Απέρριψε η Βουλή την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το 'Plan X'

Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, θα ξαναφέρει πρόταση όταν γίνει κυβέρνηση λέει η ΝΔ

[cresta-social-share]

Σε μία έντονα φορτισμένη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την έντονη αντιπαράθεση του ΥΠΟΙK Ευκλείδη Τσακαλώτου με βουλευτές της Ν.Δ., η Βουλή απέρριψε χθες το βράδυ την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το περίφημο 'plan X'.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι με την καταψήφιση της πρότασης έκλεισε κάθε συζήτηση για την περσινή διαπραγμάτευση και μαζί της τέλειωσε και «η παραφιλολογία περί "διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε τη χώρα"».

Η απουσία άλλωστε του κ. Τσίπρα από τη συζήτηση αποσκοπούσε στο να υποβαθμίσει την πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή το αντίθετο, όπως έλεγε χθες στη Βουλή κυβερνητικός βουλευτής, «να μην αναβαθμίσει μια πρόταση που από την πρώτη στιγμή στερείτο επιχειρημάτων».

Στα συν για την κυβέρνηση και η στάση της Ένωσης Κεντρώων που μετά την στήριξη της πρότασης για την απλή αναλογική και την παρουσία του Β. Λεβέντη στη χθεσινή εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής (ήταν ο μοναδικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης που έδωσε το «παρών») για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χθες καταψήφισε την πρόταση της Ν.Δ. αφήνοντας ορθάνοιχτους δίαυλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη έχουν λάβει σαφείς εντολές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το θέμα και «να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους».

Από την πλευρά της η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τόσο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν πήρε τον λόγο στη χθεσινή διαδικασία, όσο και το ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος απουσίαζε σε ταξίδι στην Βουλγαρία.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το κόμμα του στην επόμενη Βουλή θα φέρει εκ νέου την πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το plan X, δείχνοντας ότι για τη Ν.Δ. η χθεσινή ψηφοφορία δεν σήμανε και το τέλος του θέματος.

  • Ναυτεμπορική
  • αρχείου