Ειδήσεις

Ρωσία: Δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης υπό αστυνομική έρευνα

[cresta-social-share]

Αστυνομική έρευνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην οικία της στη Μόσχα σε μία από τις σημαντικότερες δημοσιογράφους της ρωσικής αντιπολίτευσης, της Ζόγια Σβέτοβα, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύζυγός της, Βίκτορ Τζιάντκο.

Μέλος της Επιτροπής Εποπτείας των Φυλακών επί σειρά ετών, η Ζόγια Σβέτοβα, 57 ετών, έχει γράψει πληθώρα άρθρων με τα οποία καταγγέλλει την κακομεταχείριση και τις περιπτώσεις βασανισμού στα ρωσικά κέντρα κράτησης, με βάση μαρτυρίες κρατουμένων. Είναι επίσης σφοδρή επικρίτρια του δικαστικού συστήματος και έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις ρωσικές αρχές για την καταδίκη αθώων μέσα από στημένες δίκες σε υποθέσεις κατασκοπείας ή πολιτικής φύσης.

Συνεργάζεται με τον ιστότοπο «Ανοικτή Ρωσία» που χρηματοδοτείται από τον εξόριστο πρώην ολιγάρχη και νυν πολιτικό εχθρό του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, με το περιοδικό New Times και με το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio Svoboda.

Εχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Ζαχάροφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ζόγια Σβέτοβα είναι κόρη δύο αντιφρονούντων και πολιτικών κρατουμένων επί Σοβιετικής Ένωσης, του Φέλιχ Σβέτοφ και της Ζόγια Χραχμαλνίκοβα.

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική