Opinion

Το lifestyle του τίποτα

[cresta-social-share]
Το lifestyle του τίποτα

Το επονομαζόμενο «lifestyle» κατακλύζει την καθημερινότητά μας έδω και δεκαετίες, έχοντας αλλάξει άρδην τα γούστα μας και τον τρόπο σκέψης μας. Ένα «lifestyle» άγευστο, άγουστο και προερχόμενο απο τα meeting των μεγάλων εταιριών διεθνώς, οι θαμώνες των οποίων τρίβουν τα χέρια τους, αντικρίζοντας τον πολιτιστικό μας κατήφορο. Ο «εισερχόμενος» τρόπος ζωής δεν αλλοιώνει μόνον κάθε πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα αλλά καταργεί την ίδια την ατομικότητά μας. Πρώτη μας έγνοια είναι να αποκτήσουμε τα ρούχα της «μόδας» και ωσάν μιμητικά όντα να ακολουθούμε την χειραγωγούμενη μάζα, δίχως να αξιολογούμε εάν η «τελευταία σειρά της μόδας» ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας ή τις επιθυμίες μας.

Έτσι, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από μηνύματα όπως: «πως θα κυκλοφορήσεις την άνοιξη», τι «μαγιό θα φορέσεις», πράγματα ασήμαντα που έχουν αναχθεί σε μείζονα προβλήματα των πολιτών. Την ίδια στιγμή που διακυβεύονται ζωτικά ζητήματα, η «lifestyle» ενημέρωση συνεχίζει να θριαμβεύει.

Με ή χωρίς την θέληση μας ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής , γεμάτο από τις «lifestyle φαμφάρες». Σε μια περίοδο που τα δικαιώματα μας δέχονται μαζική επίθεση και προδιαγράφεται ένα χαοτικό μέλλον, αντί να διεκδικήσουμε την ανάκτηση της χαμένης μας ελευθερίας και να εμμείνουμε στην γνώση και το πολιτισμό, παρασυρόμαστε από τον τρόπο ζωής που επιβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης.

Ναρκισσισμός, ατομικισμός, εγωκεντρισμός είναι τα πρώτα συμπτώματα τόσο εκείνων, οι οποίοι διαφημίζουν αυτόν τον τρόπο ζωής, όσο και εκείνων που τους ακολουθούν. Άραγε θα στρέψουμε την προσοχή μας στα σοβαρά ζητήματα, όταν θα έχουμε απολέσει και την ατομική μας ελευθερία; Έχω ακούσει πολλούς μεγαλύτερους μας σε ηλικία να μας «ψέγουν» διότι δεν αντιδρούμε στην επερχόμενη λαίλαπα; Πως είναι δυνατόν να βασιζόμαστε στο κατώτατο μισθό πείνας κτλ; Απαντώ: Οι νέοι αρνούνται την γνώση, την ενημέρωση για την πολιτική πραγματικότητα. Πρωταρχική τους μέριμνα παραμένει η ενημέρωση για την «τελευταία λέξη της μόδας», ωσάν να διαβιούν σε μια παραδεισένια πολιτεία. Κλειστά αυτιά, κλειστά μυαλά και μια βαθιά οπισθοδρόμηση σε εξέλιξη.

Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να αποδομήσει συλλήβδην το «lifestyle» αλλά να το τοποθετήσει στην κλίμακα αξιών ή προτεραιοτήτων, εκεί που του αξίζει, ως ένα δευτερεύον ή ήσσονος σημασίας ζήτημα. Πέραν τούτου, το ίδιο το «lifestyle» οφείλει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες του καθενός και να μην επιβάλλει πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς.

Αφότου, επιλύσουμε ζωτικά ζητήματα που αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας, μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε ένα νέο «lifestyle», προσαρμοσμένο στις αξίες του ανθρώπου. Μέχρι στιγμής, κυριαρχεί το «lifestyle» του τίποτα, το οποίο μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο στο πολιτισμικό χάος. Καλό θα ήταν να μην παρασυρόμαστε από κάθε λογής νάρκισσους που με γνώμονα το ατομικό τους κέρδος και την καταξίωση τους, μας «πουλούν» το απόλυτο τίποτα και εμείς το αγοράζουμε, ξοδεύοντας τα χρήματα μας, το χρόνο μας, μα πάνω απ' όλα τον ίδιο μας τον εαυτό. Έχουμε ανάγκη, λοιπόν, από ένα εναλλακτικό και περισσότερο ανθρώπινο «lifestyle».

* ο είναι Πολιτικός Επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών