Life Tips

Μαμάκα, μανούλα, μαμά...

[cresta-social-share]

Το γεγονός ότι αυτό το εξάμηνο είμαι εκτός Ελλάδος και δεν έχω κάνει ούτε Πάσχα, ούτε ένα σωρό γενέθλια και γιορτές με την "μαμούλα" μου (όπως με άπλετο πάθος την αποκαλούσα μικρή!)  και την οικογένειά μου μπορεί να φανεί στις παρακάτω σειρές του άρθρου! Έντονοι συναισθηματισμοί! Ξέρετε… και μας πιάνουν τα υπαρξιακά μας τέτοιες μέρες και άντε να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας μετά.

Εσείς τι δώρο θα κάνετε φέτος στη μαμά σας ή αν είστε μανούλα τι θα κάνετε για τα παιδακουλίνια σας; Ναι, τα «τερατάκια» σας που χωρίς αυτά η ζωή σας θα ήταν άδεια, παραδεχτείτε το! Είστε κι εσείς το "τερατάκι" της δικής σας μαμάς και πάω στοίχημα ο τι θα γύριζε τον κόσμο ανάποδα για μια αγκαλιά και ένα φιλί σας! Το ιδανικότερο δώρο!

Δεν είναι δύσκολο να σηκώσετε το τηλέφωνό και να τηλεφωνήσετε «σπίτι»! Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε, πόσο απασχολημένοι είστε, πόσο μακριά από το πατρικό σας μένετε ή πόσα παιδιά έχετε εσείς οι ίδιοι. Δεν γιορτάζουν μόνο οι μαμάδες μας σε αυτή τη γιορτή. Γιορτάζει αυτός ο ξεχωριστός δεσμός που έχουμε ο καθένας από εμάς με τη δική του, ολόδική του μαμά!

μαμι (5)

Αυτό το «μοναδικό δέσιμο» που χτίζεται τις πρώτες μόλις στιγμές που το νεογέννητο μωράκι ακουμπάει στην αγκαλιά της μαμάς του. Η κάθε μαμά θυμάται χαρακτηριστικά αυτές τις στιγμές για το κάθε της μωρό! Με άπλετη τρυφερότητα και συγκίνηση διηγείται κάθε φορά αυτή την μοναδική εμπειρία της ζωής της στα παιδιά της ακόμη κι όταν αυτά μεγαλώσουν και φύγουν ακολουθώντας τα όνειρα τους.

Αυτό το ισχυρό δέσιμο λοιπόν αναπτύσσεται και τροφοδοτείται μέσω των αισθήσεων. Το ξέρατε ότι η αγκαλιά με τη μαμά σας είναι η πιο φυσική και αυθόρμητη φυσική επαφή δεδομένου ότι την καθοδηγεί το φυσικό ένστικτο προστασίας και γονικής φροντίδας; Και αυτή είναι μια πραγματικά αμοιβαία σχέση! Όπως το μωρό αντλεί τη φροντίδα και την αγάπη των γονιών του, έτσι και η μαμά και ο μπαμπάς αντλούν αγάπη από το μωρό τους.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσατε πάνω στο βίντεο, που κάνει το γύρω του διαδικτύου εδώ και λίγες βδομάδες, όπου τα παιδάκια με δεμένα μάτια αναγνωρίζουν τη δική τους μαμά ανάμεσα σε καμιά δεκαριά άλλες γυναίκες. Το άγγιγμα και η μυρωδιά της μαμάς μας είναι ξεχωριστά. Ξυπνάνε υποσυνείδητα μοναδικά ένστικτα στον καθένα μας.

μαμι (4)

Και ποια μαμά δεν έχει έρθει πάνω από το κεφάλι σας όταν κοιμάστε, όσο και να είστε 20 – 25 χρονών, και έχετε γυρίσει το πρωί από έξοδο ή από δουλειά και σας χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά μην τυχόν και σας ξυπνήσει. Θέλει να καθίσει λίγο ήσυχη να σας χαζέψει πώς μεγαλώσατε, πόσο αλλάξατε, αλλά πάντα της μοιάζετε!

Και μετά θα πάει προς την κουζίνα να σας φτιάξει τίποτα να μη σηκωθείτε και δεν βρείτε κάτι τις να τσιμπήσετε. Και θα σκέφτεται  πόσα έχετε καταφέρει, πόσο περήφανη είναι, με πόσο κόπο σας έδωσε όσα σας έδωσε και πως θα το ξανάκανε όσες φορές χρειαζόταν… Θα συγκινείται και λιγάκι εκεί πάνω από τον ελληνικό που σας φτιάχνει! Πάντα κουπάτο γιατί το μικρό φλιτζάνι ποτέ δεν σας είναι αρκετό!

