Τουλάχιστον 73 οι νεκροί του σεισμού στην κεντρική Ιταλία

Ο σεισμός 6.2 ρίχτερ είχε επίκεντρο 140 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης και έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της Ιταλίας

[cresta-social-share]

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 6.2 ρίχτερ που ισοπέδωσε κωμοπόλεις και χωριά στην κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα.

Την ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας.

Ο σεισμός χτύπησε στις 3.36 π.μ. τοπική ώρα (4:36 π.μ. Ελλάδος), με επίκεντρο 140 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης.

Το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό και κυμαινόταν στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση ξύπνησε μνήμες Απριλίου 2009 στην Λ’Άκουϊλα, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά 309 άνθρωποι από ισχυρό σεισμό.

Πολλοί εκ των νεκρών έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο, το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.

Μεγάλο μέρος της πόλης Αματρίτσε έχει μετατραπεί επίσης σε σωρό ερειπίων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τετραμελής οικογένεια έχει ξεκληριστεί στο Ακούμολι.

Στη Ρώμη υπήρξαν κτήρια τα οποία «κουνήθηκαν» για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, καθώς η περιοχή που επλήγη «άγγιζε» εδάφη των περιφερειών Ούμπρια, Λάτσιο και Μάρκε.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από την Μπολόνια στον βορρά μέχρι την Νάπολι στον νότο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στο απομονωμένο χωριό Περάκια ντι Άκουα Σάντα Τέρμε.

Ρέντσι: Κανένας σεισμόπληκτος δε θα μείνει αβοήθητος

Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες την κεντρική Ιταλία.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι, ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

  • Guardian, Ναυτεμπορική
  • Remo Casilli/Reuters