς λόγους και μόνο όταν πρόκειται για αρχαιολογικό μνημείο. Θα πρέπει καλώς ή κακώς να αποτινάξουμε τα μειονεκτήματα που κουβαλάμε στο ελληνικό μας DNA, για να μπορέσει οποιοδήποτε εύρημα να λειτουργήσει καταλυτικά στην ουσιαστική αναδιάρθρωση του κράτους σε όλους τους τομείς. Κι για όσους ισχυρίζονται πως δεν μπορούν να το κάνουν, ο Μέγας Αλέξανδρος προτείνει: Ό,τι δεν λύεται κόπτεται.