Ηχηρό μήνυμα Στέρτζον: Το δημοψήφισμα θα γίνει είτε το θέλει η Μέι είτε όχι

«Το μέλλον της Σκωτίας, πρέπει να είναι επιλογή της Σκωτίας. Δεν νοείται να κάνεις διάλεξη σε άλλους περί παιχνιδιού στην πολιτική, όταν εσύ χρησιμοποιείς τις ζωές ανθρώπων ως πιόνια.»

[cresta-social-share]

«Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα γίνει» δήλωσε η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σε συνέδριο του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος.

Λονδίνο, ανταπόκριση

Από το βήμα του συνεδρίου, τόνισε πως η συμπεριφορά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που φέρεται να θέλει να εμποδίζει τυχόν δημοψήφισμα, προκαλεί ανησυχία «σε όλους».

Η Στέρτζον ζητά από τη Μέι να σταματήσει να βάζει τα συμφέροντα της δεξιάς παράταξης του κόμματός της, πάνω από τις ανάγκες των ψηφοφόρων του δικού της κόμματος.

«Το μέλλον της Σκωτίας, πρέπει να είναι επιλογή της Σκωτίας. Μην γελιέται η Πρωθυπουργός: Η εξουσία της δικής μας βουλής πρέπει και θα υπερισχύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιτιθέμενη ευθέως στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, είπε χαρακτηριστικά: "Ήρθε η ώρα να εναντιωθούμε σε αυτήν την ολοέναν και πιο δεξιά, εθισμένη με το Brexit κυβέρνηση. Να βάλουμε ένα τέλος στη δαιμονοποίηση των Ευρωπαίων μεταναστών και να σηκώσουμε ανάστημα και να υπερασπιστούμε εκείνους που επιλέγουν να χτίζουν μαζί μας μια καλύτερη Σκωτία."

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της, δήλωσε:

"Εισάγαμε ειδικό άρθρο στο νομοσχέδιο για το Brexit,  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, κι εκείνοι ανάγκασαν τους βουλευτές τους να το καταψηφίσουν. Είναι απαράδεκτο.

Δεν νοείται να κάνεις διάλεξη σε άλλους περί παιχνιδιού στην πολιτική, όταν εσύ χρησιμοποιείς τις ζωές ανθρώπων ως πιόνια. Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής στη χώρα όσων επιλέγουν να μας τιμήσουν, επιλέγοντας να κάνουν τη Σκωτία σπίτι τους."

Τη Δευτέρα, η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φέρει στη Βουλή της Σκωτίας νομοσχέδιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Στέρτζον επιθυμεί το δημοψήφισμα να διεξαχθεί μεταξύ του Φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις προ του Brexit.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, μια ισχνή πλειοψηφία του 52% των Βρετανών επέλεξε την αποχώρηση από την ΕΕ. Η Σκωτία όμως, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, το μεγαλύτερο από όλα τα έθνη του Ηνωμένου Βασίλειου.

Η Βρετανή πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πως θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας για αποχώρηση από την ΕΕ μέχρι το  τέλος Μαρτίου του 2017.

Καθώς το άρθρο 50 προβλέπει μέγιστο χρόνο διαπραγματεύσεων τα δύο χρόνια, όλα δείχνουν πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ το Μάρτη του 2019, με πολλούς να εκφράζουν την ανησυχία πως αυτό θα γίνει χωρίς να έχει επιτευχθεί η ουδεμία συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Η Στέρτζον, ως υπέρμαχος της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς, από την οποία εξαρτώνται περί τις 10.000 θέσεις εργασίας στη Σκωτία, επιθυμεί τη Σκωτία ανεξάρτητη και εντός της ΕΕ.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, που πραγματοποιήθηκε μόλις το 2014, είδε την εκστρατεία της αποχώρησης να ηττάται με 45%, έναντι 55% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Βασίλειο.

Η Στέρτζον όμως ποντάρει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μετά και την ψήφο των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Στέρτζον επίσης ευνοεί και η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η Μέι, που βρίσκει κάθετα αντίθετη την πλειοψηφία των, παραδοσιακά αριστερών και σοσιαλιστών, Σκωτσέζων.

Ο συνδυασμός δείχνει πως η κίνηση της Στέρτζον ενδεχομένως να αποδώσει καρπούς, αφού η δημοφιλία της ανεξαρτησίας βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας, στο 48%. Κι αυτό χωρίς να έχει ξεκινήσει ουδεμία προεκλογική εκστρατεία.

Αναλυτές εκτιμούν πως η σκληρή στάση της Μέι ευνοεί την εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας, αφού τονίζει τη σκληρή αντι-Σκωτζέζικη εικόνα που παρουσιάζει για την κυβέρνηση του Westminster η Στέρτζον.

* ο είναι συνεργάτης δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters και λέκτορας δημοσιογραφίας στο City, University of London