Ερντογάν: "Απομεινάρια των Ναζί οι Ολλανδοί" - Απαγόρεψαν την είσοδο στον Τούρκο ΥΠΕΞ οι Ολλανδοί

Διπλωματική διένεξη Τουρκίας-Ολλανδίας εν όψει εκλογών και δημοψηφίσματος

[cresta-social-share]

Οξύτατη ένταση επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, μετά την απόφαση του Ολλανδού Πρωθυπουργού να απαγορεύσει την είσοδο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

Λονδίνο, Ανταπόκριση

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβόυσογλου επρόκειτο να παρεβρεθεί σε προεκλογική εκστρατεία, εν όψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες στον εαυτό του. Η Ολλανδία έχει χαρακτηρίζει την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση αντιδημοκρατική.

"Μπορείτε να σταματήσετε το αεροσκάφος του υπουργού εξωτερικών μας όσο θέλετε, ας δούμε πως θα προσγειώνονται τα διπλωματικά σας αεροσκάφη στην Τουρκία," είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπουλη.

"Δεν ξέρουν από πολιτική και διεθνή διπλωματία. Είναι απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες," συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

'Τρελή' χαρακτήρισε τη δήλωση Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, συμπληρώνοντας: "Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους, αλλά αυτό το σχόλιο είναι εκτός ορίων."

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης.

 

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Ολλανδία με "αυστηρές κυρώσεις" αν απαγόρευε την άφιξή του στη χώρα, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική γραμμή πως οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων είναι "φασιστικές πρακτικές".

Ο Μεχμέτ Καβούσογλου δήλωσε επίσης πως οι γερμανικές και ολλανδικές απαγορεύσεις στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων υπέρ του 'ναι' εν όψει του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος τις 16ης Απριλίου, δηλώνουν τη στήριξη των χωρών στην εκστρατεία του 'όχι'.

Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις που προωθεί ο Ερντογάν δίνουν στο πρόεδρο περισσότερες εξουσίες

Η Ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε πως υπήρξε προσπάθεια ανεύρεσης "αποδεκτής λύσης" στις προθέσεις του Τσαβουσόγλου να παρεβρεθεί στις συγκεντρώσεις. Όμως μετά από τις "δημόσιες τουρκικές προειδοποίησεις για κυρώσεις κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο."

Το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου για την κάτω Βουλή. Την προεκλογική εκστρατεία έχουν κυριεύσει τα θέματα 'εθνικής ταυτότητας', με τον αντι-Ισλαμιστή βουλευτή Γκερτ Βίλντερς να φαίνεται ενισχυμένος.

* ο είναι συνεργάτης δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters και λέκτορας δημοσιογραφίας στο City, University of London
  • Associated Press