Επικαιρότητα

Από την κατασκευή της «απόδρασης» στην κατασκευή της συναίνεσης

[cresta-social-share]

Ήταν 6 Ιανουαρίου, όταν ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν παρουσιάστηκε στο Α.Τ. Καλλικράτειας, διαπράττοντας κατάχρηση δικαιώματος περί άσκησης εξόδου. Αμέσως, τα μιντιακά φερέφωνα των κυβερνητικών εκπροσώπων άρπαξαν την σκυτάλη, επαναφέροντας -με τον χειρότερο τρόπο- το ζήτημα της τρομοκρατίας στον ελληνικό δημόσιο λόγο. Εντός λίγων ημερών, καλλιεργήθηκε η κοινωνική αναταραχή και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την επερχόμενη «θεραπεία-σοκ» στο νομοθετικό καθεστώς του σωφρονιστικού συστήματος.

Ήδη από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, πάτησε πάνω στον κατασκευασμένο κοινωνικό φόβο των πολιτών και έσπευσε στην επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος χορήγησης αδειών. Σταδιακά, υπό την δικαιολογία της «απόδρασης», τα δικαιώματα των φυλακισμένων άρχισαν να μετατρέπονται σε κενού περιεχομένου νοήματα για το σωφρονιστικό σύστημα.

Αποκορύφωμα της όλης διαδικασίας, αποτέλεσε η -προ ολίγων ημερών- ανακοίνωση του νέου Νομοσχέδιου, «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και Άλλες Διατάξεις». Εντός του νέου νομοθετικού πλαισίου, προβλέπεται συγκεκριμένη μεταχείριση για τους κρατούμενους «ειδικής κατηγορίας και εξέχουσας επικινδυνότητας». Άτομα, έτσι, που είτε έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία ή οργανωμένο έγκλημα είτε χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνοι κρατούμενοι», πρόκειται να επανδρώσουν μία πτέρυγα φυλακής, επονομαζόμενη ως «τύπου Γ», που θα λειτουργεί υπό την συνεχή αστυνομική παρουσία και τις χειρότερες συνθήκες κράτησης. Βάσει νόμου, οι φυλακισμένοι αυτής της κατηγορίας χάνουν κάθε δικαίωμα παροχής άδειας ενώ τους περιορίζεται αυστηρά η δυνατότητα επικοινωνίας.

Οι νέες συνθήκες που προβάλει το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο αποτέλεσαν κεντρικό εφαλτήριο για την μαζικότερη απεργία πείνας στο πλαίσιο των ελληνικών φυλακών. Περίπου 4.500 κρατούμενοι από συνολικά 15 σωφρονιστικά ιδρύματα επέλεξαν να θέσουν την ζωή και την υγείας τους σε κίνδυνο, αποσκοπώντας σε δικαιότερες συνθήκες κράτησης. Εν τέλει, μετά από 9 ημέρες αιματηρού αγώνα, η κατάσταση υγείας μέρους των απεργών ώθησε την πρωτοβουλία επιτροπής αγώνα φυλακών στην αναστολή της απεργίας.

Το ζήτημα, ωστόσο, παρά το εγγενές μέγεθός του και την σημαντική αλληλεγγύη μέρους των πολιτών, πέρασε στα ψηλά από τα μέσα ενημέρωσης. Σύσσωμα τα κυρίαρχα μίντια αποφάσισαν τον μαζικό αποκλεισμό του θέματος, κρατώντας όρκο σιωπής απέναντι στην ισχύ του νέου νομοθετικού πλαισίου και στην απεργιακή κινητοποίηση των κρατουμένων.

Πρόκειται, φυσικά, για τα ίδια μίντια τα οποία μισό χρόνο πριν έχτισαν τις κατάλληλες συνθήκες για να φαντάζει ένα τέτοιο νομοσχέδιο θεμιτό, στην κοινή συνείδηση.

Πρόκειται για τα ίδια μίντια που επιλέγουν και αποκρύπτουν, κατασκευάζουν και καταστρέφουν, μυθοποιούν και απομυθοποιούν ανάλογα με τα επιχειρησιακά και πολιτικά τους συμφέροντα.

Πρόκειται για τα ίδια μίντια που εσύ πιστεύεις.

* Ο Άγγελος Κλάδης είναι φοιτητής Δημοσιογραφίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών