Αύριο η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών

Μόνο τέσσερις ιδιωτικοί σταθμοί θα λάβουν την πολυπόθητη άδεια εκπομπής σήματος

[cresta-social-share]

Εντός της ημέρας ολοκληρώνεται η εκπαίδευση για τον διαγωνισμό για τις τηλοεπτικές άδειες, ο οποίος θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη.

Συνολικά θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες και θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς. Όσον αφορά στην τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, ορίστηκε στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία της προσομοίωσης ξεκίνησε στις 11:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει το ντροπιαστικό, όπως το χαρακτηρίζουν ‘προνόμιο’ να μην έχει ποτέ διενεργήσει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει 15 φορές τα τελευταία 27 χρόνια τροπολογίες με τις οποίες έδιναν ‘παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας’ στα κανάλια που πειρατικά ‘καβάλησαν’ το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικών συχνοτήτων».

Ξεκαθαρίζει δε, ότι οριστικά τέσσερις θα είναι οι δημοπρατούμενες άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς γενικού περιεχομένου. Τόσες, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, «‘σηκώνει’ η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, σήμερα λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί ζημιογόνοι, που επιβίωναν χάρη στο τρίγωνο της διαπλοκής ‘κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί’, ανταλλάσσοντας την πολιτική στήριξη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με θαλασσοδάνεια».

Στόχος της δημοπρασίας, υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι η μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο.

«Η κυβέρνηση δεν ρίχνει ‘μαύρο’ σε κανένα κανάλι, υποστηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου. «Ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που έριξε ‘μαύρο’ στην ΕΡΤ. Με τη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας δεν πέφτει ‘μαύρο’ σε κανένα νόμιμο κανάλι, για τον απλό λόγο ότι τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, θα ακολουθήσει με ταχύτατο ρυθμό ανάλογη διαδικασία για την αδειοδότηση και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

ΝΔ: Σχέδιο για έλεγχο των ΜΜΕ

Από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, με την κυβέρνηση να χτίζει “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Ουδόλως το Μαξίμου ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα. Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά, που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)», τονίζουν κύκλοι της Πειραιώς.

Άλλωστε, προσθέτουν, «η λογική του ‘όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια’, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής και ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Ευθυμίου, Λίνα Μπεθάνη