Μέι: Οριστικά Brexit μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Από το βήμα του συνεδρίου των Συντηρητικών, η Βρετανή πρωθυπουργός τόνισε πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για έξοδο από την Ένωση θα έχει πραγματοποιηιθεί ως τα τέλη Μαρτίου

[cresta-social-share]

Έως το τέλος του Μαρτίου του 2017 θα ενεργοποιήσει η Βρετανία τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου των Συντηρητικών η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ανοίγοντας το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, η πρωθυπουργός είπε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας εξόδου, μέχρι το τέλη Μαρτίου του 2017 και ότι θα φέρει στις επόμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον Απρίλιο ή Μάιο του 2017, ένα «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» που θα ανατρέπει την Πράξη του 1972 με την οποία η χώρα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της Μέι, η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ένωση μέχρι την άνοιξη του 2019 και πριν τις βρετανικές εκλογές του 2020.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε την αρχική της δήλωση, ότι «Brexit σημαίνει Brexit».

Σε μια δήλωση που τονίζει την ανεξαρτησία του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι είπε στην Κυριακάτικη Τάιμς ότι δεν θα περιμένει τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές του 2017 για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, όπως εκτιμούσαν πολλοί. Η χρονική στιγμή θα καθοριστεί από «τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου» κι όχι από το τι εξυπηρετεί τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Με αυτή τη στάση η Μέι καθησυχάζει όσους ψήφισαν υπέρ του Brexit εκτιμώντας πως η εθνική κυριαρχία της χώρας διαβρώνεται από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας απετέλεσαν άλλωστε βασικό σημείο της ομιλίας Μέι στο συνέδριο. Οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασίζονται στο Ουεστμίνστερ κι όχι στις Βρυξέλλες είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία της στο συνέδριο η Μέι είπε ότι δεν υπάρχει «ελαφρύ» ή «σκληρό» Brexit.

Απορρίπτοντας συμφωνίες τύπου Νορβηγίας ή Ελβετίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως η Βρετανία θα διαπραγματευτεί ως ανεξάρτητη χώρα μια επωφελή συμφωνία. Με δηλώσεις της στη Τάιμς, πάντως, η Τερέζα Μέι είπε ότι επιθυμεί μια «σωστή συμφωνία» για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα παραμονή στην Κοινή Αγορά.

Αναγνωρίζοντας ένα ακόμα από τα βασικά αιτήματα των οπαδών του Brexit, η Τερέζα Μέι επανέλαβε πως η Βρετανία θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της μεταναστατευτικής πολιτικής, συμπληρώνοντας πως αναζητά ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε μετανάστες που έχουν τα επιθυμητά για τη Βρετανία προσόντα να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι πιο γρήγορη και να φέρει τη χώρα σε μεγαλύτερη απόσταση από την Ευρώπη από όσο εκτιμούσαν αρχικά πολλοί.

Εσωτερικά εμπόδια όμως υπάρχουν ακόμα και η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε στο συνέδριο τους πολιτικούς που επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση του δημοψηφίσματος να μην «υπονομεύσουν» τη δημοκρατική εντολή.

Το «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Κοινοτήτων και από τη Βουλή των Λόρδων. Και παρόλο που θα είναι δύσκολο για βουλευτές και Λόρδους να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τη λαϊκή βούληση και τους ψηφοφόρους τους, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κωλυσιεργιών που θα κάνουν δύσκολη την ζωή της κυβέρνησης.