Life Tips

Διακοπές με παρέα ~ Μια ανοιχτή πρό(σ)κληση

[cresta-social-share]

Το κεφάλαιο «Διακοπές» είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για να το περάσεις αψήφιστα. Είναι η στιγμή που περίμενες με λαχτάρα έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι η εποχή που έχεις εναποθέσει όλες σου τις ελπίδες για ήλιο, θάλασσα, ξεκούραση και διασκέδαση. Το βασικότερο όμως στοιχείο του κεφαλαίου αυτού, είναι η παρέα. Γιατί η παρέα είναι ικανή να απογειώσει το καλοκαίρι σου, αλλά και να σου το καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Καλό θα ήταν λοιπόν να μην αφήσεις τίποτα στην τύχη του. Εκτός, κι αν σ’ αρέσουν οι εκπλήξεις!

Λίγοι και καλοί

Οι διακοπές με μεγάλη παρέα, όσο κι αν ακούγεται συναρπαστική ιδέα, ενέχει πολλούς κινδύνους. Για παράδειγμα, όταν χρειάζεται να συνεννοηθούν πολλά άτομα για τον ιδανικό προορισμό, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαθεί άδικα πολύτιμος χρόνος. Ο καθένας θα εκφράσει τη γνώμη του και θα την υποστηρίξει μέχρι τελικής πτώσης. Γιατί είναι οι διακοπές του, γιατί πιστεύει ότι η επιλογή του είναι η καλύτερη, γιατί σε κάθε περίπτωση το δουλεύει στο μυαλό του όλο το χειμώνα και τώρα ήρθε η ώρα να το κάνει πράξη. Είναι λογικό, επομένως, ότι δεν θα να είναι όλοι ευχαριστημένοι με την τελική επιλογή, όπως κι αν αυτή προκύψει. Για αρχή, λοιπόν, δέξου ότι πιθανώς να συμβιβαστείς. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Πού/Πώς/Πότε/Γιατί

Δεν είναι εύκολο να είναι όλοι διαθέσιμοι τις ίδιες ημερομηνίες. Το πότε θα καταφέρει κάποιος να πάρει άδεια ή το αν έχει προγραμματίσει να πάει κάπου αλλού εκείνες τις μέρες, είναι μόνο λίγα από τα θέματα που μπορεί να προκύψουν. Εκεί λοιπόν μπορεί πολύ εύκολα να ανέβουν οι τόνοι και να καταλήξετε να φαγώνεστε πριν καν φτιάξετε βαλίτσες. Κάποιοι θα πρέπει να κάνουν πίσω και να δεχτούν αυτό που θέλει η πλειοψηφία, για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα. Ας υποθέσουμε όμως ότι ξεπερνάτε και αυτόν τον σκόπελο ∙ θα πρέπει τώρα να διευθετηθούν άλλα καίρια ζητήματα, προκειμένου να μπορέσετε να φτάσετε ήρεμα και πολιτισμένα στον επιλεγμένο προορισμό: εισιτήρια, ξενοδοχείο, μεταφορικό μέσο. Όποιος αναλάβει να τακτοποιήσει αυτά τα θέματα, χρειάζεται να είναι αρκετά υπεύθυνος και έμπιστος, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα που θα σας χαλάσουν τη διάθεση με το που θα πατήσετε το πόδι σας εκεί.

photo_2

Πόσο λίγο με ξέρεις

Τα καταφέρατε και φτάσατε. Και ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Μετά από πολλές και αμοιβαίες υποχωρήσεις, βρήκατε τη χρυσή τομή και οι καλοκαιρινές σας διακοπές αναμένονται εκπληκτικές. Όμορφα. Αλλά, για μισό λεπτό, πόσο καλά γνωριζόμαστε;

Στις διακοπές μας όλοι θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας, να μπορούμε να μιλάμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα, να κάνουμε ένα αστείο και να το καταλαβαίνουν οι γύρω μας. Όταν όμως υπάρχουν στην παρέα άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε καθόλου καλά, μπαίνουμε διαρκώς σε μια διαδικασία να προσέχουμε τι θα πούμε, τι θα κάνουμε, τι θα φορέσουμε. Γιατί δεν θέλουμε να σχηματίσει κανείς κακή εντύπωση για εμάς, αλλά ούτε και να φέρουμε σε δύσκολη θέση όποιον δεν μας γνωρίζει. Με λίγα λόγια, δεν χαλαρώνουμε ποτέ.

Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε

Κανένα πρόβλημα. Εγώ βέβαια θα πάω για ύπνο, γιατί μου αρέσει να ξυπνάω νωρίς και να πηγαίνω στη θάλασσα. Μετά ακολουθεί ταβερνάκι, ύπνος, βόλτα στην πόλη για να δούμε και κανένα αξιοθέατο και να καταλήξουμε σ’ ένα ωραίο μπαράκι, με lounge μουσική, για ένα χαλαρό κοκτέιλ -όχι αξημέρωτα όμως, γιατί χρειάζομαι ξεκούραση. Εσύ έχεις κατά νου ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο ∙ θες να ξυπνάς αργά το μεσημέρι και να πίνεις τον πρώτο καφέ σου στην παραλία, όπου και σκοπεύεις να παραμείνεις μέχρι τη δύση του ήλιου. Nα παίξεις ρακέτες, να επιδοθείς σε water sports, να κάνεις ατελείωτη ηλιοθεραπεία. Θα καταλήξεις το βραδάκι για φαγητό και μετά για ανελέητο clubbing. Σεβαστό.

Εμείς συναντιόμαστε κάπου;

Ναι, στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, όταν θα παραδίδουμε το κλειδί. Ή, εναλλακτικά, κάποιος θα γίνει θυσία καταπιέζοντας όλα όσα σκόπευε να κάνει φέτος το καλοκαίρι, προκειμένου να μην χαλάσει την “παρέα”. Και ποιος θα είναι αυτός που θα δεχτεί να κάνει κάτι τέτοιο; «Μα δεν χρειάζεται παιδιά να καταπιέζεται κανείς, ούτε είναι υποχρεωτικό να ακολουθούν όλοι παντού και πάντα», έτσι δεν λέγαμε όταν το οργανώναμε; Μήπως υπερβάλλεις λίγο; Not!

photo_3

Τότε γιατί πήγαμε μαζί διακοπές;

Για να μην καταλήξουν οι διακοπές σου το απόλυτο φιάσκο, φρόντισε να γνωρίζεις καλά τους ανθρώπους που θα σε ακολουθήσουν. Τόσο καλά, ώστε να είσαι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν “χαζές” παρεξηγήσεις, αλλά αμοιβαία κατανόηση και σωστή επικοινωνία. Κάντε μια καλή συνεννόηση προτού αναχωρήσετε. Βεβαιωθείτε ότι μοιράζεστε παρόμοια ενδιαφέροντα και ότι πάνω-κάτω σκοπεύετε να ακολουθήσετε κοινό πρόγραμμα. Δεν έχει νόημα να είστε μαζί, αλλά να μην είστε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διακοπές είναι μια πολύ προσωπική -και ιερή- υπόθεση και ο καθένας αξίζει να τις περάσει όπως επιθυμεί. Και σε τελική ανάλυση, δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι με τον χ και την ψ δεν μπορούμε πάμε διακοπές, χωρίς αυτό να τους κάνει “λιγότερο” φίλους μας. Απλώς έχουμε διαφορετική αντίληψη για το καλοκαίρι και μας αρέσει να κάνουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

#swse_mia_parea_ki_ena_kalokairi

* Η Χαρά Μαγγουριώτου σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και ασχολείται με τη αρθρογραφία και την επιμέλεια κειμένων. Αγαπάει τη μόδα και τα “σωστά” ελληνικά, γιατί πιστεύει ότι αμφότερα αποκαλύπτουν την κουλτούρα του ανθρώπου.