Abstract

Πολιτικά κάλαντα

[cresta-social-share]

 

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους. Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και ήρθε η ώρα να ‘πούμε τα κάλαντα στους πολιτικούς μας. Να τα ‘πούμε; Ακολουθεί ειδική αφιέρωση στον αγαπητό πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα.

Kαλήν ημέραν άρχοντες και αν είναι ο πρωθυπουργός μας καλοσυνάτος, κεφάτος και χαρά όλο γεμάτος, οι Βρυξέλλες τρέμουν, το Βερολίνο ουρλιάζει και η Ουάσιγκτον σωπάζει. Περιοδεύων σε όλη την Ελλάδα, δίδει το σύνθημα της επαναστατικής αλλαγής και της ρήξης με την πολιτική Ευρώπη. Αφού εξαντλήσει κάθε επαναστατικό αποθεματικό του, συνθηκολογεί με οτιδήποτε προτείνεται, διαπραγματευόμενος σκληρά, δίνοντας ηρωϊκες μάχες και παραδίδοντας γή και ύδωρ. Αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα στο ριζοσπαστισμό και στον πολιτικό ρεαλισμό, χάνεται και αναλώνεται. Άλλωστε, όταν πατάς σε δύο βάρκες, βουλιάζεις.

Παρα ταύτα, διαθέτει χιούμορ, χαμόγελο, χαβαλέ. Ότι πρέπει δηλαδή για την παρέα μας. Σας προσκαλούμε για κρασί αύριο, μην αναλώνεστε άλλο. Για το καλό σας το λέμε.

Καλά Χριστούγεννα κύριε πρωθυπουργέ σε σας και στην οικογένειά σας. Ευχόμαστε  το άστρο λαμπρό να σας οδηγήσει και να πράξετε το ορθόν. Και όχι ως μάγος με τα δώρα, να μοιράζετε ‘μποναμά’, όταν με το αφορολόγητο και την αναπροσαρμογή (περικοπή δηλαδή) θα τα αφαιρέσετε εις τριπλούν απο το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων.

Καλήν ημέραν άρχοντες και αν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργικός και ορεξάτος, η χώρα μας θα αναστηθεί. Δηλώνει πανέτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση. Πανέτοιμος, όμως, να αναλάβει και το πολιτικό κόστος των δυσμενών αποφάσεων της παρούσας κυβέρνησης, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων; Κάποιοι σας προτρέπουν να αφήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ να πιεί το κώνιο του τρίτου μνημονίου ολομόναχος και άλλοι σας ωθούν να κυβερνήσετε το συντομότερο δυνατόν. Σίγουρα, υπεύθυνη στάση δεν αποτελεί η παραίτηση, αλλά η ανάληψη της εθνικής ευθύνης, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Όλες οι ελπίδες στηρίζονται πανω στο πρόσωπό σας και ιδιαίτερα απο την νέα γενιά. Παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος; Να εκριζωθούν χθές. Αν δοκιμαστείτε εσείς και αποτύχετε, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος. Η ευθύνη είναι τεράστια.

Καλά Χριστούγεννα σε σας και στην οικογένεια σας. Ευχόμαστε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας, να χαίρει η Ελλάς όλη. Συμφωνία αλήθειας είπαμε, όχι (α)συμφωνία αθετημένων υποσχέσεων.

Ψάλλοντας τα κάλαντα στους δύο κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες, διαπιστώνεις τις διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες τους. Κατα δυστυχίαν, η απαραίτητη εθνική συννενόηση δεν μπορεί να επέλθει, κυρίως λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης.

Αυτές τις μέρες, γίνεται όλο και πιο ορατή η κρίση βιοτικού επιπέδου που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Άστεγοι συμπολίτες μας, ανήμποροι, άποροι χρειάζονται την βοήθεια όλων μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη σώζει μερικώς την κατάσταση, αλλα χρειάζεται η συγκρότητηση κοινωνικών δομών εκ μέρους της πολιτείας.

Αν σε ένα ζήτημα απαιτείται συννενόηση είναι η κοινωνική κρίση . Μην λησμονούμε ότι επίκεντρο της πολιτικής είναι ο άνθρωπος.

Υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Αγάπη και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο μας. Εύχομαι, η γέννηση του Θεανθρώπου να μας οδηγεί με αυτό το μύνημα.

* ο είναι Πολιτικός Επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών