Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης «υπέρ της δημοκρατίας»

Ως και 3 εκατομμύρια διαδηλωτές αναμένονται να παραβρεθούν στη συγκέντρωση που οργανώνει ο Ερντογάν

[cresta-social-share]

Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι με κόκκινες σημαίες στα χέρια έχουν ήδη πλημμυρίσει τη συνοικία Γενικάπι της Κωνσταντινούπολης, όπου άρχισε πριν από λίγο η συγκέντρωση «για την προάσπιση της Δημοκρατίας».

Στο προπύργιο του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συγκεντρωθούν περί τα 3 εκατομμύρια διαδηλωτές, στην κορύφωση της οργανωμένης από την τουρκική ηγεσία λαϊκής κινητοποίησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται η διάθεση 2,5 εκατομμυρίων τουρκικών σημαιών, 3 εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και φέρι μπόουτ, είναι δωρεάν για να ενθαρρύνουν την προσέλευση.

Η συγκέντρωση, η οποία μεταδίδεται ζωντανά σε ολόκληρη την Τουρκία, οργανώθηκε απόν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, ο οποίος έφθασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου. Ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εκδήλωση είναι «υπεράνω κομμάτων».

Έχουν απογορευθεί οι κομματικές σημαίες, αλλά και τα κομματικά συνθήματα, αν και υπάρχουν πολλά πορτρέτα του Ερντογάν, αλλά και μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ως Ράμπο περιστοιχισμένος από τα πρωτοπαλλίκαρά του.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Εκτός της ηγεσίας του φιλοκουρδικού HDP που, αν και καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος, αποκλείσθηκε διότι κατά τον Ερντογάν υποστηρίζει το PKK.

  • Ναυτεμπορική
  • Reuters