Μην ξεχνάτε κάτι τέτοιες στιγμές που λαγοκοιμάστε αλλά νιώθετε την παρουσία της! Είναι πάντα εκεί. Είτε το ξέρετε είτε όχι. Είναι εκεί και φυλάει τα νώτα σας. Θα σας προειδοποιήσει για τα πάντα. Γιατί τα ένστικτά της δεν είναι ποτέ λανθασμένα. Γιατί όταν πρόκειται για «το μικρό της» όσο χρονών κι αν φτάσει αυτό, θα είναι πάντα το τερατάκι της που έπαιζε με το λάστιχο στο μπαλκόνι και γινόταν μούσκεμα, που έπεσε με το ποδήλατο κατεβαίνοντας με φόρα μια κατηφόρα, που ξέχασε να φέρει το φυλλάδιο με τις ασκήσεις από το σχολείο, που δε θυμήθηκε τι ώρα έπρεπε να γυρίσει και εκείνης της είχαν κοπεί τα γόνατα από την αγωνία.

μαμι (1)

Κάθε φορά που ψήνονταν το μέτωπό σας σας έπαιρνε στο μεγάλο κρεβάτι και ψευτοκοιμόταν δίπλα σας. Πετάγονταν κάθε ένα τέταρτο να σας δει. Κάθε φορά που γυρίζατε με κλάματα από το σχολείο σας παρηγορούσε και σας σκούπιζε. Κάθε φορά που φοβηθήκατε να κάνετε ένα μεγάλο βήμα σας παρακινούσε και σας έδινε κουράγιο και θάρρος. Μη ξεχνάτε τις νύχτες και τις μέρες που δούλευε για να μη σας λείψει τίποτα, για να σας δώσει όσα στερήθηκε, αλλά και όσες φορές πατήσατε εκεί που είχε σφουγγαρίσει ή γεμίσατε ψίχουλα τον καναπέ που μόλις είχε τινάξει το κάλυμμά του.

Κάπου εδώ χαμογελάτε τώρα! Σκέφτεστε τις ζαβολιές σας και την υπερβολική μαμά σας που είχε και φυσικά έχει μανία με την καθαριότητα. Κάθε φορά που σας μάλωνε και σας κατσάδιαζε με όλες τις κοινότυπες φράσεις των ελληνίδων μαμάδων (Αγαπητή αναγνώστρια! Όταν θα φτάσεις να ακούσεις τον εαυτό σου να το λέει στο δικό σου «τερατάκι» τότε θα δικαιωθεί η διαχρονική μανούλα σου!). Κάθε φορά που δεν μπορούσατε να καλέσετε άλλο παιδάκι στο σπίτι γιατί δεν ήταν συμμαζεμένο.

Για όσες έχετε ήδη από ένα, δύο, τρία «τερατάκια» να κυνηγάτε, να συγκινήστε και να αγχώνεστε - κοινώς το ζείτε τώρα όλο αυτό - μη ξεχνάτε να παρατηρείτε το μωρό σας. Να το παρατηρείτε όσες δουλειές και υποχρεώσεις κι αν έχετε. Να ξέρετε κάθε ίντσα από το δερματάκι του απ’ έξω και να του λέτε σ' αγαπάω! Τα φιλιά και τα χάδια είναι που χτίζουν τρυφερότητα στη σχέση σας, της δίνουν δύναμη και την τελειοποιούν! Παίξτε με το μωρό σας, κάντε ζαβολιές μαζί, κρυφτείτε, τρέξτε, γελάστε!

μαμι (3)

Μάθετέ του πράγματα! Πάρτε τα παιδιά σας απ’ το χέρι και πάτε βόλτα σε πάρκα και δείξτε τους λουλούδια και πασχαλίτσες. Βάλτε τα να σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα κέικ ή κουλουράκια ή τη σαλάτα για το μεσημεριανό τραπέζι. Δείξτε τους ότι είναι σημαντικά, ότι το εκτιμάτε, ότι το θέλετε να του μάθετε πράγματα με τόση αγάπη και αφοσίωση. Η σχέση σας χτίζεται μέσα από το κάθε τι απλό ακόμη και από ένα απόγευμα που θα βρέχει και θα χουζουρεύετε πάνω στους καναπέδες χωρίς να κάνετε τίποτα.

Ίσως η μυρωδιά της βροχής από τότε και μετά πάντα να τους θυμίζει εκείνο το χουχουλιάρικο απόγευμα και την αγκαλιά σας!

Για τη γιορτή σας ίσως σας φτιάξουν κάρτα στο σχολείο την οποία θα έχουν πασαλείψει με μπόλικη χρυσόσκονη. Ίσως σας φέρουν λουλούδια που τα έκοψαν από κάποιο κήπο χαχανίζοντας στο δρόμο. Μπορεί πάλι να επιχειρήσουν να σας φτιάξουν πρωινό και εσείς να βρείτε την κουζίνα βομβαρδισμένη! Ίσως σας κάνουν έκπληξη με μπαλόνια ή δωράκι ή οτιδήποτε! Το πώς και πόσο θα προσπαθήσει το παιδί σας να κάνει ξεχωριστή αυτή τη μέρα είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που περιμένει είναι η δική σας ανταπόκριση!

μαμι (2)

Εσείς σκεφτείτε μόνο τι θα κάνετε για τη δική σας μανούλα! Η μέρα αυτή οφείλει να είναι ξεχωριστή και για τη δική σας μαμά!

* η είναι τελειόφοιτη Δημοσιογραφος του Παντείου, Αριχσυντάκτις της στήλης Life του HashMag και Επιμελήτρια ύλης στο Chill-Out