Life Tips

Mission: Careerist in process!

[cresta-social-share]

Από πολύ μικρή ηλικία, καλώς ή κακώς,  μπαίνουμε στο παιχνίδι της επιτυχίας. Ξεκινάμε να μετράμε, να τραγουδάμε, να μαθαίνουμε ορθογραφία, χορό, να παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο ή άθλημα, μια ξένη γλώσσα. Όλα μας τα όνειρα και οι επιθυμίες περιστρέφονται γύρω από τη στιγμή της επιτυχίας. Όλες οι παιδικές αναμνήσεις αφυπνίζονται στο χειροκρότημα στο τέλος της θεατρικής παράστασης. Στην υπόκλιση! Στο χαμόγελο! Στην περηφάνια που φούσκωνε το παιδικό μας στηθάκι και μας γέμιζε άπλετη αγαλλίαση!

φωτο 1

Μεγαλώνοντας αναπτύξαμε δικούς μας τρόπους και μεθόδους να μαθαίνουμε πιο εύκολα κάτι καινούριο! Να αφομοιώνουμε πιο γρήγορα για να πάμε κατευθείαν στο επόμενο και στο παρεπόμενο και πάει λέγοντας! Βρήκαμε τι μας αρέσει, τι μας ενδιαφέρει, τι είναι εκείνο που απεχθανόμαστε, σε τι δεν είμαστε και τόσο καλοί και ποιο είναι το ταλέντο μας! Ανακαλύψαμε και ανακαλύπτουμε συνεχώς τον εαυτό μας! Σε ένα αδιάκοπο παιχνίδι που λέγεται ζωή και καθημερινά απαιτεί την ενέργειά μας, την ψυχή και το είναι μας και φυσικά σοβαρές ποσότητες καφέ για να ανταντεπεξέλθουμε!

Χαλάλι της όμως! Για τη στιγμή της επιτυχίας. Για τη στιγμή της διάκρισης!  Για αυτή τη μικρή στιγμή της αιωνιότητας που παλεύουμε να αιχμαλωτίσουμε και να την κάνουμε δική μας. Για το όνειρο! Για όλους τους ονειροπόλους που αρνούνται να το βάλουν κάτω και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια! Για την περηφάνια! Εκείνη που όσο χρονών κι αν είμαστε θα κάνει στα χείλη μας να σκάει εκείνο το αθώο παιδικό χαμογελάκι στην υπόκλιση της θεατρικής παράστασης!

Και συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στη σχολή, στα αγγλικά, στα ιταλικά, τα γαλλικά, την κιθάρα, το πιάνο, το κολυμβητήριο, σε σεμινάρια, σε συνέδρια, εργαστήρια, παραστάσεις, παρουσιάσεις και τα λοιπά, και τα λοιπά…

Post its στο ψυγείο, στα ντουλάπια, στον καθρέφτη! Post its παντού! Να μας θυμίζουν τι έχουμε να κάνουμε, τι έχουμε να διαβάσουμε, τι να μην παραλείψουμε, lists to do!

φωτο 2

Τόσο ο φόβος της αποτυχίας, όσο και η χαρά και ο ενθουσιασμός της επιτυχίας, αντίστοιχα, φαίνεται να αυξάνουν τις σωματικές και ψυχολογικές μας ικανότητες. Η κατάλληλη  ένταση με την οποία βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα είναι ικανή να μας βοηθήσει στο να επιτύχουμε χωρίς να μας δημιουργήσει περεταίρω  προβλήματα (έχει αρκετά η καθημερινότητα του καθενός μας δεν χρειαζόμαστε άλλα!).

Εξωτερικοί πυροδότες  παίζουν μεν την  ρόλο στην ψυχολογία μας, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι που δεν καθορίζεται από αυτούς. Η ψυχική δύναμη του καθενός. Αυτή που τον ωθεί προς την επιφάνεια, προς τους στόχους, το όνειρο! Το πόσο σταθερός και επίμονος χαρακτήρας είναι. Πόσο διατεθειμένος είναι να φτάσει στην κορυφή, τι έχει να θυσιάσει γι’ αυτή και κατά πόσο ταπεινά συναισθήματα κρύβει.

φωτο 3

Χαρακτηριστικά Επιτυχημένου Ατόμου

Η δημιουργικότητα, οι ηγετικές ικανότητες, η ηθική ακεραιότητα, η συνεργασία και η παρουσία στον εργασιακό χώρο αποτελούν σημαντικές παραμέτρους καθοριστικής σημασίας στην επιτυχία ενός ατόμου στην εργασία του. Σύμφωνα με τις έρευνες του ψυχολόγου Joyce Hogan, PhD, του Πανεπιστημίου της Tulsa (ΗΠΑ), αυτές είναι οι ιδιότητες οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με την προσωπικότητα παρά με την ευφυΐα του ατόμου.

Το κλειδί της επιτυχίας

Η ευσυνειδησία ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, δηλαδή το να είναι κανείς υπεύθυνος, αξιόπιστος, οργανωμένος και επίμονος, είναι ένα γενικό, αλλά ταυτόχρονα το πιο βασικό,  χαρακτηριστικό της επιτυχίας.

φωτο 4

Ο ρόλος της φιλοδοξίας

Γεννιέται κανείς φιλόδοξος ή γίνεται; Σύμφωνα με πάμπολλα δεδομένα ερευνών το πόσο φιλόδοξο είναι ένα άτομο έχει να κάνει κατεξοχήν με το πόσο καλά τα πάει στην εργασία του, στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται και κατά πόσο  ξεχωρίζει σε αυτό. Για να μπορέσει όμως  να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες του θα πρέπει πάνω απ’ όλα  να είναι ρεαλιστής και να γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις του αντικειμένου του. Σημαντικό παράγοντα επίσης αποτελεί η ευελιξία, δηλαδή η ικανότητα του ατόμου να  προσαρμόζει στην πραγματικότητα τις φιλοδοξίες του, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζει και τη στρατηγική του.

« Και κάτι σαν επίλογος… Έχε εμπιστοσύνη στη ζωή, ξέρεις τι κάνει. Ξέρει τι φέρνει, τι παίρνει πίσω… Βρες μόνο τι θέλει να σου πει με τις πράξεις της. Μη μετανιώσεις για τίποτα. Ποτέ. Μόνο για την αδράνεια.»

φωτο 5

 

* η είναι τελειόφοιτη Δημοσιογραφος του Παντείου, Αριχσυντάκτις της στήλης Life του HashMag και Επιμελήτρια ύλης στο Chill-Out