Abstract

Καθηγητής… ΝΑΤΟ

[cresta-social-share]

Είναι αρκετά κοινότοπο, αλλά και αληθινό, να λέμε ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο, οι ανθρωπιστικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που έχουν σχέση με την χώρα μας, διαδραματίζονται σε ρυθμό «πολυβόλου», με αποτέλεσμα να μην ξέρεις πια, προς τα πού να κοιτάξεις πρώτα.

Ας μιλήσουμε, όμως, για την πιο στενή σχέση που έχουμε αποκτήσει εσχάτως με το ΝΑΤΟ, το οποίο ανέλαβε δράση για το προσφυγικό θέμα, έτοιμο να βοηθήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο. Πρέπει να πούμε, μάλιστα, ότι η συνάντηση της 10ης Φεβρουαρίου (όταν και είχε «φουντώσει» αυτό το θέμα) για τα σύνορα μεταξύ Μέρκελ και Νταβούτογλου έγινε ερήμην της Ελλάδας. Μάλλον βρήκαμε και το λόγο…

Η ελληνική κυβέρνηση, ίσως να μην νοιαζόταν πια ιδιαίτερα για το γεγονός, ότι το προσφυγικό είναι το πρώτο θέμα συζήτησης παντού, ούτε ότι οι γειτονικές μας χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, η μία μετά την άλλη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Πολύ περισσότερο, έμοιαζε να την ενδιαφέρει το να… διδαχτούν τα μυστικά της δημοσιογραφίας οι συνάδελφοι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και αναφερόμαστε, ασφαλώς, στην εισήγηση που έγινε στις 10/2 (ημερομηνία συνάντησης Μέρκελ-Νταβούτογλου) για Μνημόνιο Συνεργασίας του τμήματος με το ‘NATO Rapid Deployable Corps Greece. Μιλάμε, δηλαδή, για μια πρόταση να γίνει το ΝΑΤΟ… καθηγητής του ΑΠΘ.

Ωραία εξέλιξη αυτή, έτσι; Και πριν από αυτή, έχει στρωθεί όλο το έδαφος για να πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, για τον οποίο έχουμε μιλήσει παλιότερα, η χώρα μας το 2015 βρέθηκε στην 91η θέση, εν αντιθέσει με την 84η του 2014. Βρίσκεται πίσω από χώρες, όπως (επιλεκτικά μερικές) το Κόσοβο, το Μπενίν, η Σιέρρα Λεόνε (θυμάστε το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κανάκη, σωστά;), το Κουβέιτ, το Κιργιστάν, η Μαυριτανία και η Αλβανία. Υπέροχο το συναίσθημα, να σου λένε ότι είσαι και με τη «βούλα» τριτοκοσμική, υπανάπτυκτη χώρα…

Θα αναρωτηθεί κανείς, αν μπορεί αυτός ο Δείκτης να μας φέρει πιο χαμηλά, με «πάτο» την 180ή θέση, όπου βρίσκεται η Ερυθραία. Ναι, υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Όταν ένας υπουργός ξυπνά ένα πρωί και αποφασίζει να κάνει 4 τις τηλεοπτικές άδειες, παρουσιάζοντας ένα σωρό από αναληθή επιχειρήματα για την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» στο θέμα αυτό, ασφαλώς και υπάρχει. Και χωρίς, μάλιστα, να συζητά για το θέμα αυτό με τους άμεσα εμπλεκομένους. Αν και αυτούς, τους συναντά off the record ο πρωθυπουργός (βλέπε Ψυχάρη).

Δε θα διαφωνήσουμε, φυσικά, στο ότι οι μιντιάρχες και μια μερίδα δημοσιογράφων, δεν είναι οι πιο «άγιοι» άνθρωποι που υπάρχουν. Όταν, όμως, τους αποκαλείς «χούντα» και θεωρείς ότι κάνουν προπαγάνδα, το να δρας με τις ίδιες ακριβώς πρακτικές, κάθε άλλο παρά σε τιμά. Αν ήθελε διαφάνεια η κυβέρνηση, ας θέσπιζε κανόνες, με τους οποίους θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση στα κανάλια. Μέτρα, τα οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει, σε αντίθεση με ό,τι κάνει γενικότερα.

Το μαχαίρι μπαίνει τόσο πολύ «στο κόκκαλο», δηλαδή, που χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, για να επιβάλει και… μνημόνιο στη δημοσιογραφία. Αυτή η κυβέρνηση, δε δήλωνε ως αντιπολίτευση, πως θα συγκρουόταν με το ΝΑΤΟ; Τώρα, του επιτρέπει να αποκτά τίτλους σε μια παιδεία κι έναν χώρο που, ούτως ή άλλως, δε διεκδικούν «δάφνες αριστείου». Το γιατί, θα έπρεπε η ίδια να μας το απαντήσει, και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός, αλλά μάλλον η απόκριση έχει να κάνει με τους λόγους που βρισκόμαστε λίγο πριν την μετρήσουμε τριψήφιο νούμερο στο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Κάποιοι πίστευαν, ότι σε αυτό το ζήτημα είχαμε πιάσει πάτο. Όπως σε πολλά άλλα, όπου υπήρχε η απορία «πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση;», και σε αυτό η απάντηση ήταν «υπάρχουν και χειρότερα». Και μην ανησυχείτε, η Βόρεια Κορέα είναι 179η στην προαναφερθείσα κατάσταση. Έχουμε ακόμη πορεία…

Υ.Γ. Σε όσους δεν αντιδρούν σε αυτό το θέμα, χρησιμοποιώντας την «καραμέλα» του «νοικουρέματος» της κατάστασης στα ΜΜΕ, να ξέρουν απλά πως οι ελευθερίες δεν αφαιρούνται όλες μαζί, αλλά μία-μία.