Breakfast time: Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Τώρα που οι διακοπές σου τελείωσαν (οι δικές μου σίγουρα) και αν δεν τελείωσαν θα τελειώσουν σύντομα, θα μπεις πάλι στην ρουτίνα της δουλειάς, σχολής, σχολείου. Είναι λοιπόν η ευκαιρία να εντάξεις στο πρόγραμμα σου σωστές συνήθειες. Αν είσαι από αυτούς που φεύγουν από το σπίτι χωρίς πρωινό πίνοντας ένα καφέ (και αν είναι nescafe ακόμα χειρότερα) αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα μετά από μια 8ωρή νηστεία και είναι πολύ σημαντικό γιατί σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αρχίσεις την μέρα σου. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδία που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο καθώς ένα καλό πρωινό μπορεί να βελτιώσει την μνήμη, την συγκέντρωση, να επηρεάσει θετικά τη διάθεση σου και να μειώσει το στρες.

Ένα κάλο πρωινό μειώνει την όρεξη για μεγάλες ποσότητες φαγητού και δεν θα καταναλώσεις ανθυγιεινά σνακ μέσα στη μέρα. Το πρωινό ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και για αυτό οι άνθρωποι και τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό συνήθως ζυγίζουν λιγότερο από όσους το παραλείπουν.

Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν πρωινό είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ίωση ή κρυολόγημα αυτό ίσως γιατί το πρωινό είναι μια καλή ευκαιρία να πάρεις απαραίτητα συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.

foto 2
πρωτεΐνες και υδατάνθρακες οι καλύτερες πηγές ενέργειας

Ένα σωστό πρωινό πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ολικής άλεσης και φρούτα

Πρωτεΐνες: οι τροφές με πρωτεΐνες είναι εκείνες που θα σε χορτάσουν περισσότερο και θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις την όρεξη σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλή πηγή πρωτεϊνών είναι τα γαλακτοκομικά, το αυγό, άπαχη γαλοπούλα, ζαμπόν και τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Υδατάνθρακες ολικής άλεσης: θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι (τα καύσιμα του οργανισμού) και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθάνε στον κορεσμό. Μπορείς να βάλεις στο πρωινό σου δημητριακά πρωινού, κριθαρένια παξιμάδια, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές, βρώμη. Μπορείς να τα συνδυάσεις με γάλα, γιαούρτι, γαλοπούλα και τυρί, με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι ακόμα και με ταχίνι ή φιστικοβούτυρο.

Φρούτα: θα σου δώσουν απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αν δεν είσαι φαν των φρούτων, το πρωινό είναι ένας εύκολος τρόπος να τα καταναλώσεις. Μπορείς να τα καταναλώσεις σκέτα ή να προσθέσεις κομματάκια φρούτων στα δημητριακά σου η στο γιαούρτι σου, να φτιάξεις υγιεινά σμούθις ή απλούς χυμούς.

foto 3

Αν πάλι δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό και δεν θες θυσιάσεις έστω και λίγα λεπτά ύπνου, μπορείς να πάρεις το πρωινό στο γραφείο ή στο δρόμο. Μερικές καλές επιλογές για σένα είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα κομμάτι τυρί, γάλα και κρακεράκια ολικής, ένα ποτήρι χυμό και 2 φρυγανιές, ένα γιαούρτι και ένα φρούτο, ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί.

Το «Κακό» πρωινό

Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα γλυκά γιατί ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και θα πεινάσεις σύντομα. Αν πάλι πάρεις κάτι γλυκό για πρωινό φρόντισε να το συνδυάσεις με πρωτεΐνη, π.χ. να πιείς ένα ποτήρι γάλα ή να φας ξηρούς καρπούς που περιέχουν καλά λιπαρά οξέα. Σίγουρα ένα κακό πρωινό είναι καλύτερο από καθόλου πρωινό.

Αν έχεις να κάνεις πρωινή γυμναστική σίγουρα δεν θες να πας φαγωμένος, αλλά φρόντισε να φας όμως κάτι μικρό για να έχεις περισσότερη αντοχή και απόδοση όπως μια μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών ή δυο φρυγανιές. Φρόντισε μέσα στις δύο ώρες αφού τελειώσεις την γυμναστική να φας και να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες.

