Επικαιρότητα

Ώρα για εναλλακτικές πηγές ρεύματος...

[cresta-social-share]

«Ναι, τα καταφέραμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Συνέχισε λέγοντας «Δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων να εμποδίσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» .

Όπως ξεκάθαρα φάνηκε, αναφερόταν στο νέο σόφισμα-παγκόσμια πρωτοπορία της κυβέρνησης με την κωδική ονομασία «μικρή ΔΕΗ». Την πρώτη φορά που άκουσα αυτόν τον όρο αναρωτήθηκα αν πρόκειται για κάποιο κακόγουστο αστείο ή κάποιο τεχνοκρατικό τέχνασμα. Τελικά ίσως το παραπήρα σοβαρά. Η «Μικρή ΔΕΗ» αποτελεί ένα εγχείρημα για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστική επιχείρησης ηλεκτρισμού, η οποία θα διαθέτει το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού, των εργαζομένων και της πελατειακής βάσης της ήδη υφιστάμενης ΔΕΗ. Πρόκειται για μια προσπάθεια περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η «παλαιά ΔΕΗ», στα πλαίσια υποτίθεται υγιούς ανταγωνισμού.

«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επίμαχο εγχείρημα, προτείνοντας μάλιστα δημοψήφισμα. Αν μπορούσε να κάνει και πρόταση μομφής θα έκανε.

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ έχει ήδη ανακοινώσει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Επικουρικά, με μπλακ άουτ απειλείται η χώρα ήδη από τα ξημερώματα της Πέμπτης εν όψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του 30% της εταιρείας.

Έκκληση προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ , χωρίς ωστόσο κανείς να περιμένει την παραμικρή ανταπόκριση. Ο Κερκυραίος υπουργός κάλεσε τα συνδικαλιστικά σωματεία να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις που θα προκαλούσαν ανεπανόρθωτα προβλήματα στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο, θυμίζοντας πολύ την ανακοίνωση των βιομηχάνων που αναφέρει πως μεγάλο μέρος των μεταφερόμενων αγαθών θα καταστραφεί λόγω των επικείμενων διακοπών (βρείτε γεννήτριες!). Η ελληνική οικονομία, συνέχισε ο υπουργός, δεν αντέχει και άλλα προβλήματα τη στιγμή που ο τουρισμός πάει καλά ∙ παρά τον ήπιο αυτό τόνο του ήδη από άλλες πλευρές έχουμε φτάσει σε κυβερνητικές απειλές επιστράτευσης! Γιατί ως γνωστόν, όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβάλει λογικά επιχειρήματα και να κινηθεί δημοκρατικά, τι κάνει; Επιστρατεύει...

Το 49% της ΔΕΗ πάντως ήδη ανήκει σε ιδιώτες, κυρίως σε μεγάλες Κοινοπραξίες Ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρησιακών Ομίλων (ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Ρόκας-IBEDROLA, ΕΟΝ), ενώ ήδη πρόσφατα άλλες εταιρείες τύπου ENERGA έκαναν την εμφάνιση τους, οπότε... αλήθεια είναι θέμα ανταγωνισμού η ιδιωτικοποίηση;

Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους (όσο μπορούμε δηλαδή), το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ίσως από τα πιο σημαντικά, δεδομένου και της σημερινής τεχνολογικής ανέλιξης που γνώρισε η κοινωνία. Τώρα το πόσα "megabytes, gigabytes ή terabytes" παράγεται είναι αδιάφορο (ίσως μας το διευκρινίσει κάποια στιγμή ο κ.Ταμήλος, ο οποίος είμαι σίγουρος πως ακόμα παλεύει με βιβλία πληροφορικής). Το κόστος του ρεύματος θα πρέπει να παραμένει σε κατώτατα επίπεδα και ήδη έχει ξεφύγει κατά πολύ από την λογική της τιμής "κόστους", αφού κάθε εξάμηνο το τιμολόγιου της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 10% τουλάχιστον. Ο έλεγχος του ρεύματος είναι αναγκαίο να βρίσκεται υπό κρατική αιγίδα και ευθύνη ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καρτέλ, μονοπωλίου ή αισχροκέρδειας. Θα μου πείτε: «και τώρα μονοπώλιο είναι η ΔΕΗ»; Αυτό έχει συμβεί καθώς έχει εξοκείλει υπερβολικά από την αρχική λογική του κοινωνικού φορέα που θα έπρεπε να ήταν η ΔΕΗ. Εξάλλου, εν έτει 2014 είναι πολλά πράγματα που δεν θα έπρεπε να ήταν, όπως φοροεισπράκτορας  επισπεύδων την εκτέλεση, εκβιαστής του κράτους και άλλα. Δεν χρειάζεται ιδιωτικοποίηση στο «όνομα» της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμό της ως φορέα.

Αλλά λογικό, όταν το κράτος ότι δεν μπορεί να εξυγιάνει έναν φορέα του (βλέπε ΟΤΕ , ΟΣΕ) τον ιδιωτικοποιεί.

Καθώς ο παλαιός φορέας (το 70% της αρχικής ΔΕΗ) θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό κρατική ευθύνη θα μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται μέχρι του ποσοστού του 49% σε ιδιωτικό χέρια. Συνυπολογίζοντας όμως πως ήδη η μικρή ΔΕΗ θα είναι εξ ολοκλήρου ιδιωτική άρα το 30% του όλου) επί του αρχικού συνόλου θα έχουμε ένα ποσοστό ιδιωτικοποίησης περίπου 65%. Αλλά κανείς δεν μας λέει τίποτα γι’αυτό. Ίσως δεν είναι επί του παρόντος, οπότε ας ησυχάσω και εγώ.

Εν κατακλείδι, μην ελπίζετε και πολλά από αυτή την δήθεν ανταγωνιστική αλλαγή. Είναι άλλος ένας τρόπος εξάλειψης του κρατικού πρίσματος από την οικονομία. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως καλοκαιριάτικα είμαστε σε θέση μάχης.