Νέα σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες

Όλοι εναντίον κυβέρνησης για το διαγωνισμό

[cresta-social-share]

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε η προσομοίωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, εν όψει της προγραμματισμένης για την Τρίτη πραγματοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χτίζει “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες», καθώς και ότι δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας επέστρεψε τα βέλη, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία «θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά και αγύριστα» και κατηγορώντας τη ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών καναλιών.

Ν.Δ.: Δεν αναγνωρίζουμε τον διαγωνισμό

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Δ. τονίζει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα».

«Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)», συμπληρώνει η Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίου, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό χωρίς να διασφαλίζεται η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Κατά τη Ν.Δ., ο περιορισμός των αδειών οικοδομεί επίσης «μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας».

Η Ν.Δ. στέκεται και σε δήλωση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωνε: «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει πως «προκαλεί εντύπωση η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου.

Ν. Παππάς: Η Ν.Δ. θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα

Στη δική του ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε».

«Θέλει να γυρίσουμε στην εποχή που η χρήση των συχνοτήτων γινόταν χωρίς άδεια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα» σημειώνει και προσθέτει:

«Την ενημερώνουμε, εκ νέου, ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, διότι έκρινε πως: “συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας”».

ΣΚΑΪ: Παρωδία ο διαγωνισμός

«Απόλυτη παρωδία» χαρακτήρισε τη σημερινή παρουσίαση του ηλεκτρονικού συστήματος από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, επί τρεις ώρες η Επιτροπή αρνιόταν πεισματικά να δηλώσει εάν το ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης είναι διεθνώς πιστοποιημένο, όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη.

Στο ευθύ ερώτημα όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων εάν το σύστημα είναι διεθνώς πιστοποιημένο τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, απαντούσαν στερεότυπα «υποβάλετε γραπτώς το ερώτημα και θα απαντηθεί εν ευθέτω χρόνω».

Αφού υποψήφιοι απείλησαν ακόμη και με αποχώρηση, τελικά η Επιτροπή δήλωσε ότι η εταιρεία είναι πιστοποιημένη αλλά το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς πρόκειται για βασική παραβίαση της προκήρυξης που δημιουργεί προβλήματα διαφάνειας και νομιμότητας του διαγωνισμού.

Ένα άλλο θέμα που τίθεται είναι ότι ο διαγωνισμός σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 35 ώρες, διότι θα διεξαχθεί χωριστός διαγωνισμός για κάθε άδεια.

Μέλη της επιτροπής παραδέχθηκαν ευθέως ότι η δημοπρασία μίας άδειας μπορεί να διαρκέσει 12 ώρες ή και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πάνω από 50 ώρες.

Η Επιτροπή επέμεινε ωστόσο ότι όλα βαίνουν καλώς και μάλιστα υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων θα έχουν την δυνατότητα να κοιμηθούν στο χώρο.

Ακόμη, τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένας εργαζόμενος μετά από 36 ώρες αϋπνίας, χωρίς συνθήκες υγιεινής, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Ένα άλλο θέμα που ετέθη είναι οι κάμερες ασφάλειας στο κτήριο, καθώς η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην οποία έχει απευθυνθεί η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για το θέμα, προς το παρόν δεν το έχει εξετάσει, γιατί δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα.

  • Ναυτεμπορική και ΣΚΑΪ
  • αρχείο