Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού και τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες

"Φοβόμαστε μια επίθεση όπως αυτή του Παρισιού, με αρκετά άτομα, ενδεχομένως σε αρκετά μέρη"

[cresta-social-share]

Παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Βέλγος πρωθυπουργός μετά από ένα Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου η πόλη θύμιζε πραγματικό "φρούριο".

"Φοβόμαστε μια επίθεση όπως αυτή του Παρισιού, με αρκετά άτομα, ενδεχομένως σε αρκετά μέρη", τόνισε ο Σαρλ Μισέλ που προήδρευσε της σύσκεψης στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων για την αποτίμηση της κατάστασης και την λήψη αποφάσεων για την αυριανή μέρα. Ανέφερε μάλιστα ως πιθανούς στόχους "σοβαρών και επικείμενων" απειλών "πολυσύχναστους τόπους".

Τελικά, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι σταθμοί του μετρό δεν θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο προσπάθειας για περιορισμό των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων.

Στο υπόλοιπο Βέλγιο η κατάσταση συναγερμού θα διατηρηθεί στο επίπεδο 3. Βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για "ιστορική απόφαση" ενώ οι αρχές καλούν συνεχώς σε επαγρύπνηση τους πολίτες και νέα αξιολόγηση της κατάστασης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Από τη μεριά του, ο Βέλγος υπουργός των Εσωτερικών, Ζαν Ζαμπόν επισήμανε ότι αρκετοί ύποπτοι εκτιμάται παραμένουν ασύλληπτοι αλλά και πως το ρίσκο δεν θα εξαλειφόταν αναγκαστικά εάν ο Σαλάχ Αμπντελσλάμ εντοπιζόταν και ετίθετο υπό κράτηση.

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