Life Tips

My secret garden

[cresta-social-share]

Καλντερίμια υπάρχουν πολλά...

Μα σαν κι αυτό κανένα. Γιατί αυτό το καλντερίμι είναι στολισμένο με ελιές και όμορφες κληματαριές. Μοσχοβολάει από τα γιασεμιά, τις τριανταφυλλιές και τα μυρωδικά. Είναι ποτισμένο με αγάπη, ταλέντο και μεράκι. Αυτό είναι το “Καλντερίμι”. Και δικαιολογεί απόλυτα το όνομα του, στο γραφικό πέτρινο μονοπάτι του.

The concept

φωτο_2

Όλα ξεκίνησαν όταν η αποκέντρωση ήταν η καλύτερη επιλογή για την δημιουργό του. Αν και παιδί της πόλης, αγαπούσε πολύ τον τόπο καταγωγής της. Κάπως έτσι πήρε την μεγάλη απόφαση να ενισχύσει την -γενικευμένη πλέον- τάση που λέγεται “επιστροφή στις ρίζες”. Η επαφή με τη φύση και η ηρεμία του οικισμού δημιούργησαν, όπως χαρακτηριστικά μας είπε, το ησυχαστήριό της. Και εκεί μεγαλούργησε!

Γιατί το Καλντερίμι δεν είναι ένα κατάστημα με την κοινή έννοια του όρου ∙ είναι θέση και ψυχή. Είναι μια ακόμη περίπτωση εξαιρετικής επιχειρηματικής -και όχι μόνο- κίνησης στα χρόνια της κρίσης. Είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που μας υπενθυμίζει το γνωστό  -και πολύ αληθινό- “άμα θέλει ο άνθρωπος...”. Είναι η επιτομή του “αγαπώ αυτό που κάνω”.

 It’s all Greek to me

φωτο_3

Ο εσωτερικός του χώρος είναι διακοσμημένος με αντίκες και πλακάκια περασμένων δεκαετιών, χαρακτηριστικά δείγματα του γούστου αλλά και των επιρροών της ιδιοκτήτριάς του. Εκεί θα δεις πρωτότυπα, ελληνικά και αποκλειστικά χειροποίητα αντικείμενα διακόσμησης, κοσμήματα και είδη δώρου, διαλεγμένα ένα προς ένα από την ίδια και πάντα με ένα στόχο: την επαφή του κόσμου με εξαιρετικούς Έλληνες δημιουργούς και την προβολή -εντός και εκτός συνόρων- της αξιοθαύμαστης τεχνικής τους στο τομέα της κεραμικής, του υφάσματος και της κατασκευής κοσμημάτων.

Αυτή είναι τελικά και η μαγική συνταγή: το να μπορεί κανείς να μεταφέρει νοσταλγικά την ιστορία του τόπου του και ταυτόχρονα να αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό και την τέχνη, όπως διαμορφώνεται σήμερα. Έτσι. Γιατί πρέπει να παινεύουμε το σπίτι μας, εκεί που το αξίζει.

Get to know us better

φωτο_4

Όταν τη ρωτήσαμε ποιοι είναι οι λόγοι που ο χώρος αυτός έχει ήδη αγαπηθεί τόσο πολύ, απάντησε ως εξής: «Η αγάπη και το μεράκι μου για τη δουλειά μου είναι αυτό που προσελκύει τους ανθρώπους. Και το σημαντικότερο είναι ότι φεύγοντας, αισθάνομαι πως κι εκείνοι έχουν αγαπήσει αυτόν τον χώρο. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα, αλλά και η μεγαλύτερη επιτυχία.» #life_tips

Αν είσαι τυχερός, θα πιεις ελληνικό καφέ από τα χεράκια της Στέλλας στην εκπληκτική αυλή της και θα απολαύσεις την υπέροχη θέα. Της αρέσει πολύ να μοιράζεται με τους επισκέπτες της την ιστορία του Παρθενώνα και σίγουρα θα χαρεί να σε διαφωτίσει. Για να μη σου πω, ότι θα μαζέψεις και μούρα από τις δύο τεράστιες μουριές της.

Πολλοί λένε ότι σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Ούτε σαν το Καλντερίμι.

*Το Καλντερίμι ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2013. Θα το συναντήσεις στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριουδάκι με πανέμορφα διατηρητέα σπίτια, μοναδική θέα, αρκετή δροσιά και φιλόξενους ανθρώπους. Περισσότερες λεπτομέρειες, εντός.

 

* Η Χαρά Μαγγουριώτου σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και ασχολείται με τη αρθρογραφία και την επιμέλεια κειμένων. Αγαπάει τη μόδα και τα “σωστά” ελληνικά, γιατί πιστεύει ότι αμφότερα αποκαλύπτουν την κουλτούρα του ανθρώπου.