Ερντογάν: Επαναφορά της θανατικής ποινής αν το θέλει ο λαός

Γιγαντιαίο πλήθος 'υπέρ της δημοκρατίας'

[cresta-social-share]

Στην επαναφορά της θανατικής ποινής ανεφέρθηκε και πάλι απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, «εάν ο λαός το θέλει» ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη Δημοκρατία και τους Μάρτυρες» που οργάνωσε το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο κ. Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή».

Αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ο Ερντογάν είπε: «Η 15η Ιουλίου απέδειξε στους φίλους μας πως αυτή η χώρα δεν είναι μόνο δυνατή απέναντι σε πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές επιθέσεις, αλλά αντέχει και στρατιωτικά σαμποτάζ. Απέδειξε πως αυτή η χώρα δεν πέφτει, δεν εκτροχιάζεται».

Μιλώντας ενώπιον πλήθους άνω του ενός εκατομμυρίου που συγκεντρώθηκε στο Γενί-Καπί της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Εντογάν τόνισε ότι το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο κατηγορεί για το πραξικόπημα- πρέπει να καταστραφεί εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος.

«Ο Γκιουλέν θα πληρώσει για αυτό που έκανε»

Τη δέσμευσή του ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν θα πληρώσει το τίμημα για το πραξικόπημα σε βάρος του προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Ας γνωρίζουν όλοι, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης θα έλθει στην Τουρκία και θα πληρώσει γι’ αυτό που έκανε», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Τόνισε όμως ότι κίνητρο των αρχών δεν είναι η εκδίκηση και ότι θα ενεργήσουν στο πλαίσιο του νόμου, στις προσπάθειες για τον εντοπισμό εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Για τιμωρία με τον πιο σκληρό τρόπο των υπευθύνων του πραξικοπήματος έκανε λόγο και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζοντάς τους «προδότες». Σε σπάνια δημόσια εμφάνισή του στο πλαίσιο της διαδήλωσης, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων υπογράμμισε ότι ο στρατός είναι στην υπηρεσία των πολιτών της χώρας.

  • Ναυτεμπορική, Associated Press
  • Reuters