Προβιωτικά και Πρεβιωτικά: τα καλά βακτήρια

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί είναι βλαβεροί για την υγεία μας,  θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η ζωή ενός φυσιολογικού οργανισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη των καλών βακτηρίων.

Στο έντερο μας φυσιολογικά κατοικούν εκατομμύρια βακτήρια (ονομάζονται φυσιολογική χλωρίδα) που βοηθούν στην πέψη, στην άμυνα του οργανισμού ακόμα και στην παραγωγή θρεπτικών ουσιών.

 Πιθανόν θα έχετε ακούσει για τα πρεβιωτικά και προβιωτικά. Γνωρίζετε όμως τι είναι; Τα πρεβιωτικά είναι άπεπτα συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα και ευνοούν την ανάπτυξή καλών βακτηρίων στο έντερο και τα προβιωτικά είναι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν ευεργετική επίδραση στην ισορροπία της χλωρίδας του πεπτικού.

Η ευεργετική δράση των πρεβιωτικών  και των προβιωτικών

foto2

Ο έλεγχος της μικροχλωρίδας του πεπτικού μπορεί να έχει πολλές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη τους είναι ότι προσκολλώνται στα τοιχώματα του εντέρου εμποδίζοντας έτσι  τους παθογόνους μικροοργανισμούς να εγκατασταθούν εκεί και να δημιουργήσουν αποικίες, παράλληλα χρησιμοποιούν θρεπτικά που θα κατανάλωναν τα παθογόνα για την συντήρηση τους.

Μία ακόμα πολύ σημαντική δράση τους είναι η ανασύσταση της μικροχλωρίδας μετά από λήψη αντιβιοτικών  που περιορίζει τη διάρροια που προκαλείται από τη χρήση αντιβιοτικών. Έρευνες έδειξαν ότι επιδρούν στην  μείωση των λιπιδίων του αίματος.

Που μπορούμε να βρούμε τα προβιωτικά και πρεβιωτικά

foto3Πηγές προβιωτικών είναι το γιαούρτι και το κεφίρ

Τα πρεβιωτικά, μπορείτε να τα βρείτε σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως σκόρδο, κρεμμύδι, αγκινάρες, σπαράγγια,  μπανάνες και δημητριακά ολικής άλεσης

 

Μαύρο Ή Άσπρο;

Πολλές φορές θα έχετε βρεθεί στον διάδρομο κάποιου σούπερ μάρκετ και ενώ στέκεστε μποστά στο τμήμα με το ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί θα αναρωτιέστε αν πρέπει να πάρετε την κανονική συσκευασία ή αυτή με το σκούρο χρώμα.

Πρέπει κατ’αρχήν να εξηγήσουμε τί είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αφού ίσως πολλοί από εμάς γνωρίζουμε λίγο έως και καθόλου περί τίνος πρόκειται επειδή έχουμε διαβάσει ή ακούσει κάτι.

Ο καρπός των  σιτηρών, λοιπόν, χωρίζεται στο εξωτερικό στρώμα πιτύρου (το φλοιό) που αποτελείται κυρίως από αδιάλυτους υδατάνθρακες όπως κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, αραβινοξυλάνη και στο εσωτερικό φύτρο και αμυλούχο ενδοσπέρμιο που περιέχει διαλυτές ίνες, ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, βιταμίνες και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Κατά τη διύλιση των ολόκληρων κόκκων σε λευκό αλεύρι, το εξωτερικό πίτουρο και τα εσωτερικά στρώματα του φύτρου αφαιρούνται και το υπόλοιπο το ενδοσπέρμιο μετατρέπεται σε αλεύρι. Έτσι, σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες αφού περιέχουν περίπου 80% περισσότερες φυτικές ίνες από τα επεξεργασμένα δημητριακά. Επιπλέον, ως συνέπεια της διαδικασίας υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε ουσιώδη μέταλλα, βιταμίνες, και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Πλεονεκτήματα μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως

Jovial

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξιδωτική δράση από τα επεξεργασμένα. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχονται στον φλοιό αυξάνουν τον όγκο των τροφών και το αίσθημα κορεσμού. Έτσι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν μία καλύτερη διαχείριση του βάρους τους. Παράλληλα, η αύξηση της απέκκρισης των κοπράνων (λόγω αύξησης του όγκου των τροφών) οδηγεί σε απέκκριση χοληστερόλης και χολικών οξέων που σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ακόμα λόγω των ινών, των πρωτεϊνών, του καλίου και του μαγνησίου βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, εμποδίζοντας έτσι την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και την έκκριση της ινσουλίνης. Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη να ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Πως να εντάξετε δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας

– Φροντίστε το πρωινό σας να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες επιλέγοντας δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, πίτουρο βρώμης ή φρυγανιά ολικής άλεσης.

– Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια, το ψωμί και το ρύζι με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης.

– Φροντίστε τα σνακ που θα φάτε μέσα στην ημέρα να είναι ολικής αλέσεως.

foto3

Πολλά υγρά και περισσότερο αλάτι η απάντηση στον καύσωνα

Απορρύθμιση στο καρδιαγγειακό και θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ευρείας χρήσεις φάρμακα για την καρδιά, την πίεση, τη διούρηση και την ψυχική υγεία, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει του καύσωνα, ο διακεκριμένος παθολόγος – υπερτασιολόγος Φάνης Δρόσος. Ο κ. Δρόσος, με 30χρονη κλινική εμπειρία ως διευθυντής στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνιστά μεγάλη προσοχή στα ευπαθή άτομα, μείωση των δραστηριοτήτων τους, παραμονή στο σπίτι «ει δυνατόν με κλιματισμό και υπό αυτές τις συνθήκες να μην μένουν μόνοι τους οι ηλικιωμένοι».

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά σε όσους παίρνουν φάρμακα για την καρδιά και την υπέρταση «διότι έχουν μεγάλη αποβολή ιδρώτα και η μείωση των υγρών του οργανισμού υποκρύπτει τον κίνδυνο θρομβώσεων. Επίσης, κάποιοι εξ αυτών ίσως χρειαστεί να μειώσουν τα χάπια για την υπέρταση επειδή τα περισσότερα δημιουργούν αγγειοδιαστολή με ενδεχόμενη μείωση της πίεσης. Ακόμη, πρέπει να προσέχουν όσοι παίρνουν ηρεμιστικά, διότι τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν πολύ το θερμορυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου και στον μεγάλο καύσωνα του 2007 είχαμε πολλές απώλειες ανθρώπων και νεαρών ατόμων που έπαιρναν ψυχοφάρμακα. Επίσης, απαιτείται υψηλή προσοχή σε όσους παίρνουν διουρητικά, διότι υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών και με την επιβάρυνση των φαρμάκων αυτών απορρυθμίζεται τελείως το καρδιαγγειακό σύστημα και η υπέρταση τους».

Κατερίνα Ρουμελιώτη, από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Filthy Hippie Apocalypse

Κάπου μια δεκαετία πριν, θυμάμαι όλα τα βιβλία Αγγλικών είχαν θεματικές για τον κίνδυνο του Αμαζονίου από την ανεξέλεγκτη αποψίλωση και την καταστροφή του τροπικού δάσους για τη δημιουργία εργοστασίων κρέατος.

Ναι φίλε, καλά διαβάζεις τα γλωσσικά εγχειρίδια της αγγλοσαξονικής σου έλεγαν να πεις ένα μεγάλο NO στο fast food και να τρως μαρουλάκι. (βρωμοχίπιδες δάσκαλοι)

Πριν λίγο όμως βρέθηκε μια μόνιμη λύση για το ανθρώπινο είδος. Ονομάζεται Lone Star, και όχι δεν είναι κάποιος φανταστικός ήρωας αλλά ένα περήφανο έντομο της Μητέρας Φύσης που τόσο πολύ πλήγωσες.

 

Lone Star Tick1

 

Το Lone Star είναι ένα αξιολάτρευτο τσιμπούρι που αν σε τσιμπήσει παθαίνεις αλλεργία στο κόκκινο κρέας. Οι ερευνητές που το μελετούν ανακάλυψαν ότι το τσιμπούρι μεταφέρει ένα σάκχαρο που υπάρχει στο κόκκινο κρέας αλλά όχι στον ανθρώπινο οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά έντονα και ο άνθρωπος αποκτά αλλεργία στο κρέας.

 

lonestar_tick_wi_md_20070727

 

Για τα nerds, πρόκειται για τη γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη (άλφα-γαλακτόζη για λόγους συντομίας), η οποία βρίσκεται στο κόκκινο κρέας αλλά όχι στον άνθρωπο.

Μετά το τσίμπημα ο οργανισμός ακόλουθε τους γνωστούς μηχανισμούς των αλλεργιών. Το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται την άλφα-γαλακτόζη που μεταδίδεται στο αίμα και το δέρμα ως ξένο σώμα, και παράγει αντισώματα να την αντιμετωπίσει. Αυτή η διαδικασία προκαλεί αλλεργική αντίδραση την επόμενη φορά που το άτομο καταναλώσει κρέας που περιέχει άλφα-γαλακτόζη

Και τώρα το καλύτερο… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ.

 

food58-burger,-two-bleu-bacon

«Πες του αντίο για πάντα»

 

Και μια καλή είδηση, το Lone Star εντοπίζεται (προς το παρόν χε χε χε) στις νοτιοδυτικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απάντηση σε όλα αυτά τα coursebooks δόθηκε λοιπόν:

«Αν ο Αμαζόνιος δεν θέλουμε να καταλήξει ένας τεράστιος βοσκότοπος, ας παράγουμε μαζικά Lone Star τσιμπούρια. Στη συνέχεια θα τα ξαμολήσουμε στις μεγαλουπόλεις και θα λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Ο Αμαζόνιος θα γίνει και πάλι πράσινος, αλλά αυτή τη φορά από τα ζαρζαβατικά που θα καλλιεργούν οι εταιρείες για να τραφούν οι αλλεργικοί συνάνθρωποι μας.»

1_132

Διατροφή και Μαύρισμα

Γνωρίζατε ότι η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει σε ένα όμορφο και φυσικό μαύρισμα; Αρκεί να ξέρετε ποια τρόφιμα να προσθέσετε στο πιάτο σας. Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, βιταμίνη Α και Ε βοηθούν στο να έχουμε πιο υγειές δέρμα που θα μαυρίσει ομοιόμορφα και το μαύρισμα μας θα διαρκέσει περισσότερο.

Καροτενοειδή

foto 2

Είναι μία μεγάλη ομάδα φυσικών χρωστικών που προσδίδουν κόκκινο, πορτοκαλί, και κίτρινο χρώμα στα τρόφιμα, ενώ είναι γνωστά και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα καροτενοειδή αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα της. Τα κυριότερα καροτενοειδή που συμβάλουν στο μαύρισμα είναι το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και η λουτεϊνη.

β-Καροτένιο: είναι γνωστό και ως προβιταμίνη Α. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντικαρκινική δράση. Υψηλή περιεκτικότητα έχει φυσικά το καρότα, το βερίκοκο, το ροδάκινο, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, η πορτοκαλή πιπεριά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το σπανάκι.

Λυκοπένιο: σε αυτό οφείλεται το κόκκινο χρώμα στη ντομάτα και το καρπούζι. Είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το βρίσκουμε κυρίως στις ντομάτες, το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ. Σε μεγαλύτερες ποσότητες υπάρχει στο χυμό και στον πολτό ντομάτας.

Λουτεΐνη: βελτιώνει την ελαστικότητα και την σφριγηλότητα του και προστατεύει την οξείδωση των λιπιδίων του που είναι απαραίτητα για την καλή όψη του δέρματος. Περιέχεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς, μαρούλι και φασολάκια πράσινα.

Προσοχή όμως, η πρόσληψη καροτενοειδών σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να κιτρινίσει το δέρμα.

Βιταμίνη Α

Είναι απαραίτητη για το δέρμα μας γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Είναι πολύ σημαντική επίσης στη νυχτερινή όραση. Πηγές της βιταμίνης Α είναι τα αυγά, το συκώτι, το κρέας, το γάλα και το μουρουνέλαιο.

