Opinion

The Music School: Ένα «σχολείο» ματαιοδοξίας

[cresta-social-share]

Η ελληνική τηλεόραση είναι γνωστό ότι αποτελεί μια πολιτιστική «χωματερή», όπου συσσωρεύεται ό,τι πιο σιχαμερό και απεχθές κυκλοφορεί στην εγχώρια showbiz για να κάνει το κομμάτι του και να τονώσει την αυτοπεποίθηση του (και την τσέπη του). Το είδος των Κωστόπουλων λοιπόν είναι εκεί και βασιλεύει, με τα βλαχομπαρόκ πρότυπα ψευτονεοπλουτισμού, καγκουριάς, σεξισμού, και σαθρών πνευματικών αντιλήψεων να κυριαρχούν μέσα από το χαζοκούτι.

Θα μου πεις, γνωστά όλα αυτά, πάντα η τηλεόραση ήταν ένα σκουπίδι, για αυτό και δε την παρακολουθείς (ή τουλάχιστον ελπίζω να μη το κάνεις). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που σε αυτό το μοτίβο πλύσης εγκεφάλου εκτίθενται μικρά παιδιά;

Αν αναρωτιέσαι σε ποια εκπομπή συμβαίνει αυτό, έχει τον τίτλο "The Music School" και προβάλλεται από το MEGA, το οποίο άλλωστε φημίζεται για την «ποιότητα» του. Ποιο είναι το περιεχόμενο της? Παιδιά ηλικίας 8 – 14 ετών διαγωνίζονται στο τραγούδι με έπαθλο μια υποτροφία διετούς φοίτησης στο Ωδείο των Αθηνών. Ακολουθεί τη μορφή παλαιότερων σάπιων reality shows και έχει κριτές μαϊντανούς που αναδεικνύουν το ταλέντο (;) των συμμετεχόντων.

http://www.youtube.com/watch?v=f9iZ4jqLUNE

(Το παιδάκι "διδάσκεται" μουσική τραγουδώντας Χατζηγιάννη. Εμετός.)

Είναι ουσιαστικά ένα show – ενσάρκωση της κενοδοξίας του Έλληνα. Η Ελληνίδα (και όχι μόνο) μάνα στέλνει το παιδί της στην τηλεόραση για να αισθανθεί σημαντική και να κάνει επίδειξη την επόμενη μέρα στη γειτόνισσα, κοιτάζοντας την αφ'υψηλού. Άλλωστε η ανησυχία για το «τι θα πει ο κόσμος» είναι διαχρονικό ελληνικό χαρακτηριστικό. Η μανία για αυτοπροβολή εκφράζεται μέσα από την εκμετάλλευση ενός μικρού παιδιού, το οποίο φυσικά όντας σε μια ευαίσθητη ηλικία, μεγαλώνει με εντελώς αλλοιωμένες και χρησιμοθηρικές αξίες.

Ο γονέας του παιδιού που το στέλνει σε τέτοιου είδους παραγωγές, είναι ο ίδιος που στο δημοτικό θα το πιέσει να μάθει δεκαπέντε διαφορετικές γλώσσες, θα το γράψει σε άλλες τόσες δραστηριότητες και θα ασκήσει βία πάνω του για να μη φέρει αντίρρηση. Όλα αυτά, από τη μία για να δημιουργήσει ένα παιδί υπερήρωα για το οποίο θα περηφανεύεται στον περίγυρο του και από την άλλη για να απαλλαχθεί από την παρουσία του όσες περισσότερες ώρες γίνεται. Σχετικά με τις συνέπειες αυτών των διαδικασιών στην προσωπικότητα του παιδιού, δε στάζει ούτε σταγόνα ιδρώτα.

Φωτο1 (1)

Η αιτία αυτής της κοινωνικής κατάντιας εντοπίζεται σε ποικίλους τομείς και ανοίγει τεράστια κουβέντα. Ευθύνεται η έλλειψη παιδείας; Η απουσία μορφωτικού υποβάθρου; Οι αναχρονιστικές οικογενειακές επιρροές; Όλα αυτά και πολλά άλλα, συναποτελούν ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος περιτριγυρίζει ένα ον που είναι υπεύθυνο για την «εξαιρετική» πορεία της χώρας, γνωστό και ως «Ελληνάρας».

Ας υποθέσουμε όμως ότι είμαι υπερβολικά αφελής και προσπερνώ όλα αυτά, στηριζόμενος στην άποψη ότι οι γονείς όντως έχουν ως σκοπό να μυηθούν τα καμάρια τους στη μουσική παιδεία. Παραθέτω λοιπόν τα ονόματα των κριτών – καθηγητών: Βαγγέλης Γερμανός, Ευρυδίκη, Demy και Γιώργος Θεοφάνους.

Εδώ γελάμε. Εκτός από το Γερμανό του οποίου την καριέρα σέβομαι (όχι όμως και την επιθυμία του για αρπαχτή), ποιος θα διδάξει το παιδί σου μουσική δύσμοιρε Ελληνάρα; Ο Θεοφάνους που έχει συνθέσει ένα συνονθύλευμα από σκυλάδικα? Η Ευρυδίκη που έχει ακόμα την ψευδαίσθηση ότι είναι ροκ, ή η Demy με την τεράστια εμπειρία της στη σύγχρονη λαϊκο-ποπ; Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι το κακόγουστο team συμπληρώνει η κλασική παρουσιάστρια bimbo, ονόματι Ντορέττα Παπαδημητρίου, η οποία διαβάζω ότι επαγγέλλεται ηθοποιός, έχοντας ως highlight καριέρας τη συμμετοχή στο πλάι του Ρουβά στην ταινία "Alter Ego". Ασχολίαστο.

Φωτο2 (1)

Ξέρω ότι εσύ, σκεπτόμενε αναγνώστη, αηδιάζεις στην ιδέα της ύπαρξης αναλόγων εκπομπών. Πώς νιώθεις όμως όταν μαθαίνεις ότι shows όπως το "The Music School" και το πρωινό του Σεφερλή χτυπάνε μεγάλα νούμερα τηλεθέασης;

Θα σου πω εγώ. Νιώθεις απελπισία. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης μέσα στο χείμαρρο βλακείας που μας περιβάλλει. Αυτοί είμαστε, αυτοί θα παραμείνουμε.

Αλλά ξέχασα, όταν οι άλλοι ήταν ακόμη στα δέντρα εμείς είχαμε αναπτύξει φιλοσοφία και τέχνες.

Ματαιόδοξοι Ελληνάρες...