Καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup: "Αφήνουμε πίσω τη λιτότητα" λέει ο Ντάισελμπλουμ

Επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, με δέσμευση για μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ και αλλαγή του μείγματος της πολιτικής

[cresta-social-share]

Καταρχήν συμφωνία και επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν Αθήνα και Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής των Θεσμών συμφώνησαν ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία εντός ολίγων ημερών.

Όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι θεσμοί θα επιστρέφουν «σε σύντομο χρονικό διάστημα» χωρίς να δώσει ημερομηνία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι συζητήσεις προχωρήσουν πέρα από την λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί και το ΔΝΤ».

Οι μεταρρυθμίσεις που είναι στο τραπέζι είναι η αγορά εργασίας, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Μόλις υπάρξει τεχνική συμφωνία, θα γίνει νέο Eurogroup για να επικυρωθεί η συμφωνία, χωρίς ωστόσο πάλι να δώσει ημερομηνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα αποφασιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

To ΔΝΤ από την πλευρά του χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup, αλλά ζητά «περισσότερη πρόοδο».

«Κανέναν νέο μέτρο λιτότητας» - «Ναι» σε προνομοθέτηση

Το αποτέλεσμα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο τονίζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι πέτυχε τον στόχο της που ήταν «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η Αθήνα κέρδισε όχι μόνο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1 Ιανουαρίου 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ουδέτερο.

Τι σημαίνει πρακτικά: Εάν για παράδειγμα το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε ένα ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, όπως για παράδειγμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.

Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019:

 • μείωση ΕΝΦΙΑ 35%-40% με συνολικό επανασχεδιασμό του και ΦΜΑΠ (φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας)
 • μείωση ΦΠΑ
  • ενέργεια: στο 6% (από 13%)
  • μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές: 13% (από 24%)
  • βασικά είδη διατροφής: 13% (από 24%)
 • επανεξέταση στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών
 • αύξηση στοχευμένων δαπανών για το κοινωνικό κράτος σε περίπτωση μείωσης κοινωνικών δαπανών

Στα θετικά της συμφωνίας είναι:

 • η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τα εργασιακά (που πρέπει πάντως να προσδιοριστούν συγκεκριμένα από τα τεχνικά κλιμάκια)
 • η δέσμευση της Κομισιόν να εξαιρεθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

«Η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η Ελλάδα «δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο». «Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», εξηγούν.

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Ντάισελμπλουμ: Θα προχωρήσουμε πέρα από την λιτότητα

[sc name="MP4 with Caption" mp4video="https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/?ACT=397&lv=hDwjSfPK2IQ0x8J2vN1YWheSTghpmGlW9ONEmBgs7kBi2RfTek02FBZCtw%2B81PaRNnSqo9tBWdvxm6yM2G9cgWmk2CSU%2FuNfOvE5HqN%2FEAXYtseHWkf1X0fSFJboSICrlucXFfvRHUJoTCOixQ5Ce14eeUFKdjKcK0Il%2F4F0givOrhXOq4nXH7UVftIELAvik2Rg4%2BJFGrLPcg%2Fs1eD0Q2PwahQ59jzlaVNOt5rFp15HhDc%2FoUmxJWKtAwh1m6ahtJhs%2FOflb%2BABJPM%2Bx4u1J5OmsQ%2FqxxYeH8tgKA4gLtE%3D" captiontext="Ντάισελμπλουμ: Αφήνουμε πίσω τη λιτότητα, δίνουμε έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις" ]

Την ανάγκη «για αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής, απομακρυνώμενοι από τη λιτότητα και δίνοντας περισσότερη έμφαση βαθιές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί και το ΔΝΤ», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, στη συνέντευξη Τύπου. Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία σε αυτό το σημείο, ωστόσο είναι ένα καλό σημάδι

Ωστόσο, όπως είπε αργότερα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αυτό σημαίνει το τέλος της λιτότητας, είπε ότι «είμαι υπουργός Οικονομικών και δεν μπορώ να υποσχεθώ ποτέ το τέλος της λιτότητας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατεύθυνση από ότι στο παρελθόν».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες».

Μοσκοβισί: Φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας

[sc name="MP4 with Caption" mp4video="https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/?ACT=397&lv=4ilL5F3zWlHfBTn8YA1NzMpPsNaETK1Bf6wJnh0q6wGB8m8rsqsVzxXiDoLN7HCEELDhhnSoFRIc4RZxfyDx9npq3%2BySQnKI6bDJtxEve6cw2XbDkwL87IiqbF8X8Au6mnBjgSXzGpkrpVZW8g6GUKqCNjI%2FsiIBuN2OyP8xoi%2FXorsi99Yr9TAsPP31v5mtvD6H1%2Fs1ckZtE0oAlaslzJeZfRzE6hvsxizoRqHKS8RTjxUPQFEefpwWQoKC0d7PAnJgcBsDEk1Mpeh1GQRd178AdHek6I9f9jx4v0fWxm0%3D" captiontext="Μοσκοβισί: Φως στη όχθη του τούνελ της λιτότητας" ]

Φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας «βλέπει» και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας: «H Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση για τους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας».

Όπως είπε, τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος έχουν σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά. «Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου«, είπε. Και συνέχισε: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πλεόνασμα».

Και μετά την πολιτική συμφωνία, ραντεβού στην Αθήνα

Μετά τη συμφωνία επί του πολιτικού πλαισίου στο Eurogroup, η τελική συμφωνία θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα. Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο).

Με το κλείσιμο του SLA  στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας, τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τα κύρια εκκρεμή ζητήματα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική στρατηγική μεσοπρόθεσμα και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:

"The institutions (the European Commission, the European Central Bank, the International Monetary Fund and the European Stability Mechanism) and Greek Minister for Finance Euclid Tsakalotos briefed the Eurogroup on the second review of Greece's economic adjustment programme, where the main outstanding issues include the medium-term (in 2018 and beyond) fiscal strategy and labour market reform.

The Eurogroup welcomed the common understanding reached between the Greek authorities and the institutions, which allows the review mission to return to Athens and resume work in order to conclude a staff-level agreement on policy reforms in the context of the second review of the programme.

A staff-level agreement is a necessary condition for the successful conclusion of reviews and therefore for receiving financial support".

 • ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, News247
 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή