Health & Fitness

Σωματική Άσκηση: Lifestyle ή τρόπος ζωής;

Μπορεί το λάθος κίνητρο να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

[cresta-social-share]

Στην εποχή των social media και γενικότερα της αψεγάδιαστης εικόνας που μας βομβαρδίζει από παντού, πολύς είναι ο κόσμος που πασχίζει να κατακτήσει τον τέλειο εαυτό του.

Στην αέναη αυτή προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου για τελειότητα, επιστρατεύει κάθε είδους μέσο, προκειμένου να φτάσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Ένα από τα βασικά όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα του για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι μεταξύ άλλων η σωματική άσκηση.

Έχοντας, να επιλέξει, μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, από απλό περπάτημα μέχρι κάποιο άθλημα, καθώς και πολυάριθμων διαθέσιμων εξοπλισμών, που ως στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων και των αποτελεσμάτων, θα περίμενε κανείς πως ο καθένας θα έβρισκε αυτό που του ταιριάζει καλύτερα, βάση γούστου και αναγκών, σωματικών κ μη, και πως η άσκηση θα αποτελούσε πλέον κομμάτι του τρόπου ζωής του, άσχετα αν προερχόταν από τον παράγοντα “life style”.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στοχεύοντας στα όσον πιο δυνατόν σύντομα αποτελέσματα και επηρεαζόμενος από τη μόδα της κάθε εποχής, ο σύγχρονος άνθρωπος στρέφεται σε μορφές άσκησης ακατάλληλες για αυτόν, οι οποίες συνήθως του προκαλούν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη.

Ο εκάστοτε ασκούμενος, λοιπόν, παρά τις ποικίλες επιλογές και διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης για κάθε μορφή άσκησης που υπάρχει, λόγω της λανθασμένης επιλογής του, καταλήγει τις περισσότερες φορές πονεμένος, έχοντας ξοδέψει ένα σωρό χρήματα, μην έχοντας τα πολυπόθητα αποτελέσματα και φυσικά ορκίζοντας τον εαυτό του πως δε θα ξαναεπιχειρήσει κάτι ανάλογο, μιας και η σωματική άσκηση αποτελεί, πλέον, για εκείνον το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε άνθρωπο.

Είναι, όμως, όντως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί; Έρευνες, που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, δείχνουν κάθε άλλο παρά αυτό.

Με βάση όλα τα νέα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται συνεχώς και αφορούν την άσκηση, όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα πολυάριθμα οφέλη αυτής συμβάλλουν ενεργά τόσο στην πρόληψη και την προστασία των ασκούμενων οργανισμών από διάφορους βλαπτικούς παράγοντες, όσο και στην αποκατάσταση αυτών από διάφορες παθήσεις, χρόνιες και μη.

Ωστόσο, δε αναφέρονται μόνο οι ειδικοί στα θετικά αποτελέσματα της άσκησης, αλλά και όλοι όσοι την έχουν επιλέξει ως τρόπο ζωής.

Όλοι εκείνοι, δηλαδή, που έχουν επιλέξει και ενσωματώσει χρόνια ολόκληρα τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά τους και οι οποίοι απολαμβάνουν στο έπακρον τα οφέλη της.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα υπάρχοντα δεδομένα είναι αντιληπτό πως η σωματική άσκηση αποτελεί αποδεδειγμένα ένα πολύ ισχυρό μέσο βελτίωσης και προστασίας, ωστόσο, απαιτεί γνώση, σωστή σχεδίαση και κατάλληλη εφαρμογή.

Η “life style” εκδοχή αυτής, μπορεί να αποτελεί κίνητρο για πολλούς προκειμένου να την δοκιμάσουν, όμως, τα πολυπόθητα αποτελέσματα που υπόσχεται η βιομηχανία των media, δε θα επέλθουν, παρά μόνο αν η φυσική δραστηριότητα, την οποία επιλέγει ο καθένας, μετατραπεί σε τρόπο ζωής.

Το πώς θα επιτευχθεί αυτό, είναι προσωπική υπόθεση του καθένα από εμάς, ωστόσο, αναλογιζόμενοι τα οφέλη σίγουρα αξίζει τον κόπο μιας δοκιμής, δε νομίζετε;

* η είναι φυσικοθεραπεύτρια, ασχολούμενη με την αποκατάσταση μέσω άσκησης