Βιταμίνη Ε

Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Παράλληλα, βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη διάρκεια του μαυρίσματος αποτρέποντας, όσο είναι εφικτό, την εμφάνιση δυσχρωμιών λόγω αφυδάτωσης του δέρματος σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία. Θα βρείτε τη βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο, στον κρόκο του αβγού, στους ξυρούς καρπούς, στο αβοκάντο και στο σιτάρι.

Τυροσίνη

Είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, δηλαδή μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός. Η τυροσίνη συμβάλει στην παράγωγη της μελανίνης. Τη βρίσκουμε σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως κρέας, αυγά, σόγια και ξηρούς καρπούς.

Έρευνες έδειξαν ότι τα καροτενοειδή παρέχουν προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά είναι ελάχιστη. Για αυτό μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντα, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για να αποφύγετε τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στην επιδερμίδα.
foto 3

Ενυδατώσου σωστά, μείνε υγιής!

Τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά ώστε να παραμείνουμε υγιείς και να αποφευχθεί αφυδάτωση του οργανισμού μας. Είναι γεγονός ότι το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο νερό όταν βρισκόμαστε σε ζεστά κλίματα, κατά την έκθεση μας στον ήλιο, κατά τη διάρκεια μίας έντονης σωματικής άσκησης, όταν έχουμε πυρετό και έχοντας διάρροια ή εμετό.

Το νερό έχει πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας. Αρχικά ενυδατώνει τους ιστούς του σώματός μας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας, βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, λειτουργεί σαν «λιπαντικό» για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων και βοηθάει στην αποβολή νατρίου, μειώνοντας τον κίνδυνο για κατακράτηση υγρών.

Το ανθρώπινο σώμα χάνει 2-3 λίτρα νερό ημερησίως μέσω του ιδρώτα, των ούρων, των κοπράνων αλλά και μέσω της εκπνοής. Η ποσότητα πρόσληψης του νερού διαφοροποιείται ανάλογα το φύλο, την ηλικία, την σωματική δραστηριότητα και τις κλιματολογικές συνθήκες που ζει ο κάθε άνθρωπος.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό ακόμα να αναφέρουμε τα κυριότερα συμπτώματα της αφυδάτωσης που είναι η δίψα, η μειωμένη συχνότητα ούρησης, η ξηροδερμία, ο πονοκέφαλος και οι ζαλάδες. Επομένως η συχνή κατανάλωση του νερού καθημερινά είναι απαραίτητη για την υγεία μας.

Τρόποι πρόσληψης νερού

Pouring water into glass

Ο καλύτερος τρόπος είναι η πόση νερού βρύσης ή εμφιαλωμένου. Πρέπει να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, το τσάι με προσθήκη ζάχαρης καθώς και τα ενεργειακά ποτά αφού προσθέτουν περιττές θερμίδες στο σώμα μας.

Νερό προσλαμβάνουμε ακόμα από το φαγητό μας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι τα λαχανικά (κυρίως σπαράγγια, μπρόκολο, μαρούλι, αγγούρι) και τα φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή και το καρπούζι. Επίσης τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι και μία καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, και βιταμινών Α και D.

Πρέπει να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών γιατί αυξάνουν την αποβολή του νερού από τον οργανισμό.

Μερικά Tips για μεγαλύτερη κατανάλωση νερού καθημερινά

karpouzi

– Πάρτε ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Τις ζεστές μέρες μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη πριν φύγετε από το σπίτι για να έχετε παγωμένο νερό μαζί σας όλη την μέρα.

– Επιλέξτε νερό αντί για αναψυκτικό όταν βρίσκεστε έξω για φαγητό. Έτσι εξοικονομείτε χρήματα και γλυτώνετε περίπου 140 θερμίδες.

– Μπορείτε να δώσετε λίγη γεύση στο νερό προσθέτοντας μερικές φέτες μήλου, φράουλας, λεμονιού ή κιτρολέμονου(lime), αγγουριού ή μερικά φύλλα δυόσμου.