Life Tips

Ο πειρασμός της τύχης

[cresta-social-share]

Σε μια κοινωνία που το χρήμα αναδεικνύεται ως ύψιστο αγαθό καταβαραθρώνοντας την ίδια στιγμή κάθε παραδοσιακή αξία, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα πολλαπλά τζακ ποτ στο Τζόκερ έχουν οδηγήσει σε μία φρενίτιδα που φτάνει τα όρια της υστερίας. Το θέμα έχει απασχολήσει μικρούς και μεγάλους  και έχουν αφιερωθεί αρκετές ώρες συζήτησης ανάμεσα στις παρέες τις τελευταίες ημέρες για το σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής παιξίματος θεωρώντας ότι είναι πιο πολύ ένα παιχνίδι ικανότητας παρά τύχης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους ένα τέτοιο τεράστιο χρηματικό ποσό ξεπερνά τα πιο τρελά όνειρά τους και φαντάζει πραγματικά ουτοπικό. Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι εάν κάποιος το αποκτήσει, θα παραιτηθεί από τη δουλειά, θα βοηθήσει τους δικούς του, θα αγοράσει ένα σπίτι ή ένα ακριβό αυτοκίνητο, θα κάνει ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο και θα δώσει και κάποιο μέρος σε φιλανθρωπίες. Η επίμονη αναζήτηση του εύκολου πλουτισμού είναι σίγουρα ενδεικτική της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης των ανθρώπων από τη ζωή τους. Λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά απολαμβάνουν ποιότητα ζωής στις μέρες μας απαλλαγμένοι από προβλήματα κι έγνοιες, χαίρονται να πηγαίνουν στη δουλειά  τους κι αμείβονται ικανοποιητικά για το έργο που παράγουν. Για όλους τους υπόλοιπους –που μάλλον σήμερα θεωρούνται τυχεροί που δουλεύουν!- οι ώρες εργασίας μοιάζουν περισσότερο με καταναγκαστική δραστηριότητα, από την οποία αναμένουν σε πολλές περιπτώσεις να κακοπληρωθούν ή να πληρωθούν καθυστερημένα, όμως οι συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής. Δεδομένων των καθημερινών προβλημάτων και των αναγκαστικών επιλογών, η δουλειά δεν αποτελεί πηγή προσωπικής ικανοποίησης και δημιουργικότητας αλλά ρουτίνα και πιεστικό χρόνο.

Σε έναν τέτοιον ορίζοντα η προοπτική απόκτησης ενός αμύθητου ποσού είναι περισσότερο από ποτέ ένας λόγος να ελπίζεις στην τύχη. Στη «μάχη» δεν ρίχνονται μόνο οι συνήθεις καταχρηστικοί παίκτες αλλά και περιστασιακοί, άνθρωποι που ίσως για πρώτη φορά δοκιμάζουν την τύχη τους ψάχνοντας μια ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους. Βέβαια, η τύχη κρύβει πολλές παγίδες κι ενδεχομένως, οι οποιεσδήποτε στρατηγικές να μην έχουν κανένα νόημα αφού σε τέτοιου είδους παιχνίδια δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι λογικές αρχές που διέπουν την καθημερινότητά μας. Η ψυχολογία επισημαίνει ότι υπάρχουν παίκτες που οργανώνουν το παίξιμό τους με βάση την αρχή αιτίου-αποτελέσματος ακολουθώντας κάποια λογική σκέψη για να αυξήσουν τις πιθανότητες για κέρδος. Η ψευδαίσθηση του ελέγχου οδηγεί σε μια υπερεκτίμηση των πιθανοτήτων με αποτέλεσμα οι παίκτες να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και να εθίζονται περισσότερο. Το θέμα είναι, όμως, ότι  η τύχη δεν υπακούει στους κανόνες της λογικής, οπότε τέτοιες στρατηγικές μάλλον είναι χάσιμο χρόνου.

Σίγουρα τα ανεξάντλητα χρήματα δεν μπορούν να φέρουν την απόλυτη ευτυχία κι αυτό φαίνεται εάν ανατρέξουμε στη ζωή πάμπλουτων ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν με την περιουσία τους να έχουν τελικά έναν υγιή και μακρύ βίο κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα ή σε περιπτώσεις ανθρώπων που έγιναν εκατομμυριούχοι εν μια νυκτί μέσα από τυχερά παιχνίδια, τους οποίους η τύχη τούς εγκατέλειψε μετέπειτα στη ζωή τους ή κατέληξαν απένταροι. Πολλές φορές, λοιπόν,  ο παράδεισος μπορεί να είναι απατηλός. Τα χρήματα πάντως μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη κι αυτό από μόνο του είναι ένας καλός λόγος για να υποκύψουμε στον πειρασμό της τύχης. Αρκεί να μην ξεχνάμε ότι «ο πλούτος είναι ασθενής άγκυρα», όπως έλεγε κι ο Έλληνας Πυθαγόρας.