Λαϊκισμός και ατολμία: Τα δύο κακά της πολιτικής

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ αποφασίζει να δώσει ένα εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα και αυτό είναι αρκετό για να ξεσπάσει και πάλι πολιτικός πόλεμος. Τόσο στα ελληνικά κόμματα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν θέσεις υπέρ και κατά αυτού του εγχειρήματος. Στην Ελλάδα, πάντως, τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία δείχνουν σημάδια μιας παλιάς Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Ενός παλαιοκομματισμού που παρόλο δεν θέλουμε να υπάρχει, φαίνεται ότι είναι ακόμη εδώ.

Από την μία ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δίνει ένα επίδομα, χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους και τους θεσμούς, θέλοντας να δείξει ότι είμαστε ανεξάρτητη χώρα. Προφανώς και είμαστε. Αλλά όταν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα δανειοδότησης, μάλλον χρειάζεται να ενημερώνουμε για τις δαπάνες μας. Επίσης, τα χρήματα αυτά ίσως να μπορούσαμε να τα διανείμουμε καλύτερα. Σε ανέργους και σε νέους ανθρώπους. Το ζητούμενο στην Ελλάδα δεν είναι μόνο να έχει καλή σύνταξη ο παππούς, αλλά κυρίως να έχει δουλειά με υψηλό μισθό το εγγόνι. Οι συνταξιούχοι είναι μια κοινωνική ομάδα που δεν παράγει στην κοινωνία. Το βάρος πρέπει να δοθεί στους νέους επιστήμονες και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί παράγουν και από αυτούς θα έρθει η οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Από την άλλη, η Ν.Δ  που φοβάται να εκφράσει την άποψή της. Επιλέγει το ΠΑΡΩΝ σε μία ψηφοφορία, όντας κόμμα εξουσίας. Αν φοβάται το πολιτικό κόστος σε μία ψηφοφορία και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, μπορούμε να της εμπιστευτούμε την διακυβέρνηση της χώρας και να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος; Αν φοβάται το πολιτικό κόστος σε μία ψηφοφορία, σημαίνει ότι, ούσα φοβισμένη, θα δειλιάσει μπροστά σε οποιαδήποτε αλλαγή και μεταρρύθμιση.

Λαϊκισμός από την μία, ατολμία από την άλλη. Πάντα αυτά ήταν τα αγκάθια στην ελληνική πολιτική. Άνθρωποι που έταζαν, δημαγωγούσαν και μοίραζαν ψεύτικο πλούτο και άνθρωποι που φοβόντουσαν να εκφέρουν την γνώμη τους μήπως και κακοχαρακτηριστούν από τον κόσμο. Τελικά, προτιμάμε τα όμορφα ψέματα παρά τις σκληρές αλήθειες.

Δημοσιεύθηκε από

Πάνος Πουρναράς

O Πάνος Πουρναράς είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *