Ανασχηματισμός. Ε και;

[cresta-social-share]

Υπάρχει μία παροιμία που λέει άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους ανασχηματισμούς. Η εκάστοτε κυβέρνηση όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο ή όταν πέφτει δημοσκοπικά δημιουργεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Τι είναι, όμως, ο ανασχηματισμός; Γιατί υπάρχει τέτοια συμπάθεια στο να αλλάξουν κάποιες υπουργικές θέσεις; Φέρνουν αποτελέσματα οι ανασχηματισμοί ή γίνονται απλά για να δημιουργηθεί η εντύπωση της αλλαγής και της ανανέωσης;

Ο ανασχηματισμός είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που κάνουν οι κυβερνήσεις προσπαθώντας να κρύψουν την πολιτική τους πτώχευση ή την κοινωνική τους κατάρρευση. Δεν δίνει σημαντικές λύσεις, ούτε πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά κάποια πράγματα. Συμφωνώ πως ίσως μερικές φορές χρειάζονται κάποιες αλλαγές. Συμφωνώ πως ίσως χρειαστεί να γίνει αλλαγή ενός προσώπου που είναι ανεπαρκής. Συμφωνώ πως ίσως χρειαστεί να μπει ένα διακεκριμένο πρόσωπο στην κυβέρνηση. Όμως, ένα ανακάτεμα της τράπουλας με αλλαγή θέσεων δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει θέσεις εργασίας. Ένας ανασχηματισμός δεν λύνει προβλήματα. Ένας ανασχηματισμός δεν δημιουργεί προοπτική. Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, γενναίες πολιτικές αποφάσεις και επενδύσεις. Αυτά πρέπει να είναι πάγια πολιτική της χώρας και όχι να υπόκεινται στην εκάστοτε άποψη του εκάστοτε πολιτικού.

Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για δοκιμές, αλλά έχει ανάγκη από λύσεις. Ο ανασχηματισμός δεν είναι λύση. Είναι απλά μία ακόμη δοκιμή. Δεν είναι ένα καινούριο όπλο στην φαρέτρα, αλλά ένα χρησιμοποιημένο που απλά το είχαμε αφήσει για καιρό και το χρησιμοποιούμε ξανά. Όμως χωρίς πολιτική βούληση και πολιτική γενναιότητα όλες οι δοκιμές θα πέσουν στο κενό.

* ο είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.