Life Tips

Διαβάστε έξω! Πως το κάνουν στον Κόσμο, πως το κάνουμε εμείς

[cresta-social-share]

Ένα βιβλίο είναι πιο απολαυστικό όταν διαβάζεται σε εξωτερικό χώρο. Αυτό είχαν στο μυαλό τους οι Ρώσοι, όταν αποφάσισαν να υλοποιήσουν την ιδέα. Έτσι δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό στούντιο Ruetemple, το οποίο έστησαν σε εξωτερικούς χώρους της Μόσχας. Υπαίθριες βιβλιοθήκες που κλέβουν την καρδιά κάθε περαστικού και κάθε κλασσικού βιβλιοφάγου!

αρχείο λήψης

Φυσικά, χρησιμοποιούνται καλύτερα με ηλιόλουστο καιρό αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια ωραία ιδέα που κοσμεί πολλά πάρκα της πόλης και συνδυάζει design και γνώση.

Πάμε τώρα λίγο παραπέρα στην κεντρική Ευρώπη! Στα τέλη του 90, η Γερμανία γεμίζει από βιβλιοθήκες του δρόμου με αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθούν το παράδειγμά της κάποια χρόνια αργότερα. Οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες που πρωτοέκαναν το ντεμπούτο τους στις αρχές του 90 στην Αυστρία από τους καλλιτέχνες Clegg & Guttmann έχουν πλέον γίνει καθημερινότητα για τους Ευρωπαίους!

vivliothikh-germania-2

Το 2009, η ιδέα εξαπλώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τον Todd Bol, έναν απλό κάτοικο της Ουισκόνσιν. Ο Bol κατασκευάζει και τοποθετεί μία ανταλλακτική βιβλιοθήκη, ένα ξύλινο μικρό σπιτάκι, στην αυλή του σπιτιού του ως φόρο τιμής στην μητέρα του.

vivliothikh_hpa

Τέσσερα χρόνια μετά, όλες οι πολιτείες της Αμερικής μοιράζονται την ιδέα του, “Little Free Library” καθώς τοποθετούνται παραπάνω από 2.000 βιβλιοθήκες, οι οποίες λειτουργούν στα πλαίσια της κάθε γειτονιάς και μοιάζουν άλλοτε με μικρά σπίτια και άλλοτε με φωλιές πουλιών.

Άνοιξη μπαίνει λοιπόν και στην δική μας χώρα, κι ας μην έχουμε ολόκληρες βιβλιοθήκες όπως στη Μόσχα, δεν σημαίνει ο τι πρέπει να χάνουμε ευκαιρία! Ας πάρουμε από ένα βιβλίο στο χέρι και ας επιχειρήσουμε να επισκεφθούμε το κοντινότερο πάρκο ή άλσος στο σπίτι μας ή το αγαπημένο (μας ανάλογα το κατά πόσο είναι εύκολη η πρόσβαση για τον καθένα).

Στην Ελλάδα μας υπάρχουν όμως  Ανταλλακτικές βιβλιοθήκες συνολικά οκτώ θάλαμοι  (τρεις στην Αθήνα, μία κινητή σε όλο το λεκανοπέδιο και τέσσερις, νεότερες, στα Χανιά). Οι αρχιτέκτονες τους Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής εμπνεύστηκαν από το εξωτερικό και της έφεραν και στους δικούς μας δρόμους ξεκινώντας δοκιμαστικά πριν λίγα χρόνια από την Κηφισιά στην Αθήνα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις εντοπίσετε και να τις εμπλουτίσετε ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να εμπλουτίσετε και το δικό σας κατάλογο με διαβασμένα βιβλία από αυτές!

vivliothiki_xania

 

Πλέον εξαπλώνονται παντού και καλά κάνουν!

Χρειαζόμαστε περισσότερες νέες ιδέες. Ευρηματικές! Να γεμίσουμε τα πάρκα μας και το πράσινό μας! Να προωθήσουμε τόσο τη  γνώση όσο και την τέχνη!

* η είναι τελειόφοιτη Δημοσιογραφος του Παντείου, Αριχσυντάκτις της στήλης Life του HashMag και Επιμελήτρια ύλης στο Chill-Out