Σε ΣΚΑΪ, Καλογρίτσα, ΑΝΤ1, Μαρινάκη οι τέσσερις άδειες

Λευκός καπνός ύστερα από 70 ώρες δημοπρασίας, χωρίς άδεια πανελλαδικής εμβέλειας μένουν Alpha και Star

[cresta-social-share]

Λευκός καπνός βγήκε - έπειτα από σχεδόν 70 ώρες διαδικασίας - από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το συνολικό ποσό για το Δημόσιο ανήλθε σε 246 εκατ. ευρώ

Μετά την 70ωρη διαδικασία δημοπράτησης, άδεια εκπομπής λαμβάνουν τα εξής τέσσερα σχήματα:

 • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ (ΣΚΑΪ),
  ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.
 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ,
  ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.
 • ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. (ΑΝΤ1),
  ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.
 • ALTER EGO,
  ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά που προσέφεραν οι τέσσερις επιλαχόντες:

 • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED,
  συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, 61,5 εκατομμύρια ευρώ
 • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA),
  συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά, 61 εκατομμύρια ευρώ
 • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Α.Ε. (ITV CP),
  συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, 18 εκατομμύρια ευρώ
 • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (STAR),
  συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη, 13 εκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με τα έγγραφα της ΓΓΕΕ η πρώτη άδεια κατοχυρώθηκε  την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας στις 20.50. Η δεύτερη την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 15.25, η τρίτη χθες 1η Σεπτεμβρίου στις 11.20 και η τελευταία άδεια κατοχυρώθηκε στις 2.35 τα ξημερώματα της Παρασκευής.


[sc name="YouTube Video Source" source="Ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας - ΑΝΤ1" ]

Χωρίς άδεια έμειναν δύο υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά και ο Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία μετείχε στην δημοπρασία και μέσω της κυπριακής εταιρείας ITV, που επίσης δεν πήρε άδεια, όπως άλλωστε και ο Ιβάν Σαββίδης.

Μάλιστα, ο κ. Σαββίδης και η πλευρά Κοντομηνά έδωσαν ιδιαίτερα υψηλές προσφορές, 61,5 και 61 εκ. ευρώ αντιστοίχως, δίχως ωστόσο να αποκτήσουν κάποια άδεια, ενώ ο ΣΚΑΙ και ο κ. Καλογρίτσας με μικρότερα τιμήματα (43,6 εκ. και 52,6 εκ. ευρώ αντιστοίχως) κατόρθωσαν να πάρουν τις δύο απο τις συνολικά τέσσερις άδειες.

Τα μικρότερα τιμήματα έναντι όλων των υπόλοίπων διεκδικητών προσέφερε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, τόσο μέσω της κυπριακής εταιρείας ITV (18 εκ. ευρώ) όσο και μέσω του STAR (13 εκ. ευρώ).

«Πέμπτη άδεια» μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα»

Μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορούσε να δοθεί και πέμπτη άδεια, προκειμένου να έχουμε «πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από πιέσεις», τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας εκφράζει με δήλωση του ο Υπουργός Επικρατείας.

[sc name="YouTube Video Source" source="Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά μετά τη δημοπρασία - ΑΝΤ1" ]

Ο Νίκος Παππάς ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στον διαγωνισμό, ακόμη κι εκείνους που τον αμφισβήτησαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Χιτσκοκική διαδικασία»

Για χιτσκοκική διαδικασία έκανε λόγο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Χαρούμενος που οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση στενοχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν, σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά, ανέφερε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.

Οι Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.