Life Tips

Η Μελαγχολία του Σεπτέμβρη

[cresta-social-share]

Το φθινόπωρο έκανε πραγματικά αισθητό τον ερχομό του, αφού ο Σεπτέμβριος ήρθε κι έφερε μαζί  τα  πρωτοβρόχια. Αυτές τις φθινοπωρινές μπόρες που στο τελείωμά τους αφήνουν μια νοσταλγική  μυρωδιά στο χώμα σηματοδοτώντας λίγο πολύ το τέλος του καλοκαιριού και των διακοπών. Για τους περισσότερους, η περίοδος αυτή περιλαμβάνει την επιστροφή στη ρουτίνα της καθημερινότητας και το άγχος των υποχρεώσεων. Πολλές φορές, μάλιστα, συνοδεύεται από μία ελαφριά μελαγχολία, καθώς  αφήνουμε πίσω την ξεγνοιασιά των προηγούμενων ημερών και τις ωραίες στιγμές και πρέπει πάλι να προσαρμοστούμε στους ρυθμούς της πόλης και να βάλουμε τη ζωή μας στα καλούπια, από τα οποία με πολλή ευχαρίστηση την είχαμε βγάλει για λίγο καιρό.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι βέβαια κάτι πρωτόγνωρο και η επιστήμη δίνει τη δική της εξήγηση. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πρόκειται για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder), μία μορφή κατάθλιψης που  εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς μικραίνει η διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, την άνοιξη ή το καλοκαίρι το φως και ο ήλιος τονώνουν περισσότερο τη διάθεσή μας και δεν παρατηρούνται τόσο έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις.  Πέρα από την πεσμένη διάθεση, η συγκεκριμένη διαταραχή εκδηλώνεται και με  έντονη κούραση, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό, επιβράδυνση στις κινήσεις και στο λόγο μας. Δεν είναι, ωστόσο, κάτι ανησυχητικό γιατί πρόκειται για μία παροδική φάση που βιώνουμε τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου και δεν σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Έχοντας, λοιπόν, γνώση της κατάστασης μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα για να  αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις  και την πεσιμιστική διάθεση που μας καταλαμβάνουν τη φθινοπωρινή περίοδο. Καταρχάς, ας μην ξεχνάμε ότι για αρκετούς οι διακοπές τώρα αρχίζουν, καθώς είναι από τους τυχερούς που μπορούν να κάνουν διακοπές το Σεπτέμβριο και να απολαύσουν τον προορισμό τους με λιγότερο κόσμο και καλύτερες τιμές. Όσο για τους υπόλοιπους που έχουν επιστρέψει στη βάση τους, το διάστημα αυτό προσφέρεται για την υλοποίηση σχεδίων και στόχων που με αισιοδοξία, φιλοδοξία και  φαντασία συζητήθηκαν και σχηματοποιήθηκαν θεωρητικά την περίοδο των διακοπών. Είναι ώρα να γίνουν πράξη! Αρχής γενομένης από το να φτιάξει ο καθένας  το ημερήσιο πρόγραμμά του προσπαθώντας να εντάξει μια δραστηριότητα ή ασχολία που τον ευχαριστεί.

Μια άλλη ιδέα για την τόνωση της ψυχολογίας είναι η συνάντηση με φίλους. Και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από το να συζητήσουμε τα νέα των διακοπών, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να χαζέψουμε φωτογραφίες και φυσικά, να προβληματιστούμε παρέα για τα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα που έρχεται. Επίσης, μια ανανέωση στο σπίτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή της διάθεσης και να μας κάνει να συμφιλιωθούμε με το χώρο μας που,  λόγω του ότι τελείωσαν οι διακοπές και γυρίσαμε στα ίδια, μοιάζει τόσο αφιλόξενος και ανιαρός. Και δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψουμε χρήματα για κάτι τέτοιο, με απλά πράγματα και μικρές ανακατατάξεις μπορούμε να κάνουμε το περιβάλλον μας πολύ πιο ευχάριστο.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Οπότε καλό θα ήταν να μην αφήνουμε την αναβλητικότητα και τον αρνητισμό να βάζουν φρένο στη δημιουργικότητά μας. Με θετική ενίσχυση τις όμορφες καλοκαιρινές στιγμές κι εμπειρίες, είναι η ώρα να προσπαθήσουμε για την ευόδωση των σχεδίων μας.