Ειδήσεις

Πέθανε στα 90 του ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο

Την ανακοίνωση έκανε λίγο μετά τις 7:30 ώρα Ελλάδος η κρατική τηλεόραση της Κούβας

[cresta-social-share]

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κούβας και ιστορική φυσιογνωμία της κομμουνιστικής αριστεράς Φιντέλ Κάστρο.

Την ανακοίνωση έκανε λίγο μετά τις 7:30 ώρα Ελλάδος ο νυν πρόεδροςτης χώρας και αδελφός του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο, μέσω τηλεοπτικού του διαγγέλματος στην κρατική τηλεόραση της Κούβας.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», (05:29 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) είπε ο Ραούλ Κάστρο.

«Οι λεπτομέρειες της επικήδειας τελετής θα ανακοινωθούν» αργότερα, πρόσθεσε σε αυτό το σύντομο διάγγελμα που καταλήγει με ένα βροντερό: "Hasta la victoria siempre!" ("Μέχρι τη νίκη") τη γνωστή φράση-ορόσημο του κομαντάντε.

[sc name="YouTube Video Source" source="Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο / EuroNews" ]

Ο «Λίδερ Μάξιμο», που κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα, παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από το 2006 έπειτα από εντερική αιμορραγία.

Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.

Ο τέως πρόεδρος της Κούβας είχε εξαφανιστεί εντελώς από τις κουβανικές τηλεοράσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Όμως εδώ και ενάμισι χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.

Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.

"Σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιδέλ, η σορός του θα αποτεφρωθεί τις πρώτες ώρες" του Σαββάτου, ανακοίνωσε ο κουβανός πρόεδρος από την τηλεόραση.

H τελευταία μεγάλη φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνισμού

sittinginbench

ο Φιντέλ Κάστρο νεαρός / αρχείου

Σύμβολο των ελπίδων του Τρίτου Κόσμου και των απελευθερωτικών κινημάτων στην αρχή της επανάστασής του το 1959, ο Κάστρο, γνωστός και ως "Barbudo" (γενειοφόρος), με την πράσινη στρατιωτική στολή στο χρώμα της ελιάς μετατράπηκε ωστόσο σιγά σιγά σε έναν αυταρχικό και δογματικό ηγέτη, αρνούμενος κάθε φιλελευθεροποίηση και εμποδίζοντας κάθε αντιπολίτευση.

Γιος ενός γαιοκτήμονα ισπανικής καταγωγής, ο Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην πόλη Μπιράν της ανατολικής επαρχίας Οριέντε. Φοίτησε σε σχολείο των Ιησουιτών και έλαβε το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο

Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο

Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα το 1952, οργανώνει τον ένοπλο αγώνα μαζί με τον αδελφό του Ραούλ. Τον Ιούνιο του 1953, επιχειρεί να επιτεθεί στον στρατώνα Μονάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα αλλά αποτυγχάνει.

Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Αμνηστεύεται και αποφυλακίζεται δύο χρόνια αργότερα.

Εξόριστος στο Μεξικό, αποβιβάζεται το Δεκέμβρη του '59 μαζί με 81 άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο Αργεντίνος επαναστάτης Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, στη νότια ακτή της χώρας. Η αποστολή αποδεκατίζεται.

ο Φιντέλ Κάστρο με τον Τσε Γκεβάρα

ο Φιντέλ Κάστρο με τον Τσε Γκεβάρα

Καταφεύγει με μια χούφτα αντάρτες στους λόφους της Σιέρα Μαέστρα, καταφέρνει να αναδιοργανωθεί και να πάρει τον έλεγχο ενός τμήματος της πατρίδας του, Οριέντε.

Τον Αύγουστο του 1958 ξεκινά μια μεγάλη επίθεση η οποία θα καταλήξει στην κατάρρευση του, υποστηριζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθεστώτος του Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959.

Στις 8 Ιανουαρίου, περιβαλλόμενος από τους "barbudos" του -τον αδελφό του Ραούλ, τον Τσε, τον χαρισματικό Καμίλο Σιενφουέγος- ο Φιδέλ Κάστρο εισέρχεται θριαμβευτικά στην Αβάνα.

Ο Κάστρο εισερχόμενο θριαμβευτής στην Αβάνα - 1959

Ο Κάστρο εισερχόμενος θριαμβευτής στην Αβάνα - 1959

Πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 1959, συγκεντρώνει σύντομα όλες τις εξουσίες προτού ιδρύσει το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας το 1965, μοναδικό νόμιμο κόμμα μέχρι σήμερα.

Το 1961 ανακηρύσσει "τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα" της επανάστασης κατά την απόπειρα εισβολής εξόριστων Κουβανών, που υποστηρίζονται από τη Αμερικανική CIA, στον Κόλπο των Χοίρων.

Κρατικοποιεί πλειάδα επιχειρήσεων βορειοαμερικανικών συμφερόντων, καταργεί το τζόγο που ελέγχουν κυρίως Αμερικανοί μαφιόζοι και προχωρά στην εκδίωξη πολλών συντηρητικών με ισχυρούς φίλους στις ΗΠΑ. Οι εξόριστοι, εγκαθίστανται κυρίως στο Μαϊάμι, στη λεγόμενη 'Μικρή Αβάνα' και δημιουργούν γρήγορα ένα ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ, ισχύ την οποία διατηρούν μέχρι σήμερα.

Μέχρι και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αναπτύσσει στενότατη σχέση με την ΕΣΣΔ, η οποία αναλαμβάνει να αγοράζει όλη την παραγωγή της ζάχαρης της χώρας, δίνοντας στους Κουβανούς από βούτυρο μέχρι πετρέλαιο και γιγαντιαίες οικονομικές ενισχύσεις.

Οι Αμερικανοί, που μόλις πρόσφατα ήραν το εμπάργκο στο νησί, δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι οδήγησε τον κόσμο το 1962 στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα σε απόσταση μικρότερη των  200 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.

Παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, που του στέρησε έναν οικονομικό υποστηρικτή και έναν απαράμιλλο σύμμαχο, κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του, συνεχίζοντας να σηκώνει κεφάλι στην Ουάσινγκτον και αρνούμενος κάθε χαλάρωση του καθεστώτος του.

Κατόρθωσε παρά τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις να παράσχει δωρεάν παιδεία και υγεία σε όλους τους Κουβανούς. Σε αυτό, βοηθούν και οι νέες του συμμαχίες με τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και την Κίνα, την ώρα που η επιρροή των ΗΠΑ έναντι της Κούβας ολοένα και υποχωρεί.

Ο Φιντέλ Κάστρο στο νοσοκομείο, επισκεπτόμενος από τον π. πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες / Reuters

Ο Φιντέλ Κάστρο στο νοσοκομείο, επισκεπτόμενος από τον π. πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες / Reuters

Στις 31 Ιουλίου του 2006, αναγκάστηκε, έπειτα από συνεχείς γαστρικές αιμορραγίες και μια σοβαρή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, τον ακατάλυτο υπουργό Άμυνας και δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά τον Φεβρουάριο του 2008.

Στη συνέχεια, του παραχωρεί και το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κόμματος.

Μέχρι το θάνατό του, εμφανίζεται αραιά, κυρίως σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις και υποδοχές ξένων ηγετών.

  • με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