Επικαιρότητα

Διαδίκτυο δύο ταχυτήτων

[cresta-social-share]

Καταλαβαίνω ότι είναι καλοκαίρι, ότι έχουμε Μουντιάλ, πως ήρθε η ανάπτυξη, οπότε γι' αυτή την εβδομάδα δεν θα θίξουμε πολιτικό θέμα. Δεν γκρεμίστηκε κανένας φούρνος, μην ανησυχείτε. Ποιο θέμα θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε αυτή την εβδομάδα; Για την κοινή έξοδο Μπαλατσινού-Μενεγάκη; Για τον 36χρονο εργολάβο με εικονικά τιμολόγια ύψους 7,5 εκατ. Ευρώ; Για το Μουντιάλ;  Για το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται 24 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε ατομική κατανάλωση;

Ας πιάσουμε ένα ιντερνετικό.

Το YouTube -που ανήκει στην Google- πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες τις πρώτες δοκιμές μιας νέας συνδρομητικής υπηρεσίας αναπαραγωγής βίντεο και μουσικής που θα γίνει διαθέσιμη τους προσεχείς μήνες. Η συνδρομητική αυτή υπηρεσία σύμφωνα με το Associated Press θα προσφέρει αναπαραγωγή βίντεο χωρίς διαφημίσεις καθώς και προβολή χωρίς σύνδεση στο Ίντερνετ (!) σε φορητές συσκευές.

Απίστευτο έτσι; Ωστόσο σχετικά προβλέψιμο, καθώς μπορεί το Διαδίκτυο να είναι «ελεύθερο», χαοτικό και «δωρεάν», όταν πρόκειται να παρέχει σωστές υπηρεσίες θα το κάνει με αζημίωτο φυσικά. Να το τυράκι λοιπόν, να και η φάκα. Ωστόσο για να συμμετέχουν οι καλλιτέχνες σε αυτού του είδους την υπηρεσία είναι αναγκαίο να υπογράψουν την νέα, ενημερωμένη πρόταση της Google σχετικά με τα κέρδη από τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών... και εκεί ξεκινούν τα παρατράγουδα.

Η εταιρεία δήλωσε πως αναμένεται άμεσα η παρεμπόδιση της αναπαραγωγής βίντεο μέχρι τώρα άγνωστου αριθμού ανεξάρτητων καλλιτεχνών στο (δωρεάν ακόμα) YouTube που δεν έχουν υπογράψει τους νέους όρους συμβολαίου της Google για την ανωτέρω υπηρεσία. Το μπλόκο αυτό (όπως αναφέρουν οι παράγοντες της εταιρείας) θα γίνει για να μην δημιουργούνται ψευδείς προσδοκίες στους πρώτους χρήστες που θα δοκιμάσουν την συνδρομητική υπηρεσία.

Οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δεν συμμετέχουν στο νέο πακέτο συμβολαίου με μειωμένες απολαβές κατηγορούν την Google ότι εκβιάζει με μπλόκο από το YouTube όσους δεν υπογράψουν τελικά τους δυσμενέστερους όρους πληρωμής δικαιωμάτων σε σχέση με τους καλλιτέχνες των τριών μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών (Warner Bros, Sony και Universal), οι οποίες κι έχουν ήδη υπογράψει και θα συμμετέχουν στην νέα υπηρεσία. Και στο τέλος της μέρας έχουν απόλυτο δίκιο καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Google επιδεικνύει ελιτιστική συμπεριφορά, κάνοντας κατάχρηση στην δεσπόζουσα θέση της και δημιουργώντας ένα Διαδίκτυο δύο ταχυτήτων.

Πάντως, η αμερικανική ένωση των ανεξάρτητων μουσικών, American Association of Independent Music, διαφωνεί με την υφιστάμενη εικόνα. Ο επικεφαλής της Ριτς Μπένγκλοφ δήλωσε πως η φήμη πως «οι περισσότεροι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες έχουν συμφωνήσει με την Google και το 90% του καλλιτεχνικού κόσμου συντάσσεται με αυτή την ενέργεια» είναι ανυπόστατη και τονίζει πως αδικούνται επειδή δεν διαθέτουν την ισχύ των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.

Η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ένωση ανεξάρτητων έχει απευθύνει κάλεσμα στην Ε.Ε. με κεντρικό επιχείρημα την ελευθερία της μουσικής αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα η Helen Smith, Εκτελεστικός Πρόεδρος της IMPALA (της ένωσης ανεξαρτήτων) , δήλωσε πως «Το YouTube συμπεριφέρεται σαν δεινόσαυρος, προσπαθεί να λογοκρίνει ό,τι δεν του αρέσει. Αυτό είναι εντελώς εκτός συγχρονισμού στην Ευρώπη∙ η ΕΕ συστηματικά επειμένει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στην πολιτιστική πολυμορφία και στην που απαιτούν. Η Ευρώπη θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει μια σκληρή γραμμή με τη Google σε θέματα όπως η αναζήτηση της ιδιωτικής ζωής των ατόμων. Η έγκαιρη παρέμβαση στο YouTube θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα».

Ο Άγγλος μουσικός Billy Bragg πρόσθεσε πως «το YouTube πυροβολεί τον εαυτό του στο πόδι με την προσπάθειά του να επιβάλλει τη θέλησή του στις ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες να υπογράψουν επάνω σε αυτές τις χαμηλές τιμές. Θα είστε σε κίνδυνο της καθιέρωσης μιας υπηρεσίας streaming που διαθέτει ως αιχμή της το «καινοτόμο».

Γενικότερα η συλλογική δεσπόζουσα θέση που κατέχουν Apple, Google και Microsoft δημιουργούν όλα και περισσότερα αδιέξοδα ως προς τις ελεύθερες επιλογές των χρηστών αλλά και της ασφάλειας των προσωπικών τους δεδομένων. Όλες αυτές οι ελιτιστικές συμπεριφορές έχουν οδηγήσει στο Google Street View (μια εφαρμογή που κυριολεκτικά φωτογραφίζει ακριβώς το εξωτερικό του σπιτιού σου) στον ελιτισμό των λογαριασμών στο Youtube (με την κατοχή βίντεο κλιπ τραγουδιών μόνο από ορισμένα προφίλ) και στην «ανάγκη» να ενημερώνουμε τα email μας με τον αριθμό των κινητών μας κ.ο.κ.

Πλέον υπάρχει η θέληση να γίνει στροφή σε εναλλακτικά μέσα με περισσότερες αποδόσεις στους καλλιτέχνες όπως Spotify, Rdio και Deezer. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την διατήρηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο , αλλά και την στήριξη των χρηστών και των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.