Ειδήσεις

Εισαγωγή στο πανεπιστήμιο μόνο με απολυτήριο προωθεί η κυβέρνηση

Φίλης: το σύστημα των εισαγωγικών έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

[cresta-social-share]

Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, χωρίς τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων προωθεί η κυβέρνηση.

Το κύριο βάρος της αξιολόγησης των νέων φοιτητών μετατίθεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στην επιλογή επιφυλλάσσεται ρόλος και στα Πανεπιστήμια που θα μπορούν να επιλέγουν τους φοιτητές τους.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, το σύστημα των εισαγωγικών έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και χρειάζονται όχι μικρές αλλά ριζικές αλλαγές.

Το νέο σύστημα, όπως τόνισε ο κ. Φίλης, θα αναβαθμίζει το σχολείο με αναμόρφωση ιδιαίτερα του Λυκείου και των δυο μεγαλύτερων τάξεών του.

Μετά και την ολοκλήρωση του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία το σύστημα που έχει προταθεί θα αφορά σε τετραετές γυμνάσιο, διετές Λύκειο, εθνικό απολυτήριο αλλά και ένας συντελεστής βαρύτητας που θα δίνει προβάδισμα στις επιλογές των υποψηφίων υπό την έννοια ότι όσο λιγότερες είναι οι επιλογές τόσο πιθανότερη θα είναι και η εισαγωγή τους.

Από εκεί και πέρα θα δίνεται η δυνατότητα κινητικότητας εντός των πανεπιστημίων, με υπό όρους αλλαγή κατευθύνσεων ή απόκτησης πτυχίων με συνδυασμούς επιστημών. Οι αρμόδιοι δεσμεύονται ότι οι αλλαγές θα επέλθουν σταδιακά δίχως το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

  • Mega
  • αρχείου
  • Mega