Μια μορφή θεραπείας αλλιώτικη από τις άλλες…

Αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε πως ο πόνος στην μέση σας  (οσφύ στην ιατρική ορολογία) ή ο πόνος στον αυχένα σας, ο οποίος σας βασανίζει χρόνια, θα βελτιωθεί μέσω μιας σειράς από ασκήσεις, σε τέτοιο βαθμό που θα έπαυε να σας ταλαιπωρεί, θα τον πιστεύατε;

Όσο απίστευτο και αν σας ακούγεται κάτι τέτοιο, η εφαρμογή της σωματικής άσκησης ως μορφή θεραπείας μυοσκελετικών, και όχι μόνο, παθολογιών αποτελεί πλέον ότι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό στον τομέα της θεραπείας και της αποκατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, η  αναφερόμενη αυτή μορφή θεραπείας ακούει στο όνομα Θεραπευτική Άσκηση και αφορά την εφαρμογή μιας σειράς φυσικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων που συμβάλλουν στην αποκατάσταση και βελτίωση του δυσλειτουργικού ή τραυματισμένου μέλους του σώματος. Βασικός στόχος της Θεραπευτικής Άσκησης είναι η επαναφορά του θεραπευόμενου ατόμου σε μια κατάσταση χωρίς πόνο και πλήρως λειτουργικής.

Και σε αυτό το σημείο μάλλον θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν η «γυμναστική», που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, να μπορεί να θεραπεύσει… Προφανώς δεν έχει να κάνει με  απλή «γυμναστική».

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες και μελέτες, οι ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής άσκησης βρίσκουν εφαρμογή στα πλαίσια της θεραπείας ποικίλλων παθολογιών μέσω συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.

Οξείς τραυματισμοί μέχρι χρόνιες παθήσεις διαπιστώνεται τεκμηριωμένα πως βελτιώνονται ή και αποκαθίστανται πλήρως μέσω της πράξης αυτών των πρωτοκόλλων άσκησης, τα οποία έχουν μελετηθεί και εφαρμοστεί εργαστηριακά σε μεγάλο αριθμών ασθενών με βάση την παθολογία τους.

Στην εποχή, λοιπόν, που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει στραφεί στην έρευνα λιγότερο παρεμβατικών θεραπειών και πιο κατάλληλων και φιλικών προς τη φυσική υπόσταση των ανθρώπινων οργανισμών, η θεραπευτική άσκηση φαίνεται να είναι το πλέον ιδανικό και ασφαλές μέσο θεραπείας για αυτό το σκοπό.

Ένα μέσο θεραπείας που μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες, και η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου.

Όπως, όμως, συμβαίνει και με κάθε άλλη μορφή θεραπείας, υπάρχουν κίνδυνοι που μπορούν να υπάρξουν από τη λανθασμένη εφαρμογή της.

Γι’ αυτό το λόγο βασική προϋπόθεση για την ασφαλή εφαρμογή αυτής αποτελεί το να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο θεραπευτικό προσωπικό, το οποίο είναι σε θέση να κρίνει αν η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας ενδείκνυται για την εκάστοτε περίπτωση.

Επομένως, κρατάμε στα υπόψη μας ότι σε κάθε επίπονη κατάσταση που βιώνουμε πλέον, ίσως υπάρχει και μια διαφορετική μορφή αντιμετώπισης που μπορεί να εφαρμοστεί σε εμάς τόσο στα πλαίσια της θεραπείας, όσο και στα πλαίσια της πρόληψης, και πως όπως και με οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας, απαραίτητη είναι η εξατομίκευση και πράξη αυτής από το κατάλληλο προσωπικό σε συνδυασμό με τη δική μας υπομονή και η επιμονή για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα…

Δημοσιεύθηκε από

Αφροδίτη Παπαμώρου

Η Αφροδίτη Παπαμώρου είναι φυσικοθεραπεύτρια και αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Αθήνας. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης, εργάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, σε διάφορους τομείς του αντικειμένου της. Σήμερα ασχολείται με την αποκατάσταση μέσω άσκησης, συνδυάζοντας, έτσι, τις δύο μεγάλες της αγάπες, τη φυσικοθεραπεία και τον αθλητισμό. Όντας η ίδια αθλήτρια και κάτοχος δύο Πανελλήνιων τίτλων στο άθλημα του Taekwondo, είναι σθεναρή υπέρμαχος του ρητού «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», το οποίο και εφαρμόζει έμπρακτα στη ζωή και στη δουλειά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